Дикі качки відлетіли, можуть повернутися на водокачку у відлигу

Дикі качки відлетіли, можуть повернутися на водокачку у відлигу
  • Хто проходив біля Водокачки 8-го і 9-го січня, то помітили, що в понеділок там ще плавали дикі качки, а у вівторок їх не стало.
  • Чи відлетіли вони до весни, чи повернуться з першою відлигою, це знають тільки самі качки.
  • Враховуючи досвід минулого року, качки можуть повернутися з першою відлигою. Чи потрібна буде їм допомога?

Пух і пір'я можуть зігріти птаха у морози. Складність полягає в тому, що за великої кількості птахів біля малого водного плеса для всіх може не вистачити корму.

Втім, про те, чим харчуються качки в ставку, багато людей рідко замислюються. Тільки якщо вже качки вирішили залишитися на зиму, їм необхідно допомогти з їжею. Для годування водоплавних птахів не підходить будь-яка їжа. Для прикладу, думка про те, що качок та лебедів можна годувати хлібом, є абсолютно помилковою. Хліб викликає важкі розлади шлунка, особливо у молодих пернатих. Іноді такий «добрий вчинок» людини може навіть вартувати життя диким птахам.

Відео дня

Найкращою їжею для прикорму будуть зерно, свіжі овочі та пророслі злаки – овес, ячмінь та пшениця. Незалежно від обраного виду корму, орнітологи радять його завжди подрібнювати. Ні в якому разі не варто кидати їжу у воду. Якась його частина просто у воді згниє. Краще розмістити корм на березі. У цьому випадку птахи з’їдять все без залишку. Проте годувати птахів варто, лише коли мова йде про екстремальні умови для птиці — наголошують спеціалісти птахів.

Але деякі знавці дикої природи вважають, що птахів взагалі не треба підгодовувати. Вони пояснюють, що найголовніше, що потрібно водоплавному птаху для виживання взимку – це не замерзла ділянка річки або ставка. Саме у воді птахи знаходять собі їжу, а від зимового холоду їх береже жир, який вони накопичують протягом теплого сезону. Якщо птах не може прогодуватись на обраній водоймі, він летить далі, поки не знайде собі відповідне місце. Винятком можуть бути тільки молоді чи хворі качки.

У чому згодні орнітологи — то це те, що любителям живої природи нашого краю найкраще дотримуватися золотої середини. Підгодовувати птахів, що зимують на Гуйві. Розкладати зерно і подрібненні овочі на березі Водокачки. Але тільки тоді, коли птахи самі не в змозі дістати їжу.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up