Художниця з Козятина презентувала свою виставку у Вінниці

Художниця з Козятина презентувала свою виставку у Вінниці
  • Днями у світлиці Вінницького обласного центру народної творчості відкрили виставку козятинчанки Тетяни Куліш.
  • Вона має назву «Квітка життя». Підтримати землячку приїхала ціла делегація з Козятина.
  • Тридцять робіт, представлених в експозиції, художниця створила за три місяці. Що розповідають її картини і що окрім живописних полотен вразило гостей — читайте у нашій публікації

Тетяна Куліш — знана у мистецьких колах художниця-акварелістка, членкиня Спілки дизайнерів України. Вона народилася в Козятині, а згодом життєва стежка привела її спершу до столиці, за тим до Львову, а звідти до Черкас, де мешкала багато років. Незадовго до початку пандемії коронавірусу Тетяна повернулася до Козятина. У рідному місті художниця спільно з однодумцями організувала благодійні проєкти, до яких долучалися не лише козятинчани, а й митці з різних куточків України. Це пленери «Арт-Водокачка», «Лаванда надихає — ЗСУ перемагає», «Подільська лаванда». 

Козятинчани не раз бачили полотна художниці на мистецьких заходах, а тепер із творчістю Тетяни Куліш познайомляться ще й вінничани. У світлиці Вінницького обласного центру народної творчості відкрили персональну виставку мисткині. Директорка закладу Тетяна Цвигун представила гостям художницю.

— Це надзвичайна жінка, — каже Тетяна Цвигун. — У першу чергу тим, що вона наша землячка, народилася в сім’ї залізничників і з десяти років навчалася живопису у Київській спеціалізованій школі імені Тараса Шевченка. Туди брали тільки талановитих дітей, в яких бачили потенціал, що в майбутньому з них виростуть чудові митці. Закінчила Львівську академію мистецтва. Першим її місцем роботи у Черкасах був шовковий комбінат, де пані Тетяна розписувала тканини. Як вона сама каже, тими зразками тканин, які вона напрацювала, можна було б огорнути всю планету чотири рази.

Відео дня

Зазвичай Тетяна Куліш пише картини аквареллю, та декілька років тому почала глибше знайомитися з акриловим живописом. Саме цю техніку мисткиня використала роботах, які створила до виставки. Назвали її «Квітка життя», як центральну картину в експозиції. На полотні переважають жовтий та блакитний колір, що у поєднанні дають зелений, котрий символізує енергію життя. Серед робіт, представлених на виставці, картини, на яких зображені традиційні ремесла, символізм, пейзажі та натюрморти.

— Думаю, родзинкою цієї виставки є серія про народні ремесла, — каже Тетяна Цвигун. — Серед художників, які співпрацюють з нами, дуже багато картин на тему звичаїв, обрядів, а над темою ремесел поки що ніхто не працював. Сьогодні ми бачимо тут ткацтво, ковальство, писанкарство, соломоплетіння. Подивіться, скільки ніжного і світлого в цих картинах.

— Роботи, які ви бачите на виставці, я зробила фактично за три місяці, — розповідає Тетяна Куліш. — Лише декілька картин були раніше зроблені, всі решта нові. Мене надихнуло саме те, що виставку я мала готувати для Центру народної творчості. Так мені прийшла ідея з циклом «Ремесла»: відтворити майстра і його продукт діяльності.

— Я ще хочу зауважити глибоку філософію кожної картини, — додає Тетяна Цвигун. — Подивіться на картини «Молитва», «Човен щастя», «Народження». Чи диптих «Стежками долі», де зображені молодість і зрілість. Кожна з робіт показує глибоке філософське бачення художника. Тому що на картині «Молодість» пара закоханих ще тільки чекає, коли народить дерево, а на картині «Зрілість» вони уже збирають плоди, але разом з тим є й квіти. Це надія на те, що рід буде продовжуватися.

На відкриття виставки завітала Ольга Дернова, начальник управління культури і креативних індустрій департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної військової адміністрації.

— Перше, що мене вразило — це кольори, — ділиться враженнями від робіт Ольга Дернова. — Хочу усім присутнім і вам, Тетяно, в першу чергу побажати, щоб наші душі і серця розквітали такими ж гарними барвами, квітами, сонцем, теплом.

Підтримати художницю і привітати з відкриттям персональної виставки приїхали митці з Козятина: Наталія Баштова, Анжела Коренкова, Наталія Юхимець, Володимир Сапальов та директорка Міського будинку культури Лариса Ромасько.

— Я не великий знавець у цьому виді мистецтва, але дивлячись на ваші картини я можу сказати одне: біля однієї мені хочеться сміятися, біля іншої плакати, — ділиться враженнями Лариса Ромасько. — Мені здається, що це найвищий показник вашого творчого життя. Сподіваюся, ваші картини будуть знані не лише в Україні, а й за кордоном. Ви в кожній своїй роботі показуєте всю любов, на яку ви здатні. 

— У світі минає все, лишаються тільки емоції, — каже Наталія Баштова, керівник гуртка «Берегиня» Центру дитячої та юнацької творчості. — Ти живеш емоціями і тим світлом, яке запалює душу. Бувають люди, світлі як сонце і одна з таких людей — наша Тетяна Куліш.

Завітала на відкриття також козятинчанка Вікторія Хоманець.

— Тетяна — це перлина художнього натхнення нашого міста, — каже Вікторія. — Щиро рада, що ми знайомі і разом працювали над проєктом. Свого часу ми робили проєкт «Котилася торба», в рамках якого шили шопери. Тетяна була однією з художників, які їх розмальовували. Ці шопери ми продавали на потреби ЗСУ. Щиро радію нашій дружбі і бажаю, щоб всі ваші мрії, від найменших до найбільших, завжди здійснювалися.

Музичний подарунок для гостей зробив козятинський ансамбль «Струни серця» (керівник Тетяна Коломієць). Вони заспівали українську народну пісню «Ой ти, гаю, ти мій гаю» та відому всім «Стожари». Виступ колективу вразив гостей виставки. 

— Була репетиція у «Струн серця» в фойє будинку культури, там хороша акустика, а я саме займалася своїми справами і записала відео, — розповідає Тетяна Куліш. — . Тетяна Коломієць не була у мене в друзях в соцмережах, я їй пишу, що хотіла б такі пісні почути на відкритті своєї виставки. Тільки сьогодні вона побачила це повідомлення. Але думки матеріальні. І сьогодні збулася моя мрія.

Членкиня Національної спілки художників, поетеса Тетяна Дмитренко присвятила Тетяні Куліш поезію. Свій вірш вона зачитала на відкритті виставки. Лунали й рядки, написані самою Тетяною Куліш — директорка Обласного центру народної творчості Тетяна Цвигун зачитувала впродовж заходу короткі вірші зі збірки, яку видала художниця.

Враженнями від картин поділилися також представниця обласного осередку національної спілки художників Ірина Кравченко, заслужений майстер народної творчості, член національної спілки художників Іван Горобчук, членкиня національної спілки художників, викладач музичної школи Людмила Бондар та заступник директора обласного художнього музею Ольга Романишина.

— Ваші роботи яскраві, кольорові, вони такі стрімкі, як пісня про стожари, що лунала, — каже Ольга Романишина. — Я особиство вам вдячна за те, що у ці дні, коли ми вже майже три роки живемо лютим, ви нам подарували промінчики весни. Своїми роботами ви подарували надію на те, що все буде добре.

 

Читайте також:

У музеї завершили виставку предметів, які дарували в різні періоди мешканці Козятина

У Музеї Хліба в Білопіллі виготовляли жайворонків — перших провісників весни

У Козятинському міському терцентрі відзначили Всесвітній день поезії

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up