«Борщ і каша сила наша» Кошти з благодійних концертів — нашим землякам на передову

«Борщ і каша сила наша» Кошти з благодійних концертів — нашим землякам на передову
  • В перший день жовтня з нагоди Дня Захисників та Захисниць України, свята Покрови пресвятої Богородиці і Дня українського козацтва на площі перед будинком культури та дозвілля села Пляхова вже вдруге відбувся народно-етнографічний фестиваль «Борщ і каша сила наша»

Головна мета благодійного фестивалю — щоб жителі Глуховецької громади та гості Пляхової мали можливість виразити свою активну громадянську позицію та долучитися до збору коштів на підтримку Збройних Сил України, а саме 173 батальйону, який сформований з хлопців та дівчат нашого району і зареєстрований в Глуховецькій громаді.

У заході взяли участь працівники Центру культури та дозвілля смт. Глухівці та його філій селища Бродецьке, сіл Пляхова, Кашперівка, Селище, Жежелів, Вернигородок, Білопілля, Непедівка, Гурівці, Держанівка, Панасівка, Пузирки. Волонтери з Глуховецького ліцею, Кашперівської гімназії, Глуховецького закладу дошкільної освіти «Берізка». Ясла-садок загального типу та волонтерська група «Родина» с.Білопілля. На фестивалі працівники культури кожної філії представляли дегустаційній комісії свої роботи в мистецтві кулінарних здібностей — розмаїття гарячих страв, хлібної випічки та смаколиків.

Відео дня

Біля столиків працівники культури всіх філій Глуховецької громади були куховарами, а коли виходили на сцену з пісенним твором, чи номером художньої самодіяльності, ставали артистами.

Організатори благодійного заходу до дрібниць продумали дизайн глядацької зали, Навпроти і з боків імпровізованої сцени артистів розмістилися зі своєю продукцією кулінари та куховарки смт. Глухівці, селища Бродецьке, сіл Пляхова, Непедівка, Вернигородок, Селище, Білопілля, Гурівці, Панасівка, Пузирки, Держанівка. А між артистами і господинями на комфортних сидіннях з солом’яних тюків в ролі глядачів сиділи жителі села та гості громади.

 

З самого початку фестивалю хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв, які віддали своє життя заради суверенітету, територіальної цілісності України та нашого мирного майбутнього.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова Глуховецької селищної ради Олександр Амонс, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Олена Миклін, депутат Вінницької обласної ради Павло Пойда, заступник голови Хмільницької райдержадміністрації Олександр Пузир, депутат і волонтер Глуховецької селищної ради Микола Гунчак, голова громадської організації християнська місія «Благородність», співголова громадського об’єднання Ірини Колесник — Вадим Дахненко. Всі виступаючі представляли дегустаційну комісію.

Планувала бути на фестивалі відома волонтерка Ірина Колесник та в останній момент у неї виникли невідкладні службові справи. Пані Ірина поділилася з нами враженнями про благодійний захід з розповідей Вадима Дахненка та Павла Пойди в телефонному режимі

— Враження залишились дуже позитивні, адже такі заходи підтримують нашу автентичність. На фестивалі були представлені різні рецепти борщів від класичного до борща з опеньками та рибою, а також волонтерський борщ. До речі, протягом століть борщ був однією з обов’язкових весільних страв, навіть через місяць після весілля подавали спеціальний так званий «розхідний борщ». Також борщ традиційно готували на поминки. А пісний борщ — одна з 12 страв на Святвечір. Подумки я була на фестивалі. Від ГО кожна господиня разом з командою отримали невеличкі подарунки, — сказала Ірина Колесник

До дегустаційної комісії були ще запрошені Олена Шимон — волонтерка та фахівець з охорони праці, а також військовослужбовці Микола Лавренюк та Вадим Кирилюк.

Майстрині української кухні, наввипередки запрошували до своїх столів гостей фестивалю, вихваляючи свої страви та пропонували скуштувати саме їхні смачні частування. Пригощати дійсно було чим. Крім смачного наваристого українського борщу та каш на всі смаки з неповторними рецептами, члени комісії могли спробувати пампушки з часником, пиріжки та вареники, деруни зі сметаною, шкварками, часником та цибулькою. Все було смачним, яскравим, з неперевершеним розмаїття рецептів приготування їжі говорили члени дегустаційної комісії

Представили на фестивалі результат своєї щоденної роботи волонтери. Вони день в день працюють над удосконаленням швидких страв.– сухі борщі, різновиди швидкорозчинних супів, енергетичні батончики, цукати, каші-мюслі напої та інші смаколики, які вони з перших днів війни постійно відправляють на передову нашим захисникам.

У дітей на благодійному заході своя робота. Вони мали можливість і бажання написати листи зі словами підтримки своїм землякам та намалювати їм патріотичні малюнки

.За активну життєву позицію в підтримці військовослужбовців всі учасники фестивалю були нагороджені дипломами та подарунками, а волонтери отримали подяку у вигляді електричних сушарок.

 

Як пройшов благодійний фестиваль з нами поділилася директор центру культури та дозвілля Глуховецької селищної ради Марія Кулеша— Перш за все хочу висловлюємо подяку за організацію фестивалю «Борщ і каша — Сила наша», Глуховецькому селищному голові Олександру Амонсу, начальнику відділу освіти, культури, молоді та спорту Олені Миклін, волонтерським групам, а також всім, хто не стояв осторонь та долучився до проведення нашого заходу.

Була підготовлена концертна програма за участі кращих самодіяльних колективів та вокалістів Глуховецької громади. Спеціальними запрошеними гостями на фестивалі були — фольклористка, солістка Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня» Ірина Прядун, аматорський вокальний ансамбль української пісні «Оксамит» Черепашинецького СБК структурного підрозділу КЗ ЦКД Калинівської міської ради та — солістка Козятинської дитячої музичної школи Анна Гунчак

Дякуємо за допомогу в організації фестивалю директору фермерського господарства «Пляхівське» Віктору Савчуку за надану продукцію та допомогу в приготуванні 40 літрів червоного борщу та 40 літрів гречаної каші з м’ясом. В приготуванні борщу та каші взяли участь представники всіх 13 сіл нашої громади та 4 волонтерських групи Глуховецької громади. А ще директор центру повідомила, що на фестивалі було зібрано 7197 гривень. Всі кошти, які було зібрано учасниками художньої самодіяльності Центру культури та дозвілля на благодійних концертах та заходах у Глуховецькій громаді, буде передано нашим мужнім землякам захисникам 173 батальйону.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up