На сільський ставок повернулися лебеді, які восени стали на крило з водокачки

На сільський ставок повернулися лебеді, які восени стали на крило з водокачки
  • Минулими вихідними ми помітили, як пара лебедів на сільському ставку зустрічає кожного перехожого в надії, що наші земляки будуть кидати їм щось смачненького на воду.
  • Любителів живої природи особливо дітей можна зрозуміти.
  • Тільки королівський птах — мешканець дикої природи і їжу добувати повинен добувати собі сам.

Пара лебедів, які з’явилися на сільському ставку — це старожили водойми. В минулому році вони через мілководдя перебралися на водокачку. Їх все літо підкормлювали любителі живої природи, іноді роблячи пернатим красеням медвежу послугу. 

По-перше, годуючи птаха можна відбити охоту самим добувати їжу. По-друге, лебідь — це не велика гуска і від того, що іноді люди кидають на воду надмірну кількість хлібобулочних виробів, птах може захворіти. Ось що з цього приводу сказав орнітолог Віталій Казанник.

Відео дня

— Для диких водоплавних птахів, хліб – це шкідлива їжа. Він не дуже поживний, і навіть небезпечний для їхнього здоров’я та життя. Він може дати лебедям лише оманливе відчуття ситості та калорії, але не поживні речовини. У довгу холодну зимову ніч це може спричинити нестачу енергії, і, як наслідок, загибель.

За словами Віталія Казанника, ось що може статися, якщо годувати птахів хлібом: 

  1. 1 Це призведе до різноманітних хвороб. Наприклад, хвороби шлунково-кишкового тракту, ожиріння і навіть каліцтва (деформації крил у молодих птахів).
  2. 2 Це послабить їхнє вміння добувати їжу самостійно. Лебеді – дикі істоти, які вміють дбати про себе самотужки. Вони харчуються водними рослинами, водоростями, травою, іноді молюсками, хробаками або навіть жабами. На водоймах їм вистачає природного корму. Тому, коли ми годуємо їх, це заважає їхнім природнім інстинктам. 
  3. 3 Це шкодить водоймі. Частина хлібу, яку ми даємо птахам, завжди безповоротно тоне і забруднює воду. Це допомагає рости бактеріям та водоростям, які спричиняють сморід, і які шкідливі для риб.
  4. 4 Це привертає увагу щурів. А вони є переносниками лептоспірозу, що небезпечно як для тварин, так і для людей 5 Це спричиняє розмноження цвілі. При потраплянні цвілі в легені птахів вони можуть померти.

Птахів дикої природи взагалі не варто годувати. Але якщо вже так хочеться помилуватися королівським птахом чи зробити фотографію з близька, то краще візьміть з собою зерно чи листя свіжої капусти. Зерно кукурудзи, пшениці, ячменю, пшона чи проса лебедям нічим не зашкодить, хіба якщо робити це систематично, то можна зробити так, що птах дикої природи стане лінивим до самостійного пошуку їжі. Для того у лебедя така велика шия, щоб діставати з метрової глибини маленьку рибку, різні молюски, черв’яки чи водорості. Він добуває їжу розташовуючись суворо вертикально головою вниз. Може виходити на берег щоб щипати траву..


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up