Газовики відповідальні за мережу тільки до першого фланця

Газовики відповідальні за мережу тільки до першого фланця

Ситуація. До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася жителька вулиці Артура Венжика, 44 пані Тетяна. Вона повідомила, що у їх будинку газова служба проводить ремонтні роботи по заміні запірних кранів газу на стояку та загальному на будинок. Всі роботи газовики планують провести за рахунок користувачів газу. Мешканці будинку з цим не згодні

 

Коли ми прибули за вказаною адресою, ремонтна бригада газових мереж працювала біля будинку Артура Венжика, 42. Мешканці будинку повідомили, що їх будинок, як і будинки вулиці Артура Венжика, 44 та 46, не входять в об’єднання багатоквартирних будинків. Вони не вникали, за яких умов мала бути заміна кранів газу у будинку і розповіли історію, яка трапилась біля їхнього будинку кілька років тому.

Відео дня

— У нашому будинку років два тому був витік газу біля стояка. Від чого сталося займання на фланці — не відомо. Люди помітили великий факел навпроти вікна квартири, що на першому поверсі. Тоді газовики після того, як збили полум’я, біля фланця щось робили. А останнім часом біля стояка було добре чутно запах газу, — розповідає одна із жильців будинку Артура Венжика, 42. — Газовики нам сказали, що потрібно купити п’ять кранів на входи в будинок і один великий на стояк. Витік газу — це дуже страшно, ми дали працівникам газового господарства гроші і вони поїхали та купили ті крани.

Пані Тетяна повідомила, що за її інформацією, заміна кранів у нашому місті вже йде до завершення. Залишилось пару будинків. 

— Це на нашій вулиці ще три будинки і ніби ще пару будинків на якійсь вулиці, що на тій стороні, — розповідає пані Тетяна. — На початок заміни кранів біля будинків газовою службою менші крани коштували в середньому 85–125 гривень за штуку. Тепер один такий кран коштує 250 гривень. Великий, на стояк коштував 700 гривень, зараз такий же кран коштує 1400 гривень.

До працівників газового господарства у мешканців будинків питань не виникало, а от до керівництва організації питання були.

Перше — це про самі крани. Люди запитують, чому в магазинах сантехніки крани є, а у газової служби потрібних кранів для роботи газової служби немає? Якщо магазини їх закуповують, то чому газова служба не може їх закупити в достатній кількості?.

Друге питання: газовики наголошують, що плата за транспортування газу потрібна, щоб обслуговувати газові мережі, то чому заміна газового обладнання лягає на плечі користувачів газу?

— Я вже закони дивилася, ніде не знайшла такого, що мешканці будинку мають платити за ремонтні роботи на газовій магістралі, — продовжує свою розповідь пані Тетяна. — Зверталася до місцевих депутатів і у СБУ України, від усіх отримала відповідь, що мешканці будинку не повинні платити за ремонтні роботи до входу в будинок. А якщо за якоюсь постановою чи зміною у статуті вже інакше, то за ремонтні роботи на газогоні має складати договір про обслуговування газових мереж з газовою службою ОСББ. Якщо ОСББ не створили, такий договір має укласти міська рада.

Всі будинки в Козятині вже давно зняті з балансу міської ради, тож ми пішли до керівництва газової контори.

Прийняв нас старший майстер Козятинської дільниці АТ «Вінницягаз» Олександр Шевчук. За його словами, у відповідальності газовиків мережа газогону до першого вимикаючого пристрою на будинку. За наземну частину газової магістралі — відповідальність на балансоутримувачі. 

— Зараз ми пробкові запірні крани, які вичерпали свій ресурс, замінюємо на кульові.

Газ — це в першу чергу безпека, самі мешканці будинку повинні бути зацікавлені, щоб не було витоку газу і користування було безпечним та не несло для них жодних загроз. Ми не проти, щоб голови ОСББ чи домовласники самі домовлялися зі спеціалістами, які мають ліцензію роботи на газогоні. Головне, щоб якісно було проведене обстеження та виконані роботи по усуненню витоків. Може такий спеціаліст роботу із заміни кранів зробить безкоштовно, — каже Олександр Шевчук. — Люди інколи думають, що коли надра належать народу, то не треба ні за що платити. Плата за доставку газу — це  величезний комплекс робіт, які виконуються для того, щоб газ попав до споживача. А роботи по заміні запірних кранів на будинках та квартирах — це  послуга, яка не має стосунку до розподілу газу.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Алла Ильчук

    Сьогодні по провулку Абрикосовому працівники газу перевіряли готовність до опального сезону і зламали залізний ящик де  знаходиться редуктор.Хто має ремонтувати????

keyboard_arrow_up