Єдні з 1919 року. Сьогодні, 22 січня — День соборності України

Єдні з 1919 року. Сьогодні, 22 січня — День соборності України
  • Щорічно 22 січня в Україні відзначають День Соборності.
  • Цього дня згадують одразу про дві важливі події в нашій історії: підписання IV Універсалу Центральної Ради, яким проголосили незалежність УНР у 1918 році та проголошення Акта Злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки в 1919 році (об’єднання українських земель в одну державу).

Важливо говорити не тільки про 24 серпня 1991 року — акт, який став логічним завершенням боротьби українців за незалежність, а й про цілу низку визначальних для державотворення історичних подій ХХ століття:

  • 22 січня 1918 року — проголошення незалежності Української Народної Республіки;

  • 22 січня 1919 року — проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки;

    Відео дня
    /li>
  • 15 березня 1939 року — проголошення незалежності Карпатської України;

  • 30 червня 1941 року — проголошення Акта відновлення української державності;

  • 16 липня 1990 року — ухвалення Декларації про державний суверенітет України;

  • 1 листопада 1918 року 3 день «Листопадового чину», українського повстання у Львові, за результатами якого постала Західно-Українська Народна Республіка;

  • 1 грудня 1991 року — Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року.

Однією з найважливіших історичних дат є саме 22 січня (проголошення Першої Незалежності у 1918 році та проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР) — День Соборності.

Історія свята пов'язана з прийняттям найважливішого державного документа 100 років тому. У січні 1918 року на колишніх землях Російської імперії була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднувальний договір.

22 січня 1918 був підписаний IV універсал Української центральної Ради, що проголосив повну незалежність УНР, а рівно через рік в Києві на Софійській площі був проголошений Акт возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

Через 70 років, в 1990-му, мільйони українців, взявшись за руки, вперше створили живий ланцюг від сходу до заходу країни. Вона стала символом єдності України, а традиція ця триває з року в рік.

До Дня Злуки, спільно з Центральним Державним Кінофотофоно архівом України було створено фільм, аби нагадати про один з найголовніших каменів в фундаменті нашої Незалежності.

 

Читайте також:

Гороскоп для всіх знаків Зодіаку на 16-22 січня 2023 року

Перелік свят та постів: церковний календар на січень 2023 року

Вихідні та свята в січні 2023: чи будемо додатково відпочивати

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач71

    То це все ж при Совєтах було,навіщо святкуєте,можливо і пам‘ятники не потрібно було ламати?Всерівно нового нічого не годні зробити,лиш прапорами махати і підстрибувати….

    Bew Qurnix reply Читач71

    Ти підор

keyboard_arrow_up