«Зінуля» з грядки, «Чорний принц» з саду і дорогі кавуни без зернят

«Зінуля» з грядки, «Чорний принц» з саду і дорогі кавуни без зернят
  • У кінці кожного місяця ми робимо огляд цін на ринку і порівнюємо їх з попереднім місяцем. На кінець липня, порівняно з червнем,
  • ціни на овочі і фрукти впали. До домашньої цибулі, часнику, огірків додалися помідори, баклажани, кабачки і болгарський перець. Тішить те, що все перераховане не привозне, а зі своїх городів і
  • воно дешевше.

У вівторок, 23 липня, день порадував погодою, від легенького вітерцю тягнуло прохолодою. На ринку на вулиці Василя Земляка, як зазвичай, йшла торгівля. Скупчення людей було біля продукції з поля і домашніх овочів. Нас зацікавили смачні і м’ясисті помідори сорту «Зінуля». Їх продавали по 40 гривень за кіло. Огірки домашні від 10 до 30, буряк з грядки — 30, стільки ж морква, кабачки — 10, баклажани — 30, болгарський перець — 40, спеціальна капуста для голубців — 15 — все в гривнях і за кілограм. Ожина — 35, малина — 40 за літрову банку.

Запитали продавчиню, по чому темний персик, а вона каже, що це не персик, а абрикос, «Чорний принц» називається. Розповідає, що купили пару років тому саджанець і ще в минулому році зібрали з нього перший урожай. Чоловік живець від цього абрикоса прищепив на сливці, так прищеплена гілка вже також дає плоди. 

Відео дня

— Плоди мають смак абрикоса і трохи сливки, а за забарвленням такий же темний, як «Чорний принц», продаю по 70 гривень за кіло, — каже жінка.

Ціни на м’ясо, порівняно з червнем, залишилися майже на тому ж рівні.

У вівторок, 23 липня, лопатку та стегно продавали по 130, биток, шию по 160. Сало, те, що їсти, від 50 до 100, те, що на зажарку — 30, обрізки —10. Все в гривнях і за кілограм.

Курка домашня порівняно з червнем впала в ціні на 20 гривень. Тепер її продають по 130 за кілограм, курячу грудку по 120. Добре знайомим чи своїм щедра господиня віддавала тушку домашньої курки по 100 гривень за кілограм.

Ціна на філе фермерської курки протягом місяця то опускається, то піднімається. Станом на 23 липня воно коштує 125 гривень за кіло. Правда ще два тижні ця м’ясна точка буде зачинена. Промислових курей продали, а молодняк підростає. У інших магазинах птиці куряче філе коштує від 133 до 140 гривень за кілограм. Стегно куряче 86-89, фермерська курка — 69, звичайна і смалена 79 гривень за кіло.

Дині у вівторок продавали по 45 гривень за кілограм. Були кавуни без зернят. Це новинка сезону і вміст нітратів у них ми не заміряли. Продавали таке чудо природи по 40-50 гривень за кіло. Були такі кавуни і по 27 гривень за кіло.

Абрикоси, персики привозні — 80, лохина — 160 гривень, трохи дрібніша —140 за кіло.

Ціна привозних овочів за місяць змінилася як в одну, так і в іншу сторону. Молода картопля — 25, є по 20 і по 10 гривень за кілограм. Помідори тепер коштують від 65 звичайні до 90 гривень за кілограм малинові.

Вибір риби невеликий. Продавали лише карасів від 60 до 30 гривень, залежно від розміру ы копчений товстолоб по—280 гривень за кіло.

Ціни на молочну продукцію тримаються на тому ж рівні, але продавці налаштовані підняти ціну. Ми поцікавилися у продавчинь молокопродуктів, в чому причина. Вони пояснили, що через спеку сильно впали надої молока. Якщо в минулому році в липні корова давала на 10 літрів молока менше порівняно з періодом, коли скотина пішла на пашу, то в цьому році корова стала недодавати на день 15 літрів. Тож молоко — 40 гривень за півторачку прийнятна ціна, сказали продавчині. Сир знежирений коштує від 100 до 120, і 160 — жирний, сметана сепараторна — 120 гривень за півлітра, сироватка — 10 гривень за півторачку. Масло домашнє — 400 гривень кіло. Півторалітрова пляшка молока — 40 гривень, вечірнє — 35, є по 25 гривень за півторачку, тільки то молоко, яке стало кефіром.

Ціна на курячі яйця з птахоферми за місяць не змінилися. Їх продають від 24 до 27 гривень за десяток. За яйця від домашньої курки правили 40-45 гривень за десяток.

Щодо круп, то ціна гречки 25 гривень, рис круглий коштує 46, пропарений — 50, булгур з вермішеллю — 58, пшоно — 18 гривень за кіло.

Олія соняшникова, найімовірніше, ще трохи підніметься в ціні. Є у великих ємностях, в середньому — 40 гривень за літр. Вартість цукру за місяць зросла. Тепер він коштує 34 гривні за кілограм. Продавчині кажуть, що десь є дешевше, тому що люди запитують і не купують.

Зелень: кріп, салат, базилік, петрушка коштують по 5–10 гривень за пучок.

Ще продають курчата, каченята, гусенята, тільки вони вже не користуються таким попитом, як на початку літа.






 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила

    Чи перевіряється лабораторно так звана "тала вода"з автоматів та магазину.

    Дзвонив

keyboard_arrow_up