81 рік тому їх стратили через повішання: у Козятині вшанували пам'ять Івана Сєрбіна та Григорія Кондрацького

81 рік тому їх стратили через повішання: у Козятині вшанували пам'ять Івана Сєрбіна та Григорія Кондрацького
  • 31 січня 1942 року, 81 рік тому, у центрі міста Козятин недалеко від жандармерії, на перехресті вулиць (тепер – площа Героїв Майдану) стратили через повішання активних членів підпільної організації «Залізничник» Івана Івановича Сєрбіна та Григорія Михайловича Кондрацького.
  • На знак шани та пам’яті про беззаперечний патріотичний подвиг молодих козятинчан сьогодні біля пам’ятного знаку на місці страти відбулось покладання квітів та вшанування пам'яті

Про це повідомляє Козятинська міська територіальна громада

За спогадами свідків трагедії, розповіді яких записали у своїй книзі місцеві краєзнавці Леонід Кривов та Василь Нагорянський, засуджені до страти Іван Сєрбін та Григорій Кондрацький гідно вислухали свій вирок: «Засуджені до смертної кари за скоєння диверсій на залізничному транспорті станції Козятин, розповсюдження листівок та за таємне прослуховування радіопередач з Москви».

«Іван Сєрбін із зашморгом на шиї з останніх сил, але гучно крикнув: «За Батьківщину! Смерть фашистам!». За його прикладом таке ж вигукнув до натовпу і Кондрацький.

Відео дня

Обер-лейтенант махнув рукою. Напружено рвонулась на шиях підпільників мотузка. В натовпі пролунав розпачливий жіночий крик, що на мить повис над зібранням в морозяному небі і відлетів кудись вище. Морозяно хруснула нагорі стовпа поперечина. Обидва месники, задихаючись, пірнули у чорне задушливе провалля.

Вони стерпіли жорстокі тортури і муки, загинули, мужньо зустрівши смерть, прославляючи свою Батьківщину, свій народ. Вони померли патріотами своєї землі. Навіть безліч разів катовані вони не зрадили – славні сини болгарського та українського народів» (цитата з книги Л.Кривова та В.Нагорянського «Заради життя на землі»).

— Іван Сербін та Григорій Кондрацький власним життям у далекому тепер 1942-му наближали перемогу над найбільшим світовим злом – фашизмом. На превеликий жаль, фашизм із новим обличчям знову піднімає голову і проти нього знову, як і 80 років тому, борються справжні патріоти рідної України, — йдеться у повідомленні

Читайте також:

Чотири козятинці пережили Голокост та пройшли фашистські концтабори

Історія колишньої ув'язненої Освенцима Олександра Грушко з Козятина

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марсіліо Фічіно

    Видумка

keyboard_arrow_up