Чому видалили вербу біля Грушевського?

Чому видалили вербу біля Грушевського?
  • У Козятині стало ще на одне дерево менше. Комунальники зрізали вербу біля пам’ятника Михайлові Грушевському.
  • Тиждень залишки дерева сохнули під відкритим небом.
  • Чому вербу видалили і чи було дерево аварійним — з’ясовували наші журналісти

Середа, 29 травня. Біля пам’ятника Грушевському чутно звуки пилки. Комунальники працюють біля верби, що росте за монументом. Спершу ми подумали, що це просто проводять обрізку гілок. Втім за декілька годин виявилося, що одне із найкрасивіших дерев у місті вирізали під нуль. Згодом на сторінці Олени Шацької, головного спеціаліста із благоустрою Управління житлово-комунального господарства Козятинської міської Ради з’явився допис такого змісту:

«На жаль, розчахнулось одне з гарних дерев міста, біля пам'ятника М. Грушевському. А там виявилось гніздо з малятами голубами. Переклали гніздо на гілля ялинки. Мама кружляє і бачить».

До допису прикріпили світлини, на яких видно, що частина стовбура верби була пошкоджена. Додамо, що наразі цей допис недоступний.

Відео дня

Комунальники розпиляли вербу на частини і склали на тому місці, де вона росла. Під час видалення дерева пошкодився один із ліхтарів. Можливо, його зачепила гілка, адже ліхтар був тісно обплетений гіллям. Залишки дерева лежали поруч із пам’ятником цілий тиждень. Їх забрали аж у середу, 5 червня. Рівно через сім днів по тому, як вирізали вербу.

Того ж дня, у середу, 5 червня ми завітали до Управління житлово-комунального господарства, аби дізнатися, на якій підставі видалили вербу, що росла у сквері біля пам’ятника Грушевському. Головний спеціаліст із благоустрою Олена Шацька коментувати обрізку дерева на диктофон відмовилася, але не на запис сказала, що верба, про яку йде мова, всередині була пошкоджена гниллю і її стовбур розчахнувся. Основна частина стовбура обвалилася і впала вже давно. Та частина дерева, яка залишилася, становила небезпеку, оскільки також могла впасти. Позаяк дерево становило загрозу, комунальники його обрізали.

Керувалися Постановою Кабінету Міністрів «Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах». Олена Шацька процитувала пункт 8 цієї постанови: «У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно з подальшим оформленням акта».

Запитали ми, чи оглядав вербу фахівець, адже лише спеціаліст може визначити ступінь пошкодження дерева. Олена Шацька відповіла, що огляд верби спеціалістом не проводився, тому що до того, як стовбур дерева розчахнувся, не було зовнішніх причин для огляду. Відповідно, аварійним дерево теж не визнавали.

Натомість комісію по обстеженню верби у складі начальника та двох головних спеціалістів управління ЖКГі спеціаліста управління земельних та майнових ресурсів створили вже на наступний день після того, як дерево видалили, тобто 30 травня 2024 року. Про це свідчить розпорядження міського голови № 214-р.

Запитали ми також, яким чином буде використана деревина, що залишилася після видалення верби. Олена Шацька відповіла, що деревина не може бути використана, оскільки вона вся гнила.

 

Читайте також:

На території Козятинської ЦРЛ висадили півтори сотні саджанців троянд

Як на Козятинському «Локомотиві» підтримують внутрішній порядок. Поділились фото

Козятинські поліцейські взяли в руки пилки, сокири та коси і розчистили хащі попід Водокачку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Sanzu

    Ще янукович колись під ним стояв😭
  • Михаил

    А нічого не смущає що кожен день на декілька людей,дітей меньши стає із-за війни! А ви за дерева переживаєте! Які комунальники зрізають бо то значить так треба!

    Микола Олександрович reply Михаил

    мене смущає тільки те що ти долбойоб, братішка

    Watering Yampi reply Михаил

    Іди рожай

keyboard_arrow_up