«Головою кооперативу оберем свого, місцевого і не прогадаємо»

«Головою кооперативу оберем свого, місцевого і не прогадаємо»
  • Громада. Минулої суботи мешканці села Козятин знов зібралися з питання водогону.
  • Швидко обрали бухгалтера кооперативу і його правління та не склалося з кандидатурою голови.
  • Щодо обрання голови вирішили визначитися наступної суботи

З приводу водогону в селі Козятині і на Білій Казармі жителі села і міста вже раніше збиралися 23 березня. На тому зібранні ключовим моментом було визначитися з кандидатурою голови кооперативу. На його пошуки відвели два тижні і домовились знов зустрітись 30 березня.

Ще до початку зустрічі ми мали розмову з заступником міського голови по ЖКГ Іваном Вовкодавом. Запитали, чи буде вода зі свердловини підведена до будинку культури?

— Звичайно буде, — відповів Іван Вовкодав.

Відео дня

У суботу, 30 березня, прибічників створення «водного» кооперативу зібралося більше, ніж було минулого разу. Щоправда, було немало людей, які почули про водогін у селі вперше.

Депутат Козятинської міської ради і голова кооперативу в Іванківцях Олександра Пилипюк пояснила присутнім, що чим швидше буде створено кооператив, тим швидше буде вода у хатах.

— Я вам, як ваш депутат, у цьому допоможу, — сказала вона  і почала розповідати, як вони створювали кооператив у Іванківцях. — Тільки ми створили кооператив, люди першочергово здали по 5 тисяч. Ці гроші потрібні були для закупівлі обладнання. 

— За який проміжок часу від початку монтажних робіт у кранах наших хат буде вода? — перебили розповідь депутатки.

— Усе залежить від вас, — каже пані Олександра. — На скільки швидко створюється кооператив, наскільки швидко ви здасте гроші. Кошти будуть поступати на банківський рахунок, від того все це буде залежати. Ми почали у травні, а запустили водогін у грудні. 

Ще люди цікавилися, чи канаву під труби водогону будуть рити трактори.

— Так, — відповіла депутат. — Вулицею траншею копає спецтехніка. Від центральної магістралі до свого будинку копає власник домоволодіння і все обладнання за його кошт, — сказала голова кооперативу у Іванківцях і з власної ініціативи стала обирати бухгалтера кооперативу і правління. Дві кандидатури знайшлися відразу, з третьою виникла заминка. У цей момент поступило ще одне слушне питання:

— На що має розраховувати мешканець села, який буде проводити воду пізніше, коли у водогоні вже буде вода?

— Коли ми створювали кооператив, ми в статуті кооператива прописали, що після закінчення будівництва, хто бажає увійти в кооператив, буде платити суму, яка відповідає тій сумі, що відповідає повній вартості води. Витрати кооперативу + витрати міської ради на той час дорівнювали 25 тисячам гривень, — сказала пані Олександра. Тобто тому, хто буде вести водогін, як він буде введений в експлуатацію, доведеться починати з 25-ти тисяч. Ці гроші треба буде перерахувати на рахунок кооперативу.

З розповідей  іванківчан стало відомо, що перший внесок у кооператив був 8 тисяч і все підключення води до будинку обійшлося близько 12 тисяч гривень. Хто не купував два кільця по 1 700 гривень, а мурував щось своє, той міг зекономити близько 2-х тисяч гривень. Тобто два роки тому вода іванківчанам обходилася від 18 до 20-ти тисяч гривень.

У Сигналі, за інформацією сигнальців, збір у кооператив був 5 тисяч гривень, а зараз ще додають по 3 тисячі гривень. Мешканцям багатоквартирних будинків підведення води до їх квартир обійшлося дешевше. Тому що витрати на обладнання від водогону до будинку вони ділили на чотирьох, тобто чотири лічильники в одному кільці. 

— Мені обійшлася вода в 12 з половиною тисяч. Хто вів воду один, тим обійшлося відчутно дорожче, — розповіла мешканка Сигналу Валентина.

Та повернімося до зібрання біля сільського будинку культури 30 березня. Події стали розгортатися за непередбаченим сценарієм. Коли на посаду голови кооперативу була запропонована голова Іванковецького кооперативу Олександра Пилипюк, розгорілася дискусія. Люди розділилася на два табори. Одні вже хотіли починати голосувати, а інші вважали, що ще треба подумати. Пояснювали це тим, що головою кооперативу має бути хтось із своїх, місцевих і саме він чи вона мають обрати собі бухгалтера і правління, з якими будуть працювати.   

 Юрій Войцехівський і Наталія Павлівна взяли ініціативу в свої руки і дали пропозицію, що до обговорення треба підключити як можна більше людей. 

— Поки вода в криницях є і попереду ще цілий квітень. Зустрічаємося наступної суботи 6-го квітня о 12-й годині.

Після того, як умовні кооператори стали розходитись, ми запитали у сторони, яка не поспішає з водогоном, чому вони вирішили ще подумати.

— По правді, ми не хочемо того безладу на дорогах, який був у грудні позаминулого року в Іванківцях. Почнемо з квітня зі своїм місцевим головою кооперативу, — сказали вони. 

 

ВРІЗ:   — Мені обійшлася вода в 12 з половиною тисяч. Хто вів воду один, тим обійшлося значно дорожче, — розповіла мешканка Сигналу Валентина

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Співаченко

    Не вірте офірістам.це не водогон,а скважина.це унікальні проблеми,для вас.

      Не має розвернутої програми.це ,вибачте,схема кражи.відверта..Будьте обережні,влада офірістів рядом.П'є кров через воду.

keyboard_arrow_up