Чи залишиться козятинський танк на своєму місці?

Чи залишиться козятинський танк на своєму місці?
  • Рік тому багатьох козятинчан «штормило» від новини про те, що міська рада запропонувала знести пам’ятник воїнам-танкістам, які визволяли Козятин від німецької окупації у 1943-му.
  • Проводили навіть опитування, але до демонтажу справа не дійшла і поки монумент стоїть. Що буде далі — з’ясовували наші журналісти

Березень 2023 року. Мов грім серед ясного неба прогриміла новина — хочуть демонтувати пам’ятник-танк. Відомий не тільки у нашому місті монумент встановили на розі Незалежності та Куликівського сорок два роки тому. Для того, щоб його поставити, довелося знести житловий будинок. Втім, це була звична для радянського союзу практика, коли навіть сквери та парки розбивали на кладовищах (згадаймо парк Леонтовича у Вінниці чи зону відпочинку на Водокачці у нашому рідному Козятині, яку зробили на місці старого єврейського цвинтаря).

Танк встановили у пам’ять про воїнів-танкістів, які визволили Козятин від гітлерівської окупації у роки Другої світової війни. Однак для монумента використали ІС-3, який не має жодного стосунку до деокупації нашого міста. Чому, ми вже теж пояснювали. ІС-3 почали випускати у травні 1945 року, коли Друга світова війна уже завершувалася. Натомість Козятин визволяли від німців у 1943 році на машині зовсім іншої серії — Т-34. Із архівних документів, які оприлюднила дослідниця історії Зоя Вільчинська, відомо, що саме Т-34 для пам’ятника і просили. Однак прислали ІС-3 і не залишалося нічого іншого, як ставити на постамент його.

Новина про те, що пам’ятник-танк збираються демонтувати, не залишила козятинчан байдужими. Чимало людей висловлювали своє обурення з цього приводу. «Кому він заважає, нехай повіситься на його дулі», — писали навіть люди. Міська рада, у свою чергу, вирішила запитати думку громади і запустила на сторінці у Фейсбук опитування, яке мало тривати протягом місяця. Свою думку висловило півтори тисячі користувачів соцмережі, однак не всі з них козятинчани. Коли минулого року ми аналізували опитування, виявили, що голосували навіть з Харкова, Києва та інших міст. А ще було багато, без перебільшення, дивних профілів. Чого вартує тільки користувач під іменем «Ігорко Кондратюк», який теж брав участь у голосуванні.

Відео дня

У вищезгаданому опитуванні 52% респондентів проголосували за демонтаж пам’ятника-танка. Минув місяць, другий, третій і за танк, здається, забули. Міська рада так і не повідомила остаточні результати опитування з приводу монумента. Та й пам’ятник увесь цей час не зачіпали. При чому зовсім — його навіть не фарбували, тож зараз він має ще більш не привабливий вигляд.

Чи відмовилися від ідеї демонтувати пам’ятник-танк, ми запитали у відділі культури Козятинської міської ради.

— Я вважаю, що це шана радянській ідеології, — відповіла Світлана Рибінська, начальник відділу культури. — Це про «ми будемо стріляти, ми будемо вбивати». Танк — це не про воїна, не про захисника, не про людину. Це про напад. Це зброя. Пам’ятник може бути людям, які захищали, подіям, які мають вагу, але не танку, який носить ім’я Сталіна і який був випущений після Другої світової війни. Який міг брати участь у придушенні Угорських, Чехословацьких, Польських повстань, але точно не захищати нас від нацизму, тому що він просто фізично тоді не існував. Ми будемо знову подавати на розгляд сесії питання про демонтаж цього пам’ятника. Яке буде рішення наших депутатів — ми побачимо. Але ми будемо порушувати це питання, аж до завершення.

 

Читайте також:

«Танки, пушки, Альоші з автоматами — це все про агресію»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (18)
  • Володимир

    В країні війна,місто прирівняли до села,тим часом міська рада🐒🐒🐒🐒
  • Надія Кучер

    Цікаво,а що особливого було збудовано за часи незалежності, одні крамниці, стоматологічний центр стоїть закритий,чогось мабуть вичікують , щоб розвалився,,пройтися містом і можна побачити ,таких напів зруйнованих будівель, вже й до пам'ятників добралися.
    А без минулого,не буде майбутнього,так сказав Черчіль.

    Микола Олександрович reply Надія Кучер

    ну то йдіть лікувати зуби в танк

    а оцю мудрість, це вам черчіль особисто сказав при зустрічі?
  • Полищук

    А то ,шо то наша історія і на цьому танку захищали наше місто ,то не обходить тих хто хоче знести його.

    Ludmila reply Полищук

    На цьому танку не захищали місто.Такий танк стали випускати в травні 1945 року.

    Микола Олександрович reply Полищук

    а по третє ти ще й дебіл, бо ставиш пробіли перед розділовими знаками.

    Микола Олександрович reply Полищук

    ти долбойоб, ця модель танку випущена після закінчення 2 світової війни

    і до того ж ти ще й деган, бо пам`ятник не про захист
  • Олександр Горностай

    Люди за звичай стають на захист радянського,забуваючи як утворився цей радянськ.А це зрада перед тими хто воював за незалежність України і програв,хто потім пережив геноцид і був змушений підкоритися москві.Забуто мільйони жертв, нажаль

keyboard_arrow_up