Мальок восени не запускатимуть, на те плесо води ставок і так перезариблено

Мальок восени не запускатимуть, на те плесо води  ставок і так перезариблено

У суботу, 30 вересня, члени рибальського товариства «Трофей» зібралися, щоб підвести підсумки сезону і намітити плани на зимово-весняний період. На порядок денний було винесено два питання і «різне».

 Чим саме підгодовувати рибу у ставку, щоб за відсутності притоку води не зашкодити їй? Як зробити хороші умови для повноцінного нересту навесні, коли вода відійде від очерету? Серед «різного» були питання правил лову.

За останніми даними, в рибальському товаристві «Трофей» налічується близько 160 рибалок, із них близько сотні платоспроможних. Рибалок у клубі навіть менше половини від тих 360, що були у товаристві до повномасштабного російського вторгнення. Причини об’єктивні, кажуть рибалки. Багато пішли захищати Батьківщину. Хто виїхав, а хто вудки вже віддав онукам. Є й такі, що відійшли у світ інший. 

Відео дня

— Є поповнення в товаристві, — каже голова «Трофею» Борис Тихонський. Тільки їх менше від тих, що вийшли з «Трофею».

— З такими темпами скоро не буде кому на нічні перевірки виходити. Браконьєри, як тільки відчують, що в товаристві мало людей — миттю активізуються, — зазначає рибалка Леонід.

Пан Петро свого колегу заспокоює:

— Так війна на всіх подіяла, браконьєрів за логікою теж має бути менше.

Пожартували трохи рибалки і повернулися до питання, скільки потрібно зібрати грошей, щоб закупити корми, які не шкодять рибі, коли немає притоку свіжої води. Вирішили, що на корм треба зібрати по 300 гривень.

Поцікавилися ми, чи будуть трофеївці у ставок восени мальок риби запускати?

— Ні, не будемо, — впевнено відповів рибалка Віктор. — Це можна було б зробити, якби ставок був добре наповнений водою. Риба як все живе, любить свободу. На таке водне плесо, як наш ставок, то водойма навіть трохи зайве зариблена.

— А звідки ви це знаєте?

— Так риба у нашому ставку за сезон не виросла, а це означає, що рибі у ставку тісно. В таких умовах, як зараз, краще зберегти те, що маємо. От підгодувати рибу, то вже інша справа, відповідає Віктор.

По другому питанню рішення прийняли швидко. В місцях, де не купаються діти, рибалки планують покласти у воду гілля.

Кожної осені трофеївці проводять суботник по прибиранню території. Ми поцікавилися, коли планують це робити.

— Цієї осені суботника не буде. Ми його зробили трохи раніше, коли витягали з водойми вербу, яку вітром повалило у воду. Цього пляжного сезону і відпочиваючих було менше, і на диво вони були порівняно з минулими роками більш відповідальними перед природою, — сказали вони.

Правила лову в своєму клубі рибалки не змінювали: на добу 3 кілограми риби плюс трофей, два гачки під час нересту любительської ловлі і не більше восьми гачків під час сезону. Також вирішили збільшити рейди з виявлення осіб з посвідченнями, які втратили чинність. Або вудка з двома гачками, або продовжуй посвідчення і лови на 8 гачків.

Вирішивши всі питання, рибалки почали розходитись. А ми не могли не запитати в рибалок чи правда, що в ставок планували запустити чи то стерлядь чи білугу?

—Та ні, то навіть не чутки, а цілий анекдот, —  каже рибалка Петро. — Якось на наш захід по зарибленню ставка приїхали депутати. Казали, добру справу, хлопці, робите. З рибою ми вам допоможемо. Хтось із рибалок пожатував, сказав: «Привезіть нам стерлядь і білугу». Депутати, мабуть, образились на той жарт і більше до нас не приїжджали.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up