Після сезону гарячки з дровами може настати піввікове охолодження гарячих голів

Після сезону гарячки з дровами може настати піввікове охолодження гарячих голів

На сайті нашого видання була написана стаття «Скільки треба заплатити за дрова, щоб погрітися».

Її жваво почали коментувати в соцмережах. Ми вирішили відповісти на всі коментарі і відповідь була за межами Козятинського агролісу.

Однозначної відповіді на всі питання у нас немає, тому що в кожній справі є різні поняття. З дровами також дві сторони. Ми говоримо за деревину, яка згорає в котлах, чи знищуємо ліси через завищену ціну на природній газ.

Відео дня

Два тижні тому в лісі під Глухіцями ми помітили, що з лісником урочища «Сестринівська дача» був поруч не знайомий нам чоловік. Виявилося, що того дня ми зустрілися з інженером-таксатором Київської лісовпорядної експедиції В.О.»Укрдержліспроект» Поцікавились, що робить київський гість в лісі Козятинщини.

З його слів стало відомо, що його робота, яку він проводив в лісі під Глухівцями поділялася на два етапи: польові роботи, які проводяться безпосередньо в лісі та обробка зібраних даних кінцевим результатом, якого є опис кожної ділянки лісу, за якою складається план-карта лісового господарства на наступні десять років. 

— Так має бути, — розповідає спеціаліст-таксатор і запитує нас, чому ніхто не навчає аграрія, де йому, що сіяти і як збирати врожай. 

— Лише нас навчають, де нам, що рубати і як проводити заліснення.

Мабуть тому, що ліс належить народу, а спеціалісти лісу доглядають за ним, — подумали ми та не стали перебивати цікаву розповідь інженера лісового господарства.

На кожне спиляне дерево повинно садитися нове. 

— Так має бути в природі — ділове дерево повинно йти на промисловість хворі чи криві дерева повинні йти на дрова, — каже спеціаліст лісу і додає — трапляються випадки, коли ліс нищать браконьєри є випадки, коли сам лісник злодій. Лісовий фонд є найбільшим наповнювачем бюджету України. Тож виходить, що дерево ще росте, ми його ще не зрізали, а за нього вже маємо державі заплатити.

Тепер про самі дрова

Щоб розповісти про дрова з нами поділилися досвідом люди, які опалюють дровами свої домівки більше 3-х років. Якщо ліс розглядати як паливо, то замовити дрова можна у Агролісі, Козятинському лісництві чи підприємця, який займається доставкою дров. У кожного з них є своя ціна і одиниці відпустки товару. У Агролісі дрова продають на куби, в Держлісі продають дрова складометрами. У підприємців прийнятні обидві міри і продають вони дешевше ніж перших двоє, але дорожче ніж у когось сам купив.

Палити дровами дешевше, ніж обігріти будинок газом. Для прикладу візьмемо в середньому господаря, якому для сезонного опалення будинку вистачає 10 м/куб деревини. Тобто, це дві машини дров. Саме стільки вміщається в кузові стандартного самоскида ЗІЛ. Накласти дров можна більше, але сам водій не допустить, щоб дрова падали на дорогу під час руху транспорту. Хто привозить 6 і більше кубометрів за одну ходку, то не відповідає дійсності.

Тепер про ціни 

У агролісі ціна куба дров в залежності від породи дерева від м’якої 539 до 606, 50 копійок за дрова твердої породи. Люди з досвідом радять купувати дрова твердої породи. Вони довше горять і в цьому є економія палива. Неабияку роль відіграє час самої заготівлі палива. Дрова потрібно привозити тоді, коли на них попит менший і є час, що дрова встигли до опалювального сезону стати сухими. Вологі поліна горять, а іноді тліють довше від сухих за те віддача тепла калорій у сухих дров значно вища, адже сирі дрова частину тепла калорій забирають на себе.

Влітку дрова можна було купити від 4200 до 6 тисяч за машину з привозом і навантаженням. Зараз дров просто немає. У лісничестві, якщо всіх бажаючих поставити в чергу, то останньому виписали б дрова на передноворічні свята. Як пояснив нашому щотижневику лісничий урочища Сестринівська дача Роман Козак зараз йде реорганізація підприємства.

— Ми плануємо до кінця грудня розрахуватися з установами заявниками, щоб вийти на нуль, — каже Роман Козак. Чи будуть дрова на виписку у вільному доступі і якою буде ціна — ми не можемо навіть прогнозувати. Зараз наша задача заліснити ділянки, які були виділені під рубку. З чуток окремих все знахарів випливає, що автівка дров обійдеться у 9 тисяч гривень і все одно це дешевше ніж опалювати будинок газом.  

У Агролісі сподіваються, що мають бути дрова за старими цінами десь через тиждень. Якщо припустити, що щосезону в Агролісі будуть напилювати по 4–5 тисяч кубометрів дров, то запаси їхнього лісового фонду не такі вже й великі. А з іншої сторони пиляти є що, багато дерев уражені шкідниками лісу і похмуро стоять без листя і ознак життя.

Опалювальний сезон кліматичних умов України сягає півроку. Від жовтня по березень, хоча треба пропалювати у вересні, квітні і навіть в травні.

У кого навісний котел, той використовує від 100 до 300 кб. газу. У кого ще досі стоїть КС, той в опалювальний сезон, щоб було тепло тільки порою, вкладається в тисячу кубів. Візьмемо середнього користувача газу, який щомісяця в опалювальний сезон спалює близько 400 кб. газу. Такій особі забезпечувати тепло дровами вигідніше. Опалювати будинок газом обійдеться 3200 гривень проти 2 тисяч забезпечувати тепло дровами.

Якщо брати до уваги, що дрова — це частина лісу, то навіть завищена ціна на блакитне паливо ніщо із значенням для людства лісу. І поки на державному рівні ціни лісу і газу не порівняють, то у фінансовому плані робити у хаті тепло буде вигідніше дровами. Хоча повинно бути навпаки. Ціна газу повинна бути по собівартості+ 30 відсоткова рентабельність на розвиток отраслі, а ліс взагалі не повинен бути об’єктом заготівлі дров. На дрова можуть йти тільки браковані дерева.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергій Сиваківський

    Сонячна система десь років ща 40 увійде в пилову хмару, край, гелісфера вже увійшов, як передав апарат Вояджер-2.
    Ще років за 30 вона досягне Землі і наступить конкретне таке похолодання, якраз коли викопні енергоджерела закінчиться.
    Весело буде.
  • Варвара Орловская

    В перших числах жовтня були з чоловіком в сестриновському лісі, по опеньки іздили мопедом.В глибинкі скільки повалених дерев, що пройти лісом не можливо.Не гнилі, а добрі на дрова. Є звичайно, які вже давно впали. Але ми звернули увагу на зарубки на молодих , рівних, здорових деревах, які вже намітили до вирізки. Чому б не дати дозвіл людям почистити трохи ліс від повалених дерев. Колись чоловік так заробляв собі дрова.
  • Тарас Поліщук

    Пишіть казочки всякі, бо ніхто не знає що насправді коється в лісових господарствах...😡

keyboard_arrow_up