Дітей на новому майданчику в козятинському парку поменшало, але…

Дітей на новому майданчику в козятинському парку поменшало, але…
  • Після нашої останньої публікації про новий майданчик з елементами інклюзії дітлахи стали там гратися значно культурніше.
  • Втім, інтерес до гойдалки, яка призначена для дітей на колісному візку, все одно не зник.
  • Досі не всі знають, що означає інклюзивний майданчик і які гойдалки призначені саме для дітей з інвалідністю

Три тижні тому ми писали про те, що новий дитячий майданчик у сквері ще навіть не ввели в експлуатацію, а його вже почали трощити. Зламали музичну гітару, яку довелося лагодити, решту ігрових елементів пописали маркером і ледь не рознесли гойдалку для дитини на колісному візку, бо в неї залазять по восьмеро-десятеро одночасно. Про це нам розповіла козятинчанка Марина Сарбаєва, учасниця «Волонтерського лідерського руху» тренінгової компанії «Розвиток», яка ініціювала встановлення у Козятині майданчика з елементами інклюзії. Вкотре нагадуємо, що цей майданчик облаштовують за гроші, які збирали волонтери.

«Козятинці виявилися дикунами, які не цінують те, що для них роблять», — йшлося у статті. Публікація не залишила читачів байдужими. Тридцять п’ять коментарів написали козятинчани. Чимало людей висловлювали думку про те, що всьому виною відсутність нормального дозвілля, мовляв, басейн закрили, у школах спортивні секції відсутні. Та були й ті, котрі зовсім іншої думки.

«Бачу, всі захищають дітей, всі такі толерантні стали? Винні батьки, яким на виховання байдуже і не навчили цінувати своє і чуже. Це проблема виховання. Виховання і ще раз виховання. Я хотів би побачити, якби ці діти вам так розмалювали двері квартири чи автомобіль. Так само б захищали? Думаю, ні. Кляли би до сьомого коліна. Тому не потрібно видавати себе толерантними, якими ви не є. Бо проблема в іншому», — написав Макс Титарчук.

Відео дня

«Дуже прикро дивитись на це. Він на те і називається «дитячий майданчик», він розрахований на дітей, а не підлітків та здорованів, які часто крутяться на цих майданчиках. Хочеться зробити їм зауваження, але ти ж будеш посланий… куди подалі», — написала Ілона Лупол.

«Дикуни, але на все певно є причини, в нашому місті нічого фактично не робиться, а тут поставили інклюзивний майданчик і треба час дикунам, щоб звикнути до змін, є багато вихованих дітей, а є й такі, як описано у статті», — вважає Олена Кушнірчук.

Після публікації минув тиждень. У вівторок, 3 вересня, ми навідалися на майданчик знову і були приємно вражені — дітей там було вже в рази менше. Одна дівчинка гралася в ігровому містечку, ще одна акуратно гойдалася на гойдалці-пружинці, лише четверо хлопців обсіли гойдалку для дитини на колісному візку, один із них поліз на металевий поручень. Ми підійшли до хлопців, зробили їм зауваження, щоб вони не вилазили на поручень, а тоді запитали, чи знають вони, що ця гойдалка призначена для дітей з інвалідністю.

— Так, знаємо, — відповіли діти.

Після нашого зауваження каталися вони вже значно акуратніше.

Такий майданчик — новий досвід для Козятина. Адже всі інші дитячі майданчики у нашому місті не пристосовані для дітей з інвалідністю. Натомість новий майданчик має елементи інклюзії. Це значить, що ним можуть рівноправно користуватися як нормотипові, так і діти з інвалідністю. Однак є деякі елементи, призначені саме для дітей з інвалідністю. І ми вирішили пояснити нашим читачам, які саме.

Один із таких елементів — вже згадувана нами багато разів гойдалка для дітей на колісному візку. Вона має значно більший розмір, ніж звична для нашого скверу гойдалка, і зовсім іншу конструкцію. Але це не для того, щоб на ній каталися по восьмеро-десятеро одночасно. Такий розмір обумовлений тим, що дитина на візку може зручно вмоститися на гойдалці, не пересідаючи з візка.

Ця гойдалка має спеціальний важіль. Він призначений для того, щоб дитина на колісному візку могла самостійно розкачатись, без допомоги дорослих чи друзів. Нагадаємо, що у сквері є ще звичайні гойдалки на двох інших майданчиках: тому, що навпроти ПриватБанку і на тому, котрий з боку вулиці Склярова. На них кататися не менш весело.

Другий елемент, призначений для дітей з інвалідністю — це карусель. Ви, певно, помітили, що поверхня каруселі має один рівень із покриттям. Це для того, щоб дитина на колісному візку могла безперешкодно заїхати. На каруселі лише два сидіння, решта простору вільна. Це також не просто так. Вільний простір необхідний для дитини на колісному візку. До речі, як гойдалка, так і карусель мають маркування — синім кольором на цих елементах нанесено спеціальний знак, який повідомляє, що ці елементи призначені для дітей з інвалідністю.

Ігрове містечко, розташоване в кутку майданчика, також пристосоване для дітей з інвалідністю — воно обладнане пандусами, щоб дитина на колісному візку могла без допомоги заїхати на ігровий елемент.

Долучайтеся до збору

Нагадаємо, що майданчик з елементами інклюзії облаштовують завдяки коштам, які збирають волонтери. Збір триває досі, тож ви можете зробити свій внесок у розвиток нашого міста і задонатити, щоб Козятин став ще кращим і ще цивілізованішим. Реквізити для поповнення рахунку

Отримувач: Сарбаєва Марина Володимирівна
IBAN: UA313220010000026205347144894
ІПН/ЄДРПОУ: 3053209669
Призначення платежу: Поповнення рахунку банки
Посилання на банку Монобанк

Номер картки Монобанк
5375 4112 2090 9548

 

Читайте також:

«Озятин» знову став «Козятином»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Геннадий Ткачук

    Дітей стало менше тому  ,що почалося навчання школах.Отже ,праві все ж ті хто писав в своїх коментарях ,що  дітям не має себе куди діти ,бо басейн і гуртки закриті .А коли дітям немає чим зайнятися,то вони починають ставати піратами .А пірати далекі до ладу і порядку  ,їх почерк бардак.А от якраз цьому бардаку і сприяє місцева влада ,яка не тільки дітьми не займається ,вона ще в них відбирає місця ,куди діти могли себе подіти

    Моя Европа reply Геннадий Ткачук

    я вибачаюсь, а чим взагалі можна зайнятись в цьому мегаполісі окрім як пиячити ? бо на ці жахи тверезим поглядом дивитись неможливо, а ще , як настане осінь все буде сіре в болоті і ця розруха - депресія одним словом
  • Watering Yampi

    Свині а не діти

keyboard_arrow_up