Як змінювалися ціни впродовж усього року на ринках Козятина?

Як  змінювалися ціни впродовж усього року на ринках Козятина?
  • Що по чому. Щонайменше раз на місяць наші журналісти фіксують ціни на основні продукти на ринках Козятина.
  • Напередодні Нового року ми вирішили згадати, скільки коштували продукти на початку та як ціни змінювалися впродовж усього року

Рік, що минає, був стресовим для усіх, в тому числі і через ціни. Якщо минулими роками в період ковідного карантину зросли ціни на імбир, лимони, часник та цибулю, то від початку повномасштабного вторгнення росіян першими подорожчали крупи. Особливо гречка. Якщо на початку року, у січні, вона коштувала 35 гривень, то вже в лютому — 46, у березні — 70, а влітку стрибнула до сотні гривень за кілограм. 

На другий місяць повномасштабної війни у нас виникли проблеми із пальним — на більшості заправок бензин і дизель взагалі неможливо було купити, на деяких АЗС пальне було, але в обмеженій кількості. У травні виник новий дефіцит — з прилавків пропала сіль. А як де і з'являлася, то її продавали у кілька разів дорожче, ніж вона коштувала до того. Якщо раніше звичайна кам'яна сіль коштувала 10 гривень за пачку, то у травні ціна доходила до 40.

«Штормило» цього року і з цінами на борщовий набір. Звичайний буряк та морква, які зазвичай наприкінці літа коштують кілька гривень, цьогоріч продавали по 40 гривень. Та й головка капусти обходилася у копієчку. Її продавали по 35 гривень за кілограм. 

Відео дня

Восени нас чекав новий ціновий шок. На цей раз «порадували» ціни  на сало та яйця. Сало навіть перегнало в ціні вартість відбірного мяса, а звичайний омлет став ледь не розкішшю, бо одне яйце коштувало до 7 гривень. Щоправда до прогнозованої експертами сотні за десяток діло не дійшло. Вони зупинилися на відмітці — 70 гривень за десяток. У жовтні на «золоті» яйця ціна навіть впала на 5 гривень і в новий рік ми вступаємо з вартістю 60-65 гривень за фермерські і 75 гривень за десяток від домашньої курки. Свіжоморожена риба подорожчала майже в 2 рази і якщо цьому можна знайти пояснення, то чому толстолоб з ціни 25 гривень за кілограм з 9-го січня стрибнув на 65 гривень в грудні навіть з урахування витрат на пальне — загадка.

Б’ють рекорди цитрусові. Перші в сезоні мандарини продавали по 130 гривень за кілограм. Перед новорічними святами заморські фрукти для дітей зупинилися на відмітці в середньому 80 гривень за кілограм. Приблизно так само коштують привозні огірки і помідори.

Ми не фіксували протягом року ціни на хліб, солодощі, олію та багато інших продуктів, але те, що вони подорожчали, помітно для гаманця після кожного походу до магазину.  

Можливо, єдині продукти, які не дратували дороговизною — кавуни. На початку сезону вони коштували по 35 гривень за кілограм. Потім трохи здешевшали, але попитом ця ягода не користувалася. Усі чекали знаменитих херсонських кавунів. Цьогоріч не дочекалися. Але Херсон вже наш і наступний сезон точно буде з кавунами. І з перемогою.

Подорожчали не лише продукти

Зросли ціни не тільки  на продовольчі товари. Сильно подорожчали товари першої необхідності в умовах знеструмлення — свічки, ліхтарики, батарейки, радіоприймачі. 

— Наприклад, упаковка свічок 6 шт. коштувала 30 гривень, тепер — 85, батарейки великі коштували 30, тепер — 45 гривень за штуку. Подвоїлися в ціні ліхтарики. Як розповідає продавчиня одного з козятинських магазинів пані Наталія: — Радіоприймачі, ті, що коштували 70 гривень, тепер коштують на 80 гривень більше. Радіоприймачі, які коштували 150, тепер коштують 350 гривень і більше. Все інше — хімія, миючі, туалетний папір — зросли в ціні через витрати за доставку.

Читайте також:

Козятинчани вже готуються до новорічних свят

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up