Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ?

Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ?
  • «Жовтий» дощ, який випав вчора, 24 квітня у нашій області, здійняв хвилю обговорень та різноманітних припущень. Хоч синоптики і дали цьому пояснення, він неабияк здивував, а подекуди і налякав людей.
  • Запитали у Козятинському підрозділі Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб чи брали проби цієї жовтої води та чи несе вона небезпеку для людей?

 

У середу, 24 квітня мешканці Вінниччини в різних районах спостерігали і скаржилися на «брудний» дощ. Він мав жовтуватий відтінок і залишав сліди на одязі, взутті, автівках. Дістався він і Козятина. Наші читачі фільмували жовту дощову воду і це стало чи не темою номер один того дня.

В Укргідрометцентрі дали пояснення такому природному явищу — це пил із Сахари, який дістався території України, загрози він не несе. Оскільки на більшій частині території країни погоду визначив циклон та вологі повітряні маси, це сприяло перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах. Також синоптики додали — пил залишатиметься в атмосфері над Україною до п'ятниці, 26 квітня і з п'ятниці на суботу відступить на схід та атмосфера очиститься.

Вирішили дізнатися, як цю ситуацію коментують у Козятинському підрозділі Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб. Там теж зазначають — «жовтий дощ» —  це наслідок пилових бур з Сахари.

Відео дня

— Пил занесло в Європу атмосферними фронтами, — пояснює завідувач закладу Леонід Ящук. — Він випав у нас з дощем, атмосферне повітря очистилося. Так, вода має рудувато-жовтуватий відтінок, але пісок осідає, вода очистилася, якогось хімічного забруднення чи радіоактивного не пройшло. Це просто пил. Він дуже мілкодисперсний в атмосферному повітрі і може викликати кашель, подразнення дихальних шляхів, а те що він випав з дощем, ніякої шкоди і небезпеки для населення не несе.

Стосовно лабораторних досліджень цієї жовтої води, то їх не робили. Фахівці не вбачають в цьому ніякого сенсу. 

— До прикладу, пропустимо її через фільтр і побачимо пісок, він не міняє ні норми pH води, нічого, — додає Леонід Ящук. — Це мілкодисперсний інертний пісок і ніякого забруднення води не було. Він кристалічний, піде у грунт. Це не хімічний реагент. Взагалі, ми тричі на добу робимо радіоактивність повітря — вона не змінювалась. І сьогодні (25 квітня) вранці так само — радіоактивного забруднення повітря не було. До прикладу, Чорнобиль… 26 квітня буде річниця цієї катастрофи. Тоді випадали радіоактивні дощі, радіоактивні частинки і ми міряли радіацію в цих струмочках. Коли вода бігла, був підвищений радіоактивний фон і мілкі частинки були ще довго на грунті. Вони давали підвищений рівень радіоактивності, який ми реєстрували, а тут ніяких небезпечних явищ для людини немає. 

Загалом з приводу «жовтого» дощу люди писали і обговорювали різні версії. Хтось хвилювався за городину, мовляв, що з нею буде після такого дощу. Хтось закривав навіть вікна, вважаючи перебування на вулиці в цей період дуже небезпечним.  А хто писав, що цей пісок притягується до магніту.

— Я бачив, як писали закривати вікна, бо затопило уранові шахти, — каже Леонід Ящук. — Поясню. Навіть якби це було і так, то забруднення піде підземних вод і вікна тут ні до чого. Це якщо вибух в атмосферному повітрі, знову ж так коли був Чорнобиль і повітряні потоки радіації дісталися усіх країн. Але це далеко не ця ситуація. Для городини пісок теж не нашкодить. Він просто змішається з грунтом. Ще раз дадом, пісок — інертна речовина (не вступає у хімічну реакцію — прим. авт), солі кремнію, він кристалічний, піде у грунт. Це не хімічний реагент.

Читайте:

Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олеся Сабий

    Добрий живий шо молоді листочки обпекло в дерев. ЖАХ.
  • Оксана Яковишена

  • Юрій Чимзук

    Скіки треба піску в сахарі мати....щоб весь світ ним налякати......а за доставку хто буде платить коли такий вітер  налетить...

keyboard_arrow_up