Нові схеми шахраїв: розсилають смс від Офісу Президента та публікують фейкові посилання на Петиції

Нові схеми шахраїв: розсилають смс від Офісу Президента та публікують фейкові посилання на Петиції
  • Центр протидії дезінформації та Кіберполіція застерігають українців від чергових схем шахраїв.
  • На електронні скриньки розсилають повідомлення нібито від Офісу Президента України. У них йдеться про «припинення вогню з рф» та «передачу країні-агресору частини територій».
  • А також створюють тести, схожі на Петиції про присвоєння звання «Героя України» посмертно.
  • Будьте обережні!

 

На електронні скриньки українців почали приходити повідомлення нібито від Офісу Президента України. У них йдеться про «припинення вогню з рф» та «передачу країні-агресору частини територій».

— Насправді поширювані повідомлення — фейк російської ІПсО, яка має на меті вплинути на морально-психологічний стан громадян України та дискредитувати керівництво держави, — йдеться у поліції

Центр протидії дезінформації та Кіберполіція нагадують:

Відео дня
  • Не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс. Ніколи не вводьте конфіденційні дані на підозрілих сайтах.
  • Завантажуйте програми й застосунки лише з офіційних джерел. Використовуйте антивірусне програмне забезпечення. Вчасно оновлюйте операційну систему.
  • Довіряйте тільки перевіреній інформації на офіційних сторінках державних органів.

 

Ще одна шахрайська схема —  аферисти можуть поширювати прохання підписати петицію про присвоєння звання «Героя України» посмертно, надсилаючи такі повідомлення у месенджерах та робити відповідні публікації в соцмережах.

Для того, щоб афера виглядала правдоподібно, зловмисники створюють візуально схожий на офіційний текст петиції, однак до таких посилань прикріплюють фішингове, де пропонують ввести особисті дані та реквізити банківської картки.

Таким чином шахраї можуть отримати доступ до ваших заощаджень

Як уникнути шахрайства?

  • Не поспішайте переходити за посиланнями від незнайомців, навіть з таким важливим проханням.
  • Посилання на петицію має виглядати так: http://petition.president.gov.ua (+ номер петиції), всі інші посилання — шахрайські. Щоб підписати петицію, знайдіть її на офіційному сайті Президента України.

— Якщо отримали таке прохання від знайомої людини в соцмережах, будьте обачними, адже шахраї можуть зламувати сторінки в соцмережах та звертатись від їхнього імені. Краще зв'яжіться особисто. Будьте уважні та обережні, щоб не допомагати шахраям!

 

Нагадаємо, як діяти при втраті ґаджету — поради кіберполіції

Читайте також:

Небезпечне посилання: як козятинчанам вберегтися від інтернет-шахраїв

Застерігають від фейкових повідомлень про ураження атомної електростанції та нових схем шахраїв

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up