40 Святих: про молитви, прикмети та заборони цього дня

40 Святих: про молитви, прикмети та заборони цього дня

Сьогодні, 22 березня православні відзначають свято 40 святих

 

Православна церква в цей день вшановує пам’ять сорока воїнів-християн, які прийняли мученицьку смерть за віру в Христа при імператорі Ліцинії в 320 році в місті Севастії, нині це територія Туреччини.

Перед іконою 40 святих моляться:

  • про духовну допомогу у важку годину гоніння й ув'язнення;
  • про зміцнення сили духу, щоб гідно перенести випробування;
  • жінки - про те, щоб їхні рідні чоловіки благополучно і скоріше повернулися з війни.

22 березня - друга зустріч весни. Селяни виходили «кликати» весну.

Відео дня

Ще 22 березня поминали померлих: відвідували могили, замовляли про рідних і близьких обідню або поминання на проскомидії. 

Що не можна робити 22 березня

  • Не можна їсти м'ясо, рибу, яйця, як і впродовж всього Великого посту.
  • Не можна прати, шити або щось ремонтувати.

Народні прикмети на 22 березня

  • Якщо на Сорок святих відлига, то буде хороший урожай проса.
  • Якщо 22 березня тепло, то наступні сорок днів (до Зосима пасічника – 30 квітня) будуть теплими, а якщо холодно – холодними.
  • Сонце в колах – до хорошого урожаю.

Текст молитви 40 святих

О, святі, славні сорок страстотерпців Христових, що в місті Севастії заради Христа мужньо постраждали. Ви через вогонь та воду пройшовши і як друзі Христові у спокій Небесного Царства увійшовши, щиро молітеся до Пресвятої Трійці за рід християнський, особливо за тих, хто шанує святу пам’ять вашу і з вірою та любов’ю у молитвах звертається до вас.

Виблагайте у Всещедрого Бога прощення гріхів наших і життя нашого виправлення, щоб, у покаянні та нелицемірній любові один до одного перебуваючи, зі сміливістю стали на Страшному Суді Христовому і вашими молитвами праворуч Праведного Судді стали.

О, угодники Божі, будьте нашими захисниками від усіх ворогів видимих та невидимих, щоб під покровом ваших молитов ми визволялися до кінця життя нашого від усякої біди, зла та небезпеки, і так прославляли велике та гідне поклоніння повновладної Тройці: Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up