Бутильована, кип’ячена чи в пляшечках: яку воду наші діти п’ють у школах?

Бутильована, кип’ячена чи в пляшечках: яку воду наші діти п’ють у школах?
Батьки кажуть — у ліцеї №5 немає питної води. В освіті прокоментували — у садочках та ліцеях використовують як бутильовану воду, так і кип’ячену
  • Здоров'я дітей. Батьки козятинських школярів підняли важливе питання — що з питною водою у наших школах. Зокрема, козятинчанин Олег стверджує — у козятинському ліцеї № 5 дітям нема що пити.
  • Дізналися в управлінні освіти, яка ситуація з водою по школах Козятинської громади

Навіщо потрібно пити воду і яку роль вона грає в житті людини — говорити зайве.  Та все ж, повторимось, позаяк від того, яку ми воду п’ємо та скільки її за день випиваємо, залежить і нормальне мислення, і фізична активність, витривалість та енергія. Особливо вода важлива для молодого організму. Діти не мало часу проводять у навчальних закладах, тож дуже важливо знати, яку воду вони вживають.

Як має бути

За Санітарним регламентом для шкіл, заклади освіти, у яких навчальний процес триває в очному режимі, мають дотримуватися правил безпечності води. Для цього у їдальнях, харчоблоці, буфеті та в інших приміщеннях закладу освіти має бути проточна гаряча та холодна вода.  Школи мають бути обладнані інженерними мережами господарсько-питного водопостачання, мережами каналізації та водостоку. Проте не в кожному закладі освіти доступне централізоване водопостачання. Для таких випадків дозволяється використовувати воду від артезіанської свердловини, колодязів. Якщо ж використовуються резервуари для зберігання води, вони мають бути проточними та закритими.

Одвічна проблема

У Козятині з питною водою — одвічна проблема.  І на це є дві причини. По-перше, вода береться не зі свердловини. По-друге, труби, по яких вона подається в наші домівки, вже давно зношені. Вирішити водну проблему обіцяють перед кожними виборами і з року в рік повторюється те саме: далі слів поки справа не доходить. Навесні та влітку вода з-під крана часто забарвлюється в зеленкуватий колір і має неприємний запах. Тож козятинчани змушені вживати воду бутильовану, або ж ходити з відрами до криниці.

Відео дня

«Діти без води»

Тему про проблему з питною водою у школах підняли небайдужі батьки. Зокрема на гарячу лінію газети «RIA-Козятин» звернувся козятинчанин Олег. Його дитина навчається в ліцеї № 5, що на ПРБ. Каже, що в закладі вже більше року немає питної води. Чоловік стверджує — з кранів ліцею тече технічна вода. Раніше воду фільтрували, але останній рік цього не роблять. Таку воду пити не можна. Бутильовану теж не доставляють, а вода, яку дитина бере з дому, швидко закінчується і її не вистачає.

— Я розумію, що війна, але діти без води, — каже козятинчанин Олег. — В магазин їх не відпускають, дитина взяла з собою пляшечку води, до обіду її випила. Це ж діти, вони «водохльоби». Чи в спортзал пішли — хочуть води. А з кранів тече технічна. Колись там якісь фільтри стояли, а зараз ту воду не можна пити. Бутильованої води теж доставки немає в школу. І так вже, напевно, з рік. Ці фільтри, чи вони вийшли з ладу чи що, але їх немає. В наших школах є різні ситуації, на які можна закривати очі, але водичку дітям можна ж якось придумати.

До адміністрації закладу Олег не звертався. Не зверталися і ми. Напряму пішли до управління освіти та спорту Козятинської міської ради. Адже розуміємо важливість цієї теми і те, що вона стосується не одного навчального закладу Козятинської громади, а всіх.

Вислухавши ситуацію та про звернення Олега, коментар відразу нам не надали. Аргументували це так — обсяг інформації великий, його потрібно підготувати і перевірити. Але того ж дня коментар таки надійшов.

Публікуємо його без змін.

«У закладах дошкільної освіти (ЗДО) та закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) використовують як бутильовану воду, так і кип’ячену. Кип’ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури. Воду зберігають у добре вимитому посуді, закритому кришкою. Для цього використовують чайники або кухлі. Для пиття води використовуються одноразові стакани, фарфорові чашки або скляні стакани. Якщо для пиття води використовуються одноразові стакани, то передбачено ємність для використаних стаканів. Якщо для пиття води використовують фарфоровий або скляний посуд, то його виставляють на рознос, промаркований для чистих стаканів. Біля нього розміщують рознос для збору використаних стаканів»

Тепер розповімо про ситуацію з водою конкретно по кожному ліцею та гімназії.

Що п’ють наші діти у школах?

  • Ліцей №1: в їдальні стоїть очисна система, діти набирають воду в індивідуальні пляшки або стаканчики.
  • Ліцей №2: кип’ячена вода в обідній залі, в початкових класах – бутильована, частково діти носять індивідуальні пляшки з водою.
  • Ліцей  №3: в їдальні є резерв питної бутильованої води, частково діти носять індивідуальні пляшки з водою.
  • Опорний ліцей: в наявності кулери, бутильована вода, діти носять індивідуальні пляшки з водою.
  • Ліцей №5: бутильована та кип’ячена вода в медпункті, частково діти носять індивідуальні пляшки з водою.
  • Гімназія №6: діти носять індивідуальні пляшки з водою.
  • Гімназія №9: по класах стоять кулери з водою.
  • Кордишівська гімназія: по класах стоїть бутильована вода, частково діти носять індивідуальні пляшки з водою.
  • Флоріанівська гімназія: в їдальні стоїть кулер.
  • Пиковецька гімназія: бутильована вода.
  • Сестринівська гімназія ім. М. Грушевського: діти носять індивідуальні пляшки з водою.
  • Ліцей  №7: діти носять індивідуальні пляшки з водою.
  • Махаринецька гімназія: централізоване водопостачання.

Запитали ми і як з питною водою у Центрі Дитячо-юнацької творчості. Оскільки там навчаються початкові класи Ліцею №1. Нам відповіли — діти носять індивідуальні пляшки з водою.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

У Козятині хочуть об'єднати підлітків і створити школу аніматорів. Запрошують дітей від 14 років

Chromebook уже у козятинських педагогів

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анатолій Луцков

    Напевне кожен знає,що воду яку задорого купують Козятинці в Укрзалізниці питною взагалі ге можливо назвати,бо то є лише технічна вода.Ніякі фільтри,чи замінники хлору якими періодично збагачшують її ситуації не виправлять,це лише марнотратне використання коштів і тимчасове дарування надії на краще тим хто нею користується.Нажаль це величезна проблема і до її виоішення треба підходити з розумом і відповідальністью,а не як завжди.
  • Тетяна Якимова

    То ж фільтри стояли.
  • Читач25

    Ще 3 роки назад, під час початку  ковіду, було заборонено пити воду в загальних місцях в школах  і цю заборону не відміняли.  В Києві заборонені фонтанчики в школах. Діти приносять воду з собою або батьки закуповують воду в пляшках оптом і вчитель розливає в одноразові стаканчики. Нема до чого причепитися, то чіпляєтесь до школи.
  • Читач24

    Ще 3 роки назад, під час початку  ковіду, було заборонено пити воду в загальних місцях в школах  і цю заборону не відміняли.  В Києві заборонені фонтанчики в школах. Діти приносять воду з собою або батьки закуповують воду в пляшках оптом і вчитель розливає в одноразові стаканчики. Нема до чого причепитися, то чіпляєтесь до школи.

keyboard_arrow_up