Розпочинається Петрів піст: що можна і не можна робити? Про прикмети та свята цього дня

Розпочинається Петрів піст: що можна і не можна робити? Про прикмети та свята цього дня

Сьогодні, 20 червня, відзначають Всесвітній день біженців, а віряни вшановують пам'ять святого мученика Федота. До вашої уваги традиції та прикмети в цей день – дізнайтеся, що можна і не можна робити!
 

До наших днів дійшло дуже мало відомостей про життя святого мученика Феодота. Він таємно сповідав віру Ісуса Христа, жив за часів, коли царював імператор Діоклетіан, а потім Максиміліан, в Анкирі Галатійській. Він таємно забирав та ховав тіла мучеників-християн, яких кидали на розтерзання диких звірів.

Якось приніс він з озера тіла семи дів-християнок, щоб поховати їх, як належить. Але взяв його тоді ігемон Теоктекн. Спочатку Феодота люто мучили, а потім стратили мечем.

20 червня  - яке сьогодні свято в церковному календарі

20 червня в церковному календарі – починається Петрів піст. Він завжди починається у другий понеділок після Трійці. Ця дата кожного року припадає на різні числа, адже прив'язана до святкування Великодня. Перші згадки про Петрів піст датуються ще III століттям. Однак в ті часи він називався по-іншому та був призначений для тих, хто не зміг, за тої чи іншої причини, дотриматися правил Великого посту.

Відео дня

Початок посту залежить від свята Світлої Трійці – він завжди починається на другий понеділок після вшанування триєдності Бога. Трійця 2022 випадає на 12 червня (неділя), тому Петрів піст 2022 триває з 20 червня по 11 липня.

Загальна тривалість посту – від 8 до 42 днів. Основна мета посту – підготувати віруючих до дня пам'яті святих Петра і Павла, який в 2022–му році відзначається 12 липня. Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/country/society/rozpochavsya-petriv-pist-tradiciji-ta-golovni-zaboroni-854261.html

Петрів піст: що можна і не можна робити

Православна церква склала ряд заборон, яких краще не порушувати в період очищення душі і тіла. У червневий Петрів піст не можна:

  • брати кредити і позичати гроші;
  • вінчатися і грати весілля;
  • працювати після заходу сонця;
  • шити, в'язати, рукодільничати;
  • зістригати волосся.

У період посту потрібно молитися, просити вибачення у всіх, перед ким людина завинила, залагодити всі конфлікти, пробачити кривдникам, повернути борги. Віряни щодня ходять до церкви на молебень. 

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Тепло – до хорошого врожаю жита, а ось дощ – до поганого наливу колоса.
  • Бджоли на стінках вулика сидять – до спеки.
  • Якщо вночі не було роси, то чекай дощу.
  • Голуби в ясну погоду укриття шукають – до опадів.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

  • У цей день краще не зізнаватися у коханні.
  • Не можна сьогодні розповідати про свої плани.
  • Заборонено одягати в цей день срібні прикраси.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

У понеділок, 20 червня, іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Ганна, Богдан, Борис, Валентин, Василь, Володимир, Григорій, Максим, Марія, Микола, Павло, Петро, а також Тарас.

Читайте також:

У Левів — проблеми, а у Скорпіонів — усе чудово. Гороскоп на тиждень для усіх знаків

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up