Знову осінь і знову постає питання, що робити з опалим листям

Знову осінь і знову постає питання, що робити з опалим листям
  • Останніми днями ближче до вечора проїжджаючи дорогами нашого міста можна відчути запах тліючого листя.
  • Для одних це нагадування, що за таку утилізацію  сухого листя буде штраф, будуть і ті, хто гнівно буде запитувати?
  • а де ж тоді дівати його?

Cпалювати листя, траву та іншу рослинність заборонено, адже при активному горіннs рослинних залишків разом із димом у повітря виділяється отруйна суміш. До її складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали та небезпечна речовина бензопірен, яка може викликати онкологічні захворювання.

За підрахунками екологів, при згоранні 1 тонни листя утворюється 9 кілограмів мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини. А також 3 кілограми чадного газу, який, зв’язуючись з гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин. Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин.

Екологи пояснюють, що основна проблема при спалюванні листя — це те, що воно тліє на рівні дихання людини і все те, що виділяється із тлілого листя потрапляє, в організм.

Відео дня

Спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту. Найбільш дружнім до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування, яке дає змогу використовувати опале листя з користю, тільки є але. 

Майже у кожному домогосподарстві є опале листя грецького горіха, яке не годиться для компостування по тій причині, що листя горіха містить органічну сполуку юглон. Тож замість того, щоб удобрити грунт, листя горіха його скоріше отруїть. За оцінками експертів, як варіант листя горіха можна використати для мульчування полуниці та плантації малини. Ці рослини не бояться юглону. На них він діє, як антибіотик: підвищує імунітет та позбавляє необхідності обробляти ці рослини хімікатами. 

Чи можна опале листя залишати під деревом? Тут думки спеціалістів розділилися.

Одні переконані, що під деревами обов'язково потрібно залишати сухе листя, так звані «пристовбурні кола». Координаторка активістів і волонтерів громадського руху «Екоцентр» Євгенія Кравченко вважає, що найлегше, що можна зробити з листям і найправильніше — це нічого з ним не робити та залишити в спокої.

Є думка, що опале листя може стати середовищем для шкідників. Листя, що залишається на землі, стає ідеальним укриттям для шкідників та їхніх личинок. Вони зимують у ньому, а навесні можуть пошкодити садові рослини, що значно зменшить врожай.

Але разом з тим опалому листі зимують сонечка, жужелиці та інші корисні комахи, а шкідливі комахи врятуються навіть коли листя підпалити, бо зимують вони на гілках дерев, а не в листі. 

В паркових зонах екологи радять з листям робити те, що й у лісі. В лісі листя ніхто не прибирає і його там не буває більше ніж опалого листя одного сезону. Листя можна змести лише з доріжок, алей і трав’яних газонів. Тільки не так, як згрібали його у нашому міському парку минулої осені. Спочатку листя згребли на купи. З місяць воно намокало і пріло і в стані піврозпаду його неймовірними зусиллями жінок комунальниць забрали, а могло воно залишатися під деревами і деревам від того була б тільки користь.

Хто збирається й надалі листя палити, тому варто ознайомитися зі штрафами

Відповідно до ст. 77 Кодексу України Про адміністративні правопорушення Порушення правил пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 530 до 4 590 грн.) і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4 590 до 15 300 грн.).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4 590 до 15 300 грн.) і на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 10 710 до 30 600 грн.).

Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 до 6 120 грн.) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 до 21 420 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6 120 до 12 240 грн.) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 21 420 до 30 600 грн.).

При притягненні винних осіб до адміністративної відповідальності, враховуються всі обставини правопорушення та тяжкість його наслідків.

Крім того в Україні спалювання сухого листя та трави в умовах воєнного стану можуть бути додатково розцінені як диверсія.  У деяких випадках штрафи за підпал листя можуть перевищити 100 тисяч гривень. 

 



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up