Спекли великий торт і пригощали бутербродами з салом: День захисників і захисниць у Козятині

Спекли великий торт і пригощали бутербродами з салом: День захисників і захисниць у Козятині
  • Зворушливо до сліз відзначили цьогорічний День захисників і захисниць.
  • На святі вшанували загиблих Героїв, разом дякували військовим, каталися на байках за донат і ласували смаколиками на ярмарку.
  • Як все було — дивіться на фото

День захисників і захисниць цього року ми святкували у перший день жовтня. Причина в тому, що це свято співпадає із Покровою, яка раніше була 14 жовтня. Але з початку вересня Православна церква України перейшла на новий календар, згідно із яким Покрова відтепер саме 1 жовтня. Попри те, що дата припала на неділю, урочистості з нагоди Дня захисників і захисниць вирішили не переносити на будній день.

Захід стартував у міському будинку культури, де зібралися військові, які захищають нас від ворога, та рідні Героїв, яких ми втратили на війні. 

— Слава Україні! — звернулася до усіх ведуча Лариса Ромасько.

Відео дня

— Героям слава! — вигукнули глядачі.

— Ці слова перестали бути просто вітанням, — каже ведуча. — Це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент нашої держави з перших днів війни не злякалися і стали на захист своєї Батьківщини. Такі сильні, мужні та відважні. Саме сьогодні мільйони українців у різних куточках світу з вдячністю та величезною повагою вітають наших Героїв з Днем захисників та захисниць України.

Зазвучав Гімн. Глядачі підвелися і поклали руку до серця.

— Лише з початком повномасштабного вторгнення ми переоцінили і зрозуміли дуже прості і звичні речі, — продовжила ведуча. — Війна навчила нас ще більше цінувати рідних і близьких. Війна навчила нас пишатися тим, що ми українці. Війна навчила нас щодня прокидатися і засинати з переконаннями, що минув ще один день, який наблизить нас до Перемоги. Війна навчила нас молитися за тих, хто ніч не спить, щоб ми заснули. За тих, хто в котлі війни кипить, щоб ми тут свисту куль не чули. За мужніх, щирих, справжніх, за наших захисників. За нашу неньку Україну!

На сцену вийшов ансамбль «Струни серця». Вокалістки виконали пісню «Боже, Україну збережи».

Після цього оголосили хвилину мовчання. Глядачі підвелися, щоб вшанувати пам’ять Героїв, життя яких забрала війна. На лаштунках транслювали фотографії військових, які загинули в бою. Гості заходу не могли стримати емоцій — на очі у наверталися сльози. За час від початку війни, з 2014 року до сьогодні ми втратили так багато воїнів, що хвилина мовчання затягнулася на сім хвилин.

До слова запросили міського голову Тетяну Єрмолаєву.

— Після такого відео мені здається ще важче розмовляти, особливо коли посміхаються з фотографій хлопці, — сказала очільниця громади. — Здебільшого вони всі посміхаються, я маю велику надію, що вони фотографувалися в ті моменти, коли були щасливі. Сьогодні день, коли ми можемо ще раз помолитися і згадати кожного з них. Сьогодні велике свято — Покрова, Божа Матір покриває всіх військових, за них згадують, за них моляться і дякують за те, що ми маємо можливість робити свою роботу. Ми маємо багато молитися і багато працювати, щоб там їм було легше, щоб їх там Божа Матір покривала і янголи носили на руках.

Рідним загиблих військових вручили почесні відзнаки Козятинської міської ради — нагрудні знаки «За героїзм та патріотизм». Також нагрудним знаком «За героїзм та патріотизм», грамотами міської ради та матеріальними винагородами нагородили бійців, які захищають нас від ворога.

Під час церемонії нагородження міський голова повідомила, що Денис Прилуцький, який загинув у перший день повномасштабного вторгнення, скоро повернеться додому і з ним зможуть попрощатися. Нагадаємо, Денис був похований у Генічеську, що на Херсонщині, оскільки на той момент місто було окуповане.

— Із кожним днем нас все більше і більше оточують військові, — знову взяла слово ведуча Лариса Ромасько. — Хтось приїхав побачити новонародженого сина, хтось провідати батьків, хтось освідчитися у коханні, у когось завдання. Більшість з нас хочуть підійти до них, усміхнутися, запропонувати свою допомогу, подякувати їм. Кожного хочеться обійняти і сказати добре слово, а ми чомусь соромимося. Я пропоную підтримати проект «Завдяки тобі». Якщо ми не знаємо, що робити, коли бачимо перед собою українського військового, просто кладемо долоню на серце. Таким чином ми висловлюємо всю свою вдячність та повагу до наших Героїв.

Усіх, хто не причетний до військової служби, попросили підвестися. Глядачі поклали долоню на серце і подякували військовим за те, що світ не закінчився 24 лютого, що вони зупиняють вогонь і не дають спалити усіх, за кожну збиту ракету і приземлений дрон, за те, що оберігають кожну родину від «освобождєнія», за майбутню новину про Перемогу.

На лаштунках почали транслювати зворушливе відео, на якому козятинчани дякують захисникам. По тому Тетяна Фабіцька заспівала «Коли закінчиться війна».

Глядачі вийшли з будинку культури і всі разом вирушили до пам’ятного знаку загиблим Героям. Вони поклали квіти до пам’ятника полеглим на війні і до дошки пам’яті.

Тим часом у сквері завершили останні приготування до благодійного ярмарку. Тістечка, величезний торт у жовто-блакитних кольорах із написом «Для ЗСУ», желе та інші смаколики, гарбузи, сувеніри, обереги та іграшки запропонували гостям заходу. До ярмарку долучилися навчальні заклади громади, центр дитячої та юнацької творчості, громадська організація «Товариство батьків дітей з інвалідністю «Дом», родина Луцкових. Кожен куплений смаколик, оберіг чи сувенір — невеликий внесок у нашу спільну перемогу. Адже усі зароблені кошти, підуть на ЗСУ. Та не всі смаколики були за гроші — усіх охочих безкоштовно пригощали бутербродами із салом.

У центрі скверу поставили експозицію картин, які створили місцеві художники на вернісажі «Подільська лаванда». У гостей ярмарку також була змога їх придбати. Поруч оформили фотозону з тюків сіна, де козятинчани робили світлини.

На вулиці Грушевського, навпроти центрального входу до скверу вишикувалися байкери. Стартував мотопробіг. Байкери проїхалися вулицями міста, а тоді повернулися до скверу і катали усіх охочих за донат.

Після мотопробігу почалася невелика концертна програма. Її відкрив Карін Шахім, переможець міжнародного конкурсу «Золотий птах», фіналіст конкурсу «Іверія-Євробачення» для особливих дітей, представник України на міжнародному фестивалі «Іверія-Діамант», який проходив у Грузії. Також виступили Яна Панчоха-Гуцол, вокальний колектив міського будинку культури, Лілія Гайдучок, Анна Гунчак та інші місцеві виконавці.

Під час благодійного заходу вдалося зібрати 22,4 тисячі гривень. Усі виручені кошти спрямують на потреби наших військових.

 

Читайте також:

В ліцеї села Непедівки встановили меморіальну дошку Віталію Шевчуку

Зворушлива зустріч у Кашперівській гімназії тата-військового зі своїм сином. ВІДЕО

У Козятині відбувся туристично-патріотичний велопробіг. ФОТО та ВІДЕО

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up