До столітнього ювілею залишився один рік. Як відзначали 99 іменини Садового

До столітнього ювілею залишився один рік. Як відзначали 99 іменини Садового

Село Садове самостійною одиницею стало в 60 роки минулого століття. Спочатку це був плодопитомник Пляхової. Село за свою молоду історію мало декілька етапів розвитку і занепаду, тільки садівчани ніколи не опускали руки під час скрути.

В селі Садовому ми вперше, тому відразу вирішили поспілкуватися з людьми, які там проживають. Селяни кажуть, зараз можна миритися. На даний час є в селі декілька фермерів, які обробляють землі пайовиків. Конкуруючи між собою, вони самі піднімають вартість паю. Вже де в якого фермера ціна паю 12 і навіть 13 тисяч. Поцікавилися мы, як живеться в селі юним жителям. Запитали у 14 літніх. Виявилося, що в поле нашого зору потрапили обидві Даши. Садове для них рідне, не проміняють його на якесь інше. Єдина проблема — хоч у них є річка Безіменка, вони у літню спеку їздять купатися на 5-й ставок. 

— Куди, в Махаринці їздите купатися? — запитали ми їх.

—  Ні, у нас є свій 5-й ставок, — поправили нас дівчата.

Відео дня

Від молодих людей перейшли до людей досвіду. 87- річна Вілька Ільківна прийшла на День села, щоб побачити молодих людей, тому що за її життєвою мудрістю молодість людини — це самий бажаний етап життя. В цьому плані з довгожителькою навіть гріх не погодитись. У вікіпедії ми не знайшли імені Вілька, можливо, це Вікторія.

Поспілкувавшись з громадою Садового ми пішли в сільський клуб. Там організатори свята вітали кращих і селян, які чимось відзначились. До речі, в Садовому був сучасний будинок культури, тільки він перейшов у приватну власність

В концертній програмі взяли участь місцеві виконавці і артисти Махнівської громади. Компанію їм склали вокальний гурт «Берегиня» села Сигнал. Всі номери концертної програми були додатком до подарунків для наймолодшого жителя Садового — Данилка Власюка і його батьків. А також для найстаршої жительки села Станіслави Ориховської, яка 1 травня відсвяткувала 90-річний ювілей. 

Привітали наших славних АТОвців Сергія Білоущенка, Володимира Гаврилюка, Романа Дирилюка, Олександра Іванця, Віктора Степового, які повернулися додому з війни, яка досі триває на сході України. Привітали  Дмитра Довгалюка, Ангеліну Власюк, Назара Климчука, Галину Дирилюк, Темофія Петровського — випускників, які в цьому році пішли від шкільного порогу в самостійне життя. Отримав подарунок і музичне вітання Денис Сінігін, який тільки в цьому році взяв старт у одинадцятирічному шкільному марафоні. Не забули привітати юну лише за роками художницю Ассію Олійник за колекцію картин, яка була представлена на День села у клубі.

Весь святковий захід тривав з 14 години до пізньої ночі. На початку свята пригощали іменинників і гостей села короваєм. Фінальну пісню в супроводі дитячого ансамблю виконав співак з іменем Олександр Бонюк. В середині концертної програми феєрили «Берегиня» тріо «Гармонія» та дитячий танцювальний колектив.  По завершенні виступу артистів всіх присутніх частували смачною юшкою, ватрушками з сиром та гороховими пирогами. Для дітей організатори облаштували батути. Для тих, хто вже вийшов з дитячого віку і зовсім дорослих організатори на чолі з завідуючою сільським клубом Антоніною Кузьмічовою приготували кінострічку.

По завершенні святкового концерту ми запитали в голови Махнівської сільської громади Павла Кузьмінського, яка доля чекає сільський клуб?

— Самі бачите, що нам дісталося у спадок, —  каже голова громади. — Пофарбували знадвору стіни і вікна замінили на пластикові. В цьому році плануємо перекрити дах. Щось кожного року треба робити в селі. Якщо нічого не робити, то працьовиті сільські руки будуть шукати кращої долі у іншому місці.

Скільки років Садавому розповіла нам історик за фахом пані Людмила. За її словами, радгоспи були утворені 10 листопада 1922 року постановою ради народних комісарів України. З того часу воно й пішло. Спочатку він називався «Відділення плодопитомник Пляхова» Потім він став відноситися до Бродецького. Лише в 60 роках Садове стало самостійною одиницею

— А чому тоді святкують День села не 10 вересня, а 18? — запитали ми у краєзнавця

— Святкують, як святкують. Раніше святкували раз на 10 років. Тепер ніби Садове відроджується, хоча тих садків, які були тоді, мабуть вже й не відновити. І показала нам пані Людмила фотографії питомника 60 років.

Наступною нашою співрозмовницею стала фельдшер Садового, ще одна Людмила. — — У нас чудове приміщення в сільському ФАП, — каже Людмила. —. Одна була проблема — вийшов з ладу апарат для вимірювання тиску. Звернулася до підприємця Валентина Довгалюка. Він на День села подарував медпункту тахометр. Дуже вдячна за фінансову підтримку завідувач клубом Антоніна Кузьмічова фермерам Івану Білінському, Оксані Бикодьоровій, Валентину Довгалюку, Павлу Кузьмінському, Олександру Андрущуку.

Наостанок ще раз звернулися до громади. Запитали їхніх вражень від святкового заходу. Обділені увагою минулих років маленьких помарок святкового заходу в громаді не помітили. Організаторам громада поставила 12 з трьома плюсами. Для першого  разу, мабуть, це справедлива оцінка.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up