ДТП і самогонщиків стало менше, а крадіжок — більше: кримінальні підсумки Козятинщини за 2023 рік

ДТП і самогонщиків стало менше, а крадіжок — більше: кримінальні підсумки Козятинщини за 2023 рік
  • Яких кримінальних правопорушень козятинчани вчиняють найбільше, а яких — стало менше, порівняно з минулим роком.
  • Чи побільшало у нас камер спостереження та коли відкриють нову поліцейську станцію — про це і не тільки розпитали у начальника Козятинського відділення поліції Івана Фалдіна. 

 

Минулий 2023 рік для Козятинщині у плані кримінальних правопорушень виявився приблизно таким, як і попередній. Хіба що побільшало дрібних крадіжок. За словами Івана Фалдіна, серед трьох відділів та відділень — Калинівка, Козятин і Хмільник — у нас найбільша реєстрація злочинів. Але, незважаючи на це маємо гарний відсоток розкриттів — 65%. Якщо брати ж по області, Козятинське відділення серед 24 знаходиться посередині. Про кримінальні підсумки поговорили з очільником козятинського відділення поліції Іваном Фалдіним.

Злочинів стало більше 

— У порівнянні з минулим роком кримінальних правопорушень більше, але не набагато, — розповідає Іван Фалдін. — З початком війни їх було значно менше, зараз спостерігаємо незначне зростання. Якщо брати в цифрах, то у 2023 році зареєстрували 453 злочини, тоді як в 2022 їх було 434. Особливо тяжких у 22 році було 10,  в 23 — 23. З них одне вбивство, яке сталося на початку року (жінка чоловіка вдарила ножем в серце при перевищенні меж необхідної оборони). Решта — зниклі безвісти військовослужбовці та цивільні. Люди пропадають на територіях Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей. Всі справи кримінального походження ми передаємо за підслідністю відповідно у області, де і зникають особи. До нас же громадяни звертаються по місцю проживання, пишуть заяви, ми відбираємо ДНК.

Крадуть у магазинах

— Крадіжки теж трохи зросли. У 22 році їх було 139, у 23 — 148. Розумієте, у нас тилова сторона і люди схиляються до того, щоб щось вкрасти. Якщо брати зі 148 крадіжок, то кваліфікованих, тобто квартирних чи з приватних будинків — 39 (7 у залишку, по них проводиться досудове розслiдування). Основна маса — крадіжки в торгових об’єктах — АТБ, «Пан Економ», «Аврора»,  «Копійочка», «Єва», «Шик і Блиск». Ті навушники крадуть, ті туалетну воду, тіні… А потім, вже після скоєного, розуміючи всю серйозність, дивляться в очі, їм соромно і вони до кінця не розуміють, що кожен виклик фіксується автоматично. Це так просто не минеться, кримінальне правопорушення не спишеться.

Відео дня

Чи були гучні затримання та злочини?

 — Щодо затримань, то ні. Всі вони повсякденні. А от щодо кримінальних правопорушень, то хочеться закцентувати увагу на шахрайстві. Це стосується не лише нашого регіону, а й всієї території України. Люди досі ведуться, ще й дуже. Особливо вразлива вікова категорія 40+. Цим особам постійно хочеться на ОЛХ щось продати, або щось придбати. Їм скидають фішингові посилання, на які вони, не задумуючись, заходять, реєструються, дають свої карточки. Потім шахраї з легкістю знімають кошти. Суми різні і вони не малі  — це і 40 тисяч гривень, і 17, і навіть 80. Скільки є на картках, стільки і знімають. 

Шахрайські схеми досить різноманітні і підступні. Аферисти часто телефонують і представляються банківськими працівниками. Кажуть, що з картки знімають кошти, потрібно терміново давати паролі, аби це зупинити. Також доволі частою схемою є телефонні дзвінки, мовляв, з рідними сталася біда, потрібні гроші. Багато є випадків, коли люди купують товар і розраховуються наперед. Гроші кинули, а товару так і не отримали. Ще однією розповсюдженою схемою є «соціальна допомога». Шахраї представляються представниками гуманітарних фондів, виманюють персональні дані, номери карток. Були в нас випадки «зняття порчі». Платили чималі гроші і зверталися до так званих магів. Затримали місцевого жителя, який, представляючись працівником служби безпеки банку, за кілька місяців ошукав одинадцятьох осіб. Він встиг заволодіти коштами на суму більш ніж 100 тисяч гривень. Будьте обережні.

Про наркоторгівлю, самоговаріння, зброю

— Кількість правопорушень у сфері наркозлочинів зменшилася. З самогоноварінням теж трішки поборолися. Але хочу сказати, що ми звернулися з листом до міської ради з приводу питних закладів, а саме про їх обмеження в часі. Проблематичні заклади, це «Сіті парт» і «Файне пиво» на ПРБ. Там трапляються бійки, люди неправильно себе поводять, відпочивають, обурюються. Але не слід забувати, що в нас все ж таки війна.  Щодо фактів, пов’язаних із незаконним обігом зброї, то їх стало менше. У 2022 році їх було 15, у 2023 — 12.

Порушники комендантської години і таксисти

— Зараз більш-менш все налагодили. Люди, які  мають порушувати комендантську годину, наприклад, їм треба або йти на вокзал, щоб поїхати, або когось зустріти, вони перед цим до нас з'являються, пред’являють документи. Інформацію про них ми розміщуємо у нашій спеціальній групі. І якщо наш працівник зупинив людину в комендантську годину, а вона є у нашій групі, то це не вважається порушенням. Бо всякі є життєві ситуації.

Найбільшою проблемою були вокзальні таксисти. Вони приїздили до відділення поліції, говорили, що будуть їздити, що це законно, що будуть зустрічати і відвозити пасажирів, але ми почали реєструвати у себе людей з квитками і все закінчилось. Вони не їздять. Щодо штрафів, то наразі це питання знаходиться на розгляді у Верховній Раді, остаточно вони ще не прийняті.

Камер стало більше?

— На жаль, камер відеоспостережень так як і було, 24 штуки. Їхня кількість не збільшилася. На даний час ми це питання обговорюємо. Нещодавно знову звернулися з листом. Скажемо так, керівна ланка міської ради тільки за те, щоб розширити цю програму. Але такі проєкти треба проголосувати. А за рік так і не проголосували, коштів на це не виділили. Звісно, чим більше камер, тим безпечніше. До прикладу, Калинівка, у них 40 камер спостереження, у Хмільнику — 50. У цих містах практично на кожному перехресті камери, плюс проводиться робота з підприємцями, які біля своїх магазинів теж камери ставлять.

Про майбутню поліцейську станцію у Козятині

—  У січні уклали угоду про оренду приміщення. Кошти на ремонт є, тому в найшвидший термін плануємо все зробити. Робочі місця необхідні 14 поліцейським офіцерам громади та трьом інспекторам ювенальної превенції, — сказав Іван Фалдін. 

Наостанок нашої розмови начальник Козятинського відділення поліції додав про гарну співпрацю з головами громад, розвиток та осучаснення відділення, та побажав усім мешканцям громад мирного неба, скорішої перемоги і закликав не допускати

Читайте також:

Згадуємо резонансні події, злочини та ДТП на Козятинщині у році, що минув

Придивіться до фото. Ці чоловіки підозрюються у скоєнні тяжких злочинів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

keyboard_arrow_up