Опалювальний сезон 2024: що варто знати козятинчанам про субсидії

Опалювальний сезон 2024: що варто знати козятинчанам про субсидії
  • На часі. Осінь все більше дихає холодом, синоптики попереджають про перші сильні заморозки. Тож саме на часі подумати про субсидію на опалювальний сезон.
  • Розпитали все про оформлення субсидії у Козятинському ЦНАПі.

З 1 жовтня стартував процес призначення субсидій на опалювальний сезон, який триватиме по 30 квітня. Ця допомога охоплює витрати на опалення, газ та електроенергію. Її розраховують на період з 16 жовтня по 15 квітня. З 1 жовтня через Козятинський ЦНАП вже подали 108 субсидій та 17 пільг.

— Житлова субсидія — це безповоротна адресна державна соціальна допомога людям, які проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки оплачувати житлово-комунальні послуги через невисокі доходи. Допомога надається у готівковій формі. З 1 грудня 2022 року нарахування субсидій здійснюють органи Пенсійного фонду України (ПФУ). Проте подати заяву можна і через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), — пояснює начальник Козятинського ЦНАПу Оксана Бортняк і додає — якщо ви вже оформляли субсидію і відповідаєте всім вимогам — виплату на новий сезон перепризначають автоматично. 

Відео дня

Проте в деяких випадках все ж необхідно подавати нову заяву. Наприклад, тим, хто отримує допомогу на скраплений газ, тверде або рідке пічне паливо. Їм раз на рік потрібно звертатися до відповідних органів. Також нову заяву на субсидію мають подавати такі категорії сімей:

Слід додати, що звернутися за субсидією можна трьома способами. Це можна зробити особисто – через сервісні центри Пенсійного фонду або ЦНАПи. За допомогою Пошти – надіслати документи до органу ПФУ та онлайн – через портал електронних послуг Пенсійного фонду або застосунок та портал «Дія» за наявності електронного підпису.

Нагадуємо нашим читачам, що субсидію може оформити:

Які документи необхідно подати? Паспорт та ідентифікаційний код заявника (та всіх членів домогосподарства); реквізити рахунку заявника; особові рахунки всіх комунальних послуг; договір найму (оренди) житла (при наявності); довідку про доходи (у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, ПФУ); довідку ВПО (при наявності); інші документи (за наявності).

— Щоб перевірити призначення субсидії, раніше можна було скористатися реєстром отримувачів субсидій на сайті Мінсоцполітики. Нині всі ці питання контролює Пенсійний фонд. Тому для перевірки призначення можна піти до територіального відділення ПФУ, або звернутися онлайн — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, — розповідає Оксана Бортняк. 

Аби знайти інформацію онлайн, потрібно увійти в особистий кабінет на порталі ПФУ. Для цього потрібен кваліфікований електронний підпис, який можна отримати через додатки «Дія» або Приват24. Після входу в системуперейти до розділу «Мої повідомлення», обрати вкладку «Індивідуальні повідомлення». Там вказана інформація про призначення субсидії.

— Якщо людина отримала відмову в субсидії, вона має 14 днів, щоб доповнити документи або виправити дані з офіційних джерел, якщо в них виявилася помилка, — наголошує начальник Козятинського ЦНАПу. — Після перевірки оновлених документів Пенсійний фонд може призначити субсидію. Про нове рішення повідомлять додатково. Зауважимо, що всі субсидії є адресними. Тобто їх виплачують на банківські картки або готівкою через Укрпошту безпосередньо пільговикам, а не на рахунки надавачів комунальних послуг. Далі люди самостійно й у повному обсязі сплачують за комунальні послуги грошима, отриманими із субсидії. Також громадянам, які одержують субсидії, варто пам’ятати про необхідність інформувати органи пенсійного фонду щодо змін у майновому стані чи складі родини, якщо це впливає на призначення субсидії (зробити це можна особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України або центру надання адміністративних послуг; поштою на адресу управління Пенсійного фонду; через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи через портал Дія).

Довідково

Якщо у вас виникли питання, ви маєте можливість звернутися до Управління «Центр надання адміністративних послуг у м.Козятині» (м.Козятин, вул.Незалежності, 57). Телефон для довідок: (04342) 2-24-13.

Читайте:

Сильні заморозки — 0-5°. Оновлений прогноз на тиждень для нашої області
 

Центр надання адміністративних послуг Козятина впроваджує нові послуги

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up