Полуниці для гурманів, крихка печінка та пакет риби з водою

Полуниці для гурманів, крихка печінка та пакет риби з водою
  • Що по чому? У кінці кожного місяця ми робимо огляд цін на ринку і порівнюємо їх з попереднім місяцем.
  • На кінець лютого ще трохи подорожчали продукти борщового набору, зашкалюють деякі привозні ягоди, дорожчими стали фрукти з місцевих садків.
  • Ціни на свинину, крупи, цукор, олію, курячі яйця трохи впали.

У вівторок, 27 лютого, день був без дощу та снігу і з помірним весняним вітерцем. На ринку на вулиці Василя Земляка, як зазвичай йшла торгівля. Скупчення людей було біля насіння овочевих культур, трохи менше біля молочної продукції та лотків, де продають корм для тварин і потрошки.

Біля такого лотка ми зустрілися з нашим знайомим, залізничником у минулому, паном Петром. Він розповідає, що трьома днями раніше купив печінку. 

Відео дня

— Скільки вона важила, я не знаю, заплатив за неї 57 гривень. Приніс додому, дружина каже: постав у холодильник, а трохи пізніше скручу її на паштет. Через години дві Маруся, мене запитує, що це я купив, цю печінку треба назад віднести. Кажу дружині так вже 15.15  там вже нікого немає. Планував у неділю віднести ту печінку, так на ранок вона так змінила забарвлення, що тільки викинути. Продавчиню бачив, — продовжує свою розповідь пан Петро. — Сваритися не став, сказав їй, що так не добре робити, а до її столика за покупкою я

більше не підійду. 

Послухав автор цих рядків розповідь свого друга дитинства та й розповів йому свою історію.

— В одному з супермаркетів минулої суботи купив два пакети риби зубатки. Коли риба в пакетах розмерзлася, вона повністю покрилася водою. Скільки риби з водою пішло — не підраховували. З двох пакетів у літровій банці води більше половини було.

Але повернімося до цін. М’ясо на вулиці Василя Земляка, порівняно з січнем, подешевшало в середньому на 10 гривень. У вівторок лопатку і стегно продавали по 140, биток, шия — 170, сало від 100 до 160. Те, що на зажарку — 30. Все в гривнях і за кілограм. 

Кролятина —170 гривень за кілограм. Домашня індокачка та гуска — 170 гривень, курка —150. Ціна на філе фермерської курки зі 132 гривень стрибнула на 137. 

— Ми на тиждень взагалі закриваємося. Вибір продукції малий, тому що курка росте, — каже продавчиня. — Ми на тиждень закриваємося, а багато підприємств навіть згортають свою діяльність, працювати нікому. 

Щодо фруктів, лимони продають по 85 гривень за кіло. Виноград «Молдова» — 100, заморський — 250 гривень за кілограм, мандарини — 85.

З’явилася новинка сезону — полуниця. 

— Ви не дивуйтеся, у нас є гурмани на ранні ягоди чи фрукти. Ці полуниці привезли саме для них. Звісно, ціна — 450 за кіло — кусається. Нам ще черешню замовляли, тільки ми її не брали, тому що закупка — 600 за кілограм. Виконаємо замовлення любителів черешні, коли на закупці ціна хоч до 400 гривень впаде, — розповіла продавчиня.

Ціна овочів за місяць не змінилася. Помідори, огірки — 120 гривень за кілограм. Перець болгарський 160-190, капуста осіннього збору від 10 до 20 гривень, молода —100, пекінська і червона салатна — 35, квашена капуста — 20 гривень півлітра, квашені огірки — 40 гривень за кілограм.

Ціна на моркву, порівняно з січнем, не змінилася. Тепер її можна купити по 10, 15 і 20 гривень за кілограм. Цибуля та червоний буряк коштує 15-20 гривень за кілограм. Часник у цей день можна було купити за 130, по 190 гривень за кілограм і дорожче.

Вибір риби невеликий. Продавали карасів по 65, щуку по 130 і мальок — від 20 до 40 гривень все за кілограм.

Молоко стабільно 40 гривень за півторачку. Сир від 100 до 120 знежирений, 160 — жирний, сметана сепараторна — 120 гривень за півлітра, сироватка — 10 гривень за півторачку. Масло домашнє — 400 гривень кіло і не у всіх продавців воно доброї якості. 

Курячі яйця з птахоферми за місяць подешевшали на 15 гривень. Тепер вони коштують 45 гривень за десяток. Яєць від домашньої курки на ринку ще мало і коштують вони 60 за десяток, а за.50 віддають. 

Щодо круп, то ціна гречки — 22 гривні за кіло, рис круглий — 50, пропарений — 48, булгур з вермішеллю — 58, манка, пшоно — 20 гривень за кіло.

Олія соняшникова за акцією від 36 до 40 гривень за літр. Цукор від 25 до 27,50 гривні за кілограм.

Батон «козятинський» 19,50, але в окремих торговельних точках його продають за 20 гривень.

На календарі тільки третя декада лютого, а біля палаток із насінням вже вишикувалися черги. Найбільше купують насіння помідорів, огірків, капусти, перцю болгарського, моркви, буряків, кабачків, кавбузів і чорнобривців.



 

 

 



 



 

 

 



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Татьяна Алёхина

    Часто- густо  ціни на базарі не відповідають якості товару.
    Риба "свіжа" за один день не продається, а ціна на неї одна і таж і вчора, позавчора... і сьогодні  і це при тому, що такий товар при збереженні без холодильника,  небезпечний до споживання. Те саме і з м'ясом, салом,  ковбасами,оселедцями, та іншою групою товарів. То ж покупців, крім ціни ще й хвилює якість товару, оприділення якої продавці і служби, які це раніше контролювали, повністю переклали на покупця. Тож маємо бути обачними у виборі товару.
  • Тетяна Демишина

    Прочитала все, щоб знайти ціну на яблука. Тепер знатиму, по чому полуниця і черешні.
  • Олег Петров

    Сумно і боляче спостерігати за тим що відбувається в Україні, країна жебраків і безхатченків, Ось і весь вінець маховика революції і майданів!!!
  • Ріта Гордійчук

    Не на довго, в переді паска

keyboard_arrow_up