Познайомили з дорослими і маленькими волонтерами: Свято доброти у бібліотеці

Познайомили з дорослими і маленькими волонтерами: Свято доброти у бібліотеці
  • До всеукраїнського дня дитячої книги у бібліотеці провели захід «Твори добро на радість людям».
  • Запросили чотирикласників, а також волонтерів, які допомагають військовим.
  • Серед них — не тільки дорослі, а й учні шкіл, які задонатили на ЗСУ близько шістдесяти тисяч гривень

Учні 4-А та 4-В ліцею №1 зібралися в читальній залі бібліотеки. Школярів запросили на Свято доброти, приурочене до Всеукраїнського тижня дитячого читання.

— У кожного з вас є День народження, правильно? — звертається до дітей ведуча заходу, бібліотекар Наталія Кесарчук.

— Так! — відповідають чотирикласники.

Відео дня

— От і в дитячої книжечки є День народження — День дитячої книги, який припадає на 2 квітня. Кожного року в кожній бібліотеці нашої країни з нагоди цього свята проводять тиждень читання. Цього року цей тиждень проходить під гаслом: «Наближаємо перемогу з книгою». Сьогодні ми з вами поринемо в країну добра та милосердя, а допоможуть нам у цьому учні 4-А класу ліцею №1 зі своєю вчителькою Ольгою Славутою.

Учні 4-А співали пісні, читали вірші та говорили про те, що таке добро, чому потрібно бути добрим і робити гарні вчинки. Запросили на Свято доброти також волонтерів благодійного фонду «Паросток добра» Ярослава Путишина та Юрія Кирія. Вони теж розповіли, чому важливо робити гарні справи.

— Від початку повномасштабної війни ми разом із головою нашого фонду Сергієм Сиваківським організували пошив плитоносок, — розповідає Юрій Кирій і показує плиту, що вшита всередину бронежилета. — Плити ми робили з підручних матеріалів. Це був великий ніж, більше мого зросту, який ріже каміння. Ми його різали на пластини, загартовували на заводі і робили плитоноски. Такі були наші перші досягнення.

Волонтери фонду «Паросток добра» збирають кошти на ремонт автомобілів та закупівлю необхідних матеріалів для військових, займаються пошивом нош для евакуації та одягу для поранених, плетуть і передають на фронт маскувальні сітки та інші предмети для маскування.

— Це у нас кікімори, — показує Юрій.

— Ого! — реагують діти.

— Їх використовують снайпери, — продовжує Юрій. — Вони виготовляються зі звичайних старих мішків.

— Не знаю, робили ви таке на уроках трудового навчання, чи ні, — показує Ярослав Путишин окопну свічку.

— Робили, — кажуть діти.

— Учні ліцею №1 і цієї зими, і минулої робили окопні свічки для того, щоб хлопці мали змогу і нагрітись, і мали джерело світла, — каже Ярослав. — Тому що є багато речей, які не можна використовувати в зоні бойових дій. Це для військових велика допомога, щоб мати хоч трохи тепла. Ми дякуємо ліцею №1 і ліцею №2. Ви всі герої, хто долучається до допомоги війську, ви теж всі маленькі волонтери. Кожен з вас робить маленький внесок у велику роботу для перемоги над ворогом. 

Показали волонтери не тільки речі, які передають військовим, а й бойові трофеї, які наші захисники дарують волонтерам на знак подяки.

— Це зброя, яку нам надали з-за кордону і яка допомагає боронити Україну, — демонструє Ярослав Путишин гранатомет, а потім бере до рук металевий шматок. — Це теж трофейна річ. Інколи ви чуєте, як пролітають шахеди, герані. Це — крило дрона, того, що приносить смерть і великі втрати в Україні.

Познайомили чотирикласників не лише з дорослими, а й юними волонтерами. Серед них Ілля Древецький. Він з команди волонтерів, що влітку минулого року організували блок-пост у середмісті Козятина і збирали гроші. Про них ми вже писали неодноразово. За літо команда юних волонтерів зібрала і передала дорослим волонтерам 16,5 тисяч гривень.

— Позавчора ми передали ще 10 тисяч, — каже Ілля Древецький.

Ще один юний волонтер, якого запросили на Свято доброти — Михайло Дишлюк.

— У жовтні Михайло втратив рідного брата, — розповідає Ольга Славута, класний керівник 4-А. — Наколядувавши і нащедрувавши кошти, він витратив їх на те, щоб придбати собі військову форму, а потім почав збирати гроші на ЗСУ. Ви часто можете бачити його біля АТБ. За три місяці Михайло зібрав і задонатив волонтерці Ользі Пироговій більше 30 тисяч гривень.

На Святі доброти Михайло Дишлюк передав волонтерам фонду «Паросток добра» 5 тисяч 205 гривень. Михайлові та Іллі вручили подяки від школи, а волонтери благодійного фонду «Паросток добра» подарували шеврони.

Зібрали і передали кошти волонтерам також працівники Міської бібліотеки. Класний керівник 4-А Ольга Славута та класний керівник 4-В Людмила Петренко передали волонтерам фонду «Паросток добра» гостинці для військових та дитячі малюнки з листами, які писали й малювали учні.

— Передайте, будь ласка, військовим також від нас подяку за те, що ми маємо можливість навчатися, — каже Людмила Петренко. — Це дуже важливо на сьогоднішній день.

— Ми також хочемо подякувати ліцею №1 за кошти, які вони зібрали на автомобіль для військових, — каже Ярослав Путишин. — Нам передали 42 300 гривень. Авто уже в зоні бойових дій і виконує свої бойові обов’язки.

Наостанок на гостей чекав особливий сюрприз. Ляльковий театр «Кольорове диво», що діє при Міській бібліотеці, показав виставу «Посміхнись, добру навчись». Вона розповідає про пригоди Колобка, який навчав звірів у лісі бути добрими. Після вистави бібліотекар Наталія Кесарчук вручила старості лялькового театру Ірині Славуті подяку. А потім Ірина разом із мамою Ольгою Славутою заспівали «Нам потрібне мирне небо».

 

Читайте також:

Козятинські освітяни грали у стрітбол і назбирали на підтримку ЗСУ понад 11 тисяч гривень

Зібрав 125 відер березового соку і виручені гроші передав на ЗСУ

Учні училища старалися. На ярмарку готували продукцію, як для самих себе

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач28

    Великі молодці! Щира вдячність та повага!
  • Читач06

    Пишаємося дітками і усвідомленими дорослими! Дякуємо 🙏
  • Людмила Фалалєєва

    Приємно, що бібліотекарі знаходять час і можливість залучати діточок до таких важливих заходів.
  • Людмила Попович

    Дякуємо і гордимось нашим підростаючим поколінням. Дітки, ви молодці, що робите таку добру справу

keyboard_arrow_up