«Може і правильно все нарахували, але чого назбирали за три роки?»

«Може і правильно все нарахували, але чого назбирали за три роки?»
Якщо ваш будинок має більше ніж 120 квадратних метрів, а квартира — понад 60 готуйтеся. Вам принесуть з податкової повідомлення, аби сплатити податок.
  • Несподівані податки. Козятинчанам почали приносити повідомлення від податкової з величезними сумами.
  • Мова про нерухоме майно.
  • Якщо у вас будинок, площа якого більша 120 кв. метрів — доведеться платити податок. Так і сталося з героїнею нашої публікації, але квитанції їй вручили не за один, а за три роки і там величезна сума.
  • Що робити у таких випадках — з’ясовували наші журналісти

Наприкінці грудня козятинчанці прийшло відразу три податкових повідомлення-рішення про борги за нерухоме майно. Цифри просто непідйомні для людини, яка отримує мінімальну зарплату. Загалом за три платіжки — понад 13 тисяч гривень. Сплатити за перевищений ліміт житлової квадратури їй потрібно протягом 60 днів. Інакше — пеня.

— Я ходила в нашу податкову. Сказали, що в мене багато зайвої площі і за три роки дали три квитанції відразу, — каже козятинчанка. — Ми вже з донькою дивилися ці закони. Там написано, що мають вручити їх до 1 липня, але вручили 28 грудня, а Постанова ця 18 грудня. В ній йдеться: сплатити в 60-денний термін. Уявіть, цю суму за три роки я маю заплатити за два місяці. Два зимові місяці, коли і за газ треба, і за світло… Одна квитанція на майже 6 тисяч гривень, друга — на 4 з половиною і третя — на 2 з половиною. Це виходить більше 13 тисяч. Та й як я маю заплатити? І ще й пеня вказана, то це воно зросте з 13 тисяч до 30?

За словами жінки, вона запитувала у податковій, чого принесли за три роки, чого відразу не повідомили, поки суми були менші. Їй сказали, мовляв, не було даних по хатах.

Відео дня

— А чого не було? — не розуміє жінка. — Ми хату купили ще в 2012 році. А взяти за три роки і дати взимку! Це нормально?

У розмові стало відомо, що площа хати 200 квадратних метрів. А, як інформує пресслужба уряду, податок для фізосіб за об’єкти житлової нерухомості розраховують якщо площа перевищує для квартир — 60 кв. метрів;  для житлових будинків — 120 кв. метрів; для різних типів житлової нерухомості, зокрема їхніх часток, — 180 кв. метрів.

— Я все розумію, — продовжує жінка. — Але в мене гараж на пів хати. Може є якісь нюанси? Бо 200 — це загальна площа, а житлова — 100, чи 100 з хвостиком. У податковій сказали ще: «То розділіть хату». Ну як це? Це ж не просто і це теж коштує скажених грошей. Написанням заяви не обійдеться. Може воно і правильно все нараховано, але чого назбирали за три роки? Чого принесли взимку?.

Козятинчанка розповідає, що вже частину заплатила. Тим паче чула — такі випадки не поодинокі. Діватися нема куди. Ще половину — заплатить у лютому. Сума не маленька, а в неї — мінімальна зарплата, тож по кишені добряче вдарило.

Щоб дослідити це питання глибше, переглянули публікації, де з цього приводу є пояснення Кабінету міністрів. Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно:

Розраховують податок у відсотках до розміру мінімальної заробітної платні, який встановили на 1 січня звітного року. Водночас не може бути вищим за 1,5% за 1 кв. метр.

У 2024 році підвищилась мінімальна заробітна плата, однак податок нараховують за звітний 2023 рік. Тобто ставку податку розраховують, виходячи із мінімалки, встановленої на 1 січня 2023 року.

Тоді вона становила 6,7 тисячі гривень. Розмір максимальної ставки за один метр квадратний не може перевищувати 100,5 гривні (6,7 тисячі * 1,5%).

«За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 тис. гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку)», — цитуємо повідомлення уряду.

Також, як і говорила козятинчанка, податкові повідомлення про необхідність сплати сум податку та платіжні реквізити, зокрема, органами місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової/нежитлової нерухомості, повинні надсилати платнику податку до 1 липня 2024 року, що йде за базовим податковим/звітним роком. Водночас, податкове зобов’язання з податку громадяни мають встигнути сплатити упродовж 60 днів з моменту отримання  такого повідомлення.

Маєте право розстрочити борг

Ми вже згадували, що для героїні нашої публікації 13 тисяч гривень, які необхідно сплатити протягом 60 днів — сума непідйомна. І можливо козятинчанка не одна у своїй проблемі. Аби дізнатися, що робити у тих випадках, коли квитанція з податкової надійшла на велику суму і ви не маєте змоги її сплатити у встановлений термін, ми  звернулися за коментарем до Козятинського місцевого центру із надання безоплатної вторинної правової допомоги. Директор Олександр Комар каже — відповідно до чинного законодавства будь-який громадянин України має право звернутися до Податкової служби та написати заяву на розстрочення (відстрочення) податкового боргу. На підставі заяви контролюючий орган приймає рішення і у разі позитивного результату укладає із платником податків відповідний договір.

— Однак у будь-якому разі ми радимо у подібній ситуації звертатися до нашого центру за консультацією із усіма наявними документами (квитанції, повідомлення з податкової, тощо), — наголошує Олександр Комар, директор Козятинського місцевого центру із надання безоплатної вторинної правової допомоги. — Тоді наші фахівці зможуть вивчити усі обставини справи і дати дієву пораду. Юридичні консультації у Центрі надання безоплатної вторинної допомоги безкоштовні для усіх громадян. 

Читайте також:

«Коли в Козятині настав мир?»

Від семи до восьми тисяч гривень: як зросте мінімальна зарплата та як це вплине на розмір пенсії

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up