У ботанічному заказнику «Капличка» почали зрізати дуби

У ботанічному заказнику «Капличка» почали зрізати дуби
  • Махаринці Господь не обділив природою. Тут бере початок річка Ситна, по обидва боки річки розкинулись соснячок і лісосмуга із джерельцем.
  • На цьому острівці дивовижної природи створили ботанічний заказник «Капличка». Тепер у ньому вирізають дуби.
  • Про це ми дізналися від директора Козятинського райагролісу Андрія Семенюка. 

Махаринці Господь не обділив природою. Тут бере початок річка Ситна, по обидва боки річки розкинулись соснячок і лісосмуга із джерельцем. На цьому острівці дивовижної природи створили ботанічний заказник «Капличка». Тепер у ньому вирізають дуби.

Про це ми дізналися від директора Козятинського райагролісу Андрія Семенюка. 

Відео дня

— За лісосмуги ми зараз відповідальності не несемо. Від нас догляд за лісосмугами передали в громади, але не всі керівники громад поспішають поставити цю народну власність на баланс, — сказав він.

Ботанічний заказник у Махаринцях — це природно-заповідна територія України, яку створили для забезпечення охорони рослин рідкісних видів. Заказники даного типу зазвичай створюються на лісових, степових, заплавних, болотних та інших ділянках; у гірських районах. А ще це просто райський куточок живої природи, і комусь для наживи захотілося у ньому різати дуби.

На місці ми побачили, що спочатку дерева почали різати в середині лісосмуги. Від спиляного дерева залишився пеньок і залишок стовбура, який повис на гілках сусіднього дерева. Можна тільки дивуватися винахідливості «різника». Він із дерева, яке не впало на землю, мало що залишив.

Впадає у вічі, що в лісосмузі лежать грубі гілки, які відчахнуло від дерева вітром. Ті гілки чорним лісорубам не підходять, їх цікавлять могутні і рівні дуби.

Таких два дерева спиляли за пару метрів від джерельця, яке довгий час махаринчани називали «святим». Два крайніх дерева, мабуть, обрали тому, що вони добре падають на землю і навіть теоретично не можуть повиснути на сусідніх деревах.

Ще не так давно в Махаринцях була команда активістів, у яких був ліс наче на долоні. Ще в пам’яті, як  у ботанічному заказнику місцеві активісти боронили соснячок. Тільки в лісі почали робити з добрих намірів проріджування сосен, а за ту розчистку в той же день було чутно й за межами Махаринець. Тих «добродіїв» вирахували, порахували їм збитки, але обмежилися виховною роботою, тому що планували розчистку з добрих намірів. Зараз знов хтось зрізає дуби і поки залишається безкарним.

Від джерельця ми йшли лісосмугою до дороги і бачили, яка вона засмічена. Маємо те, що маємо. Маємо те, що самі наробили.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up