Звернулися до Укрзалізниці з проханням відновити переходку на посьолок

Звернулися до Укрзалізниці з проханням відновити переходку на посьолок
Фото надав Євгеній Лісовик
  • Пішохідний перехід за магазином «Валентина», яким користувалися мешканці східної частини міста, щоб перейти через залізницю в центр, зняли ще наприкінці літа.
  • У Дирекції залізничних перевезень пояснили це тим, що перехід небезпечний для пішоходів.
  • Та у козятинчан ще жевріє надія, що демонтовану переходку повернуть

За декілька днів до початку літа на козятинчан чекав сюрприз — демонтували пішохідні переходи біля другого мосту, яким ходили мешканці ПРБ, і переходку за магазином «Валентина», якою роками користувалися мешканці посьолка. Люди обурювалися і в соцмережах, і навіть приходили з цього приводу до нас у редакцію. Ходили чутки, що збираються зняти ще й перехід до автостанції, але його не зачепили.

Трохи більше місяця тому ми зверталися із цього приводу до Козятинської дирекції залізничних перевезень (ДН-2). Там нам пояснили — перехід за «Валентиною» зняли, тому що він небезпечний для пішоходів. «Коли через цю ділянку прямує поїзд, у машиніста немає видимості», — сказав нам Василь Буцерога, начальник ДН-2 і додав, що перехід за «Валентиною» відновлювати не будуть, тому що там потрібно встановлювати «розумний перехід» із сигналізацією.

Після того, як переходку демонтували, мешканці посьолку не перестали ходити звичною стежкою, попри те, що замість бетонних плит під ногами тепер рейки та колії.

Відео дня

— Цей пішохідний перехід був службовим, але ним користувалися не лише залізничники, а навіть діти, — розповідає Євгеній Лісовик, інженер-технолог Козятинської дистанції колії (ПЧ-7). — Колись він був дерев’яний, потім там поклали бетонні плити. Тепер його зовсім демонтували і люди йдуть через переїзд на Білу Казарму, але все одно їм доводиться робити велике коло, тому що іншого шляху немає. Бо якщо розібратися, звичайна людина не має права користуватися навіть переходкою біля круга.

За словами нашого співрозмовника, перехід за «Валентиною» збиралися демонтувати ще декілька років тому. Тоді залізничники його відстояли і перехід не чіпали. А тепер таки зняли. Хоча у маршрутах слідування працівників залізничних підприємств на роботу і з роботи він досі є — відповідні документи, підписані головами профкомів та головними інженерами показав нам Євгеній.

— У ДН б’ють на те, що там погана видимість з лівого боку, але цей пішохідний перехід існує близько 40 років, — продовжує Лісовик. — Раніше з лівого боку бази ПЧ-7 була огорожа з металевої сітки і видимість на переході була прекрасна. Років 16 чи 17 тому, точно не знаю, цю металеву сітку зняли і побудували паркан із залізобетонних плит висотою в три метри. Виходить, що ці плити поставили так, як їм зручно. І паркан закрив видимість.

Найближча безпечна альтернатива, щоб перейти через залізницю — пішохідний міст біля «Тинка». Але він розташований за два кілометри від посьолка. Та і з мостом є свої нюанси.

— У східній частині міста живуть і люди з маленькими дітьми, і люди похилого віку, — каже Євгеній Лісовик. — Уявіть собі, мама йде з коляскою і їй треба піднятися на міст, де пандус наварений за старими стандартами, тому колеса провалюються. Жінка сама не витягне коляску, точно так само людина з валізою на колесах. За кордоном інакше. Якщо я приходжу і в мене валізи на коліщатках, я піднімаюся ліфтом догори, переходжу міст і так само спускаюся ліфтом. Декілька років тому на мосту робили капітальний ремонт сходинок. Це добре, але далі сніг, ожеледь. І що у нас роблять? Довбуть лід і посипають гранвідсівом. А це руйнує сходи. За кордоном сходинки обладнані обігрівом і лід та сніг просто тане.

Євгеній Лісовик написав звернення, у якому просить відновити перехід за «Валентиною». Зібрав підписи мешканців посьолка, серед яких переважно залізничники. Каже, зробити більш безпечним цей перехід можливо і для цього не обов’язково будувати «розумний перехід» із сигналізацією.

— Видимості заважає вугол паркану, яким огороджена територія ПЧ-7, — пояснює Євгеній. — Достатньо переставити два-три блоки і видимість покращиться. І встановити допоміжні сигнальні знаки. Це мінімум затрат. Тим більше, що перехід був відремонтований.

Звернення із підписами козятинчан Євгеній Лісовик направив начальнику Південно-Західної Залізниці, а копії — міському голові та начальнику Козятинської дирекції залізничних перевезень. Якою буде відповідь від «Укрзалізниці» — побачимо згодом.

 

Читайте також:

Відновили переходку біля другого мосту

Через Козятин курсуватиме швидкісний «Тарпан» сполученням «Київ — Тернопіль». Графік руху

Укрзалізниця запускає новий маршрут до Будапешта та Відня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up