З’їмо помідори з городу і будем готуватись до важкої зими

З’їмо помідори з городу і будем готуватись до важкої зими
  • Що по чому? У кінці кожного місяця ми робимо огляд цін на ринку і
  • порівнюємо їх з попереднім місяцем. На третю декаду вересня,
  • порівняно з серпнем, ціни на овочі і фрукти добре пішли вгору

У вівторок, 24 вересня, день порадував погодою і легеньким вітерцем тільки з самого ранку, а ближче до 11-ї сонечко вже припікало.

На ринку на вулиці Василя Земляка, як зазвичай, йшла торгівля. Скупчення людей було біля лотка з домашнім хлібом і біля точок прийому городини: квасолі, насіння гарбуза та ягід шипшини, бузини і ядер горіхів. Купували покупці всього потроху. Нас зацікавили дуже маленькі головки капусти 

Відео дня

— Це звичайна середня капуста, яка без поливу вродила на полі. Ціна на капусту, яка є зараз —30 гривень за кіло, довго триматися не буде і значно підвищиться, — сказала городниця Ольга. Що було — бачили, а що буде — побачимо. Є надія, що підприємці привезуть капусту звідти, де проходили дощі. Щодо інших сортів капусти, то пекінська — 58 гривень за кіло, цвітна — 110, молода капуста — 60 гривень за кілограм. 

Огірки домашні на грядках у наших земляків ще є, але вони тримають їх тільки для себе. Привозні — 66 гривень за кіло, буряк з грядки від 15 до 30, стільки ж морква, кабачки — 29, баклажани — 25. Болгарський перець від 35 до 50, привозний — 60 гривень за кілограм. Ціна кукурудзи —15 гривень за качан, гриби — 140 гривень кіло. Лимони 85–120 за кілограм, виноград від 15 до 160 гривень, мед — 75 гривень за півлітра.

Ціни на м’ясо залишилися майже на тому ж рівні.

У вівторок, 24 вересня, лопатку та стегно продавали по 130, биток, шию по 160. Сало, те, що їсти — 120.  Те, що на зажарку — 30, обрізки —10 — все як і було місяців три тому. 

Ціна на курку домашню порівняно з липнем не змінилася. Її продають по 130 за кілограм, курячу грудку по 120.

Ціна на філе фермерської курки протягом місяця то опускається, то піднімається. Станом на 24 вересня, воно коштує 137 гривень за кіло. У інших магазинах птиці куряче філе коштує — 140 гривень за кілограм. Стегно куряче 101–104, фермерська курка — 69, звичайна і смалена — 79 гривень за кіло.

Дині у вівторок продавали по 40 гривень за кілограм розрізані, і цілі по 60 за кіло. Кавун — 18, персики від 65 до 100, нектарин —110 за кіло.

Картопля велика — 18, трохи дрібніша —15 гривень за кілограм. Помідори тепер коштують від 30 звичайні, до 96 гривень за кілограм малинові.

Вибір риби невеликий. Продавали лише карасів від 50 до 55 гривень, залежно від його розміру і свіжості.

Ціни на молочну продукцію тримаються на тому ж рівні — 35 гривень за півторачку. Сир знежирений коштує від 100 до 120, і 160 — жирний, сметана гладущикова, чи як поправили продавчині молочки представника преси, сметана збирана — 75 гривень за півлітра, сепараторна на 40 гривень дорожче, сироватка — 10 гривень за півторачку. Масло домашнє додало в ціні 50 гривень ще в минулому місяці. Тепер за нього правлять — 450 гривень кіло. Вечірнє молоко — 35 і 25 гривень за півторачку на кисле.

Ціна на курячі яйця з птахоферми за місяць не змінилася. Їх продають від 26 до 36 гривень за десяток. 

За яйця від домашньої курки правили 50 гривень за десяток.

Щодо круп, то ціна гречки 25 гривень, рис круглий коштує 46, пропарений — 53, булгур з вермішеллю — 58, пшоно — 20 гривень за кіло. Борошно на гривню стало дорожче. Тепер воно коштує 16 гривень за кіло.

Олію соняшникову в середньому продають по 50 гривень за літр, у великих ємностях по 45 гривень за літр. Вартість цукру за місяць не змінилася. Він коштує 30 гривень за кілограм.

Зелень: кріп, салат, базилік, петрушка коштують від 5 до 10 гривень за пучок.

Піднялися в ціні на 5–10 гривень корми нового врожаю. Тепер відро пшениці коштує 60 гривень і можна купити за 55 у тих, хто продає зерно зі свого паю. Фундук — 250 за кіло, а ліщиновий горіх — сотня, також за кіло. 

Серед новинок сезону продавали обліпиху — 25 гривень стакан. Поцікавилися, що з нею робити.

— Як ви не знаєте, я завдяки обліписі ще досі живу, — каже продавчиня. Навіть пропорції  рецепта розповіла. Подякували ми жінці поважного віку і зібралися йти.

— Так ви що, не купуєте, то навіщо я все це розказую? 

— Обліпиха — продукт, багатий вітамінами, але не всім її можна вживати, — відповіли.

Бабуся Валя стояла на своєму:

— Обліпиха — це лікувальний засіб від багатьох хвороб!

—  Добре, тільки право лікувати людей залишимо лікарям. 







 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up