Снігового колапсу немає. Майже 60 тонн солі залишається в коморі комунальників

Снігового колапсу немає. Майже 60 тонн солі залишається в коморі комунальників
  • Почалося. Напередодні опадів у вигляді дощу і мокрого снігу в комунальній службі нашого міста повідомили, що до зими вони підготувалися.
  • Ми майже тиждень спостерігали за роботою комунальників, що побачили — у нашій розповіді

Після декількох безсніжних зим, у цьому році вона заявила про себе ще наприкінці осені. Почав сніг падати 17-го листопада. Перед прогнозованим погіршенням погоди в КП «Чисте місто» повідомили, що до зими вони підготувалися завчасно. На утримання доріг та тротуарів у зимовий період підготували на випадок ожеледиці 60 тонн соляної суміші. Крім того, підготовлено шість одиниць спецтехніки для очищення снігу та автомобіль для посипань проїжджої частини.

«Проінструктовані та забезпечені необхідним інвентарем працівники з благоустрою території, які будуть очищати від снігу та посипати тротуари задля безпечного пересування громадян», — йшлося в дописі КП «Чисте місто».

Сподіваємося, що комунальні служби знають, що посипати дороги та тротуари доцільно лише у випадках ожеледиці на дорозі. Чим менше солі на дорогах, тим краще збережеться наше взуття, днища і кузови автівок, менше будуть забруднені грунтові води. Екологи відмічають, що від впливу соляно-піщаної суміші страждають дерева і довкілля. Надмірна концентрація солі в повітрі шкодить нашому здоров’ю.

Відео дня

Не треба бути математиком, щоб підрахувати, у скільки обходиться варіант із сіллю. Він точно не найдешевший, просто зручний і простий для комунальних служб і поганий для нас з вами. Бо коли надворі температура повітря з маленьким плюсом чи близька до нуля, під дією солі сніг починає танути і під ногами хлюпає снігова каша. 

За роботу комунальних служб до 20 листопада можна подякувати, вони посипали на дорогах тільки перехрестя і небезпечні повороти.

В цей день була посипана лише вулиця Незалежності. Вулицями міста їздила снігозбиральна техніка з піднятою лопатою.Тротуари в цей день не посипали, про що свідчив сніг на кришках контейнерів із соляною сумішшю.

21 числа мокрий сніг перейшов у дощ, а дощ змінився мокрим снігом. Надвечір надворі стало підмерзати. З центру міста в сторону Білої Казарми і ПРБ пішла снігозбиральна техніка. В сторону Білої Казарми вона доїхала тільки до вулиці Червоної Калини і повернула у зворотному напрямку. На ранок 22 листопада на дороги міста і тротуари комунальники стали сипати соляну суміш. На вулиці Незалежності було найбільше снігової каші на дорозі.

Кермувальник Володимир дав оцінку, що дороги скізь погані. Каже, що посипали тільки біля тунелю. 

— То ви прихильник того, щоб дороги посипали? — запитали ми у нього. 

— Ні, я за те, щоб дороги чистили вчасно. А коли автівки сніг вкатали і встигли на дорожньому покритті зробити ожеледицю, то без посипки не обійтись. Після солі на дорозі утворилася снігова каша, саме час її згребти в сторону. Тільки не думаю, що цим хтось сьогодні буде займатися, — висловив свою точку зору водій Володимир.

У міському сквері доріжку комунальники посипали. Пані Анна йде по середині доріжки і провалюється чобітками в рихлий сніг. 

— Трохи копно, але добре, що посипали, тому що ранком було слизько, — каже козятинчанка.

— В рихлому снігу ви швидко взуття намочите, — наводимо пані Анні свій аргумент. — А коли я впаду на слизькій алеї, то це може гіршим завершитись, ніж намочити взуття, — стояла на своєму наша співрозмовниця.

З парку вийшли на вулицю Орлика, там тротуар також посипали. Жительки Рубіжного пані Галина та Вікторія, які поселилися в сусідній громаді, зайшли подивитися на фото наших героїв, що на Алеї Слави. Повертаючись, вийшли на тротуар, від снігу ноги обстукали. 

— Трохи соромно, адже за цих хлопців ми повинні вічно пам’ятати і не буде зайвим почистити біля Алеї Слави сніг. Тим паче, що нападало його не багато.

Майже в кінці вулиці Героїв Майдану ми зустріли бабусю Галю. Вона підмітальною щіткою забирала з тротуару груди снігу, що трактор нагорнув, коли чистив дорогу. —Треба прибрати сніжні брили з тротуару. Я ж бачу у вікно, що молодь тротуаром ходить, а вони ж ходять парами. Це мало снігу нагорнули, а коли великий сніг, то є коло чого працювати, — каже пані Галина. — Техніка з дороги сніг забирає і сипле його на тротуар, але кому що скажеш? Тракторист не буде біля кожних воріт сніг відкидати. Про це хтось має думати інший та чомусь не думає, тож доводиться прибирати сніг від воріт і з тротуару самій.

Підсумовуємо все, що нам за тиждень сказали в громаді. Хто за посипку, хто проти неї. В чому одностайні наші земляки, так це в тому, що все треба вчасно робити.  

Читайте також:

«Маємо значні коливання температури в приміщеннях»: мер Козятина про ситуацію в громаді

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up