Освячення Великодніх кошиків у храмах ПЦУ козятинської громади

Освячення Великодніх кошиків у храмах ПЦУ козятинської громади
  • Великдень—одне з найголовніших церковних християнських свят.
  • Цього року воскресіння Господнє припало на 16 квітня. Ми відвідали деякі з них.

Найблищим стояв храм Покрови Пресвятої Богородиці, тож перша зупинка була саме там. Настоятель храму, отець Василь, в святковій літургії звертався з молитвою до Бога і попросив у нього миру Україні та захисту для наших воїнів від ворожих атак. Завершивши службу Божу, вітаючись з прихожанами храму словами - Христос воскрес!, настоятель тричі обійшов подвір’я церкви і перед освяченням паски провів ще одну службу Божу.

За метрів три від нас люди обурюються, що до російської церкви прийшли святити паску багато людей. Одна прихожанка каже, - Моя б воля, я всім чоловікам хто пішов святити паску до російської церкви, виписала повістку до армії. Чоловік поруч заперечив — Так не можна так, треба, щоб до української церкви не силоміць гнали, а щоб люди душею линули до своїх витоків. Багато прихожан ходять до російської церкви тому, що до неї їх батьки ходили, тому що звикли, тому що ближче до їх оселі. Люди просто не усвідомлюють, що своїми діями вони допомагають і підтримують ворога, і якщо не грошима, то картинкою для пропагандистських каналів окупанта.

Порівняно з минулими роками до храмів на освячення паски стало приходити більше молоді.

Відео дня

Запитали у Насті з її друзями, які стояли поруч, що привело їх до храму. Дівчина відповіла, що вперше прийшла на освячення і сам процес їй дуже сподобався.

Наталя з другом Артемом цього року прийшли з паскою, яку спекла її бабуся. На наступний рік після нашої перемоги Наталка планує прийти до храму зі здобою спеченою власними руками.

У Греко-Католицькій церкві настоятель храму Антон Борис вже проводив святкову літургію.

Поспішили до храму Святого пророка Іллі. Її настоятель, Отець Роман, тільки провів освячення пасхальних кошиків і пішов всередину храму, щоб провести службу Божу перед наступним освяченням. За півгодини до церкви зійшлося чимало прихожан. І нехай нас пробачить, отець Роман, що не дочекалися завершення Божественної літургії та освячення пасхальних кошиків, поїхали у Іванківці, адже там у храмі Івана Богослова вперше за довгі роки правив священник українською мовою. На Божественну літургію запізнились, однак встигли на освячення кошиків. Іванківчани задоволені, адже храм Іоана Богослова давно такої кількості людей не бачив.

Прихожанка Галя каже, що в минулому році відразу після Пасхи, коли на освячення до церкви ніхто не прийшов, церкву закрили. Влітку минулого року громада з допомогою священиків ПЦУ відстояли її. Це чудово коли у храмі лунає українська пісня і чується рідна мова.

Отець Василь, провівши коротку літургію став освячувати пасхальні кошики, а ми поспішили до храму Миколи Чудотворця в Сокілець. Діставшись до храму зустріли Сокільчан, які з освяченими пасхальними кошиками прямували до святкового столу.

Що було у храмі Миколи Чудотворця, знаємо з розповідей прихожан. Вони й фотографіями поділилися.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Svitlana Svitlana

    А хіба в с.Козятин не кацапський піп править??

    містянин reply Svitlana Svitlana

    В церкві Покрови править священник ПЦУ Василь Влізло. В Церкві Євангеліста Луки чоловік в ризах від московського патріархату
  • Саня. Татьянчук

    Кацап

keyboard_arrow_up