За півтора місяця зібрали понад пів тисячі книжок для бібліотеки

За півтора місяця зібрали понад пів тисячі книжок для бібліотеки
  • На початку вересня ми розповідали, що у нашому місті планують створити мінібібліотеку із виключно україномовними виданнями на базі організації, яка опікується переселенцями.
  • Ділитися своїми книгами для Козятина закликали у соцмережах.
  • І ось результат — відгукнулися люди з Харкова, Києва, Одеси та інших міст

Один короткий допис в Інстаграм допоміг зробити перший крок, аби втілити в життя цікавий проєкт. Ми вже розповідали вам, що у переселенця з Харкова Миколи виникла ідея створити у Козятині невелику книгозбірню з книжками сучасних авторів. Він поділився цією задумкою зі своєю подругою Іриною, яка співпрацює із різними видавництвами та організовує книжкові проєкти. Ірина написала на своїй сторінці в Інстаграм допис, у якому закликала своїх підписників допомогти зібрати книги для бібліотеки у Козятині. І справа пішла вгору — книжки почали надсилати з різних куточків України.

Микола каже, що коли все почалося, він навіть не очікував на те, що буде такий результат. На майбутню книгозбірню прийшло понад шість сотень різних книг. Деякі з них принесли козятинчани, та переважна більшість надійшла поштою. Бувало, у деякі дні доводилося ходити до відділення по декілька разів.

— У нас вже вся квартира заставлена книгами, — розповів нам Микола. — До того ж, це все — нові видання, немає жодної зношеної книжки. І деякі з них дуже дороговартісні. Нам надіслали одну книгу, масивну, це подарункове видання. Ми з дружиною суто з цікавості подивилися в інтернеті, скільки вона коштує і були вражені — її ціна понад дві тисячі гривень.

Відео дня

Кожну книгу, яку передали книголюби, Микола фотографує і викладає в сторіз на сторінці майбутньої бібліотеки в Інстаграм. Серед літератури, яку надіслали для книгозбірні, не лише художні романи, а й популярні нині книги нон-фікшн (видання на кшталт «Сім звичок надзвичайно ефективних людей», «Думай і багатій»). Ціла серія книг про Гаррі Поттера та графічні романи (це книги, доповнені ілюстраціями, як комікси). Чимало літератури для дітей.

Свої книжки надсилали і приносили не лише звичайні читачі, а й автори. Декількома примірниками своїх творів поділився Станіслав Бондаренко — український письменник, у творчому доробку якого два романи-паліндроми. Це твір, у якому рядки читаються однаково зверху до низу і зліва направо. Долучилися до збору книг також козятинські письменники — краєзнавець Леонід Кривов та молодий письменник-фантаст Богдан Киришун, який минулого року видав свій перший роман під назвою «Зв’язок». Письменники не просто передали книги, а й залишили на згадку свої автографи.

Тепер у Миколи виникла ідея укомплектувати книгозбірню не лише книжками, а й настільними іграми. Декілька з них вже передали, тож тепер у колекції бібліотеки є «Ерудит», «Поясни слово», балансир та карткова гра «Саботер».

Поки що приміщення, де буде бібліотека, готують до ремонту. Це буде більше, ніж просто місце, де можна буде взяти книгу. Микола разом із дружиною хочуть організувати простір, де можна буде грати в настільні ігри та спілкуватися. Щось на кшталт хабу, але у мініверсії.

 

Читайте також:

Козятинські медики написали радіодиктант національної єдності. ФОТО

Для Зозулинецьких захисників зібрали понад 21 тисячу гривень

Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up