«Підпалив гілля на купі — порушення. Порубати і спалити в плиті — цілком законно. Де логіка?»

«Підпалив гілля на купі — порушення. Порубати і спалити в плиті — цілком законно. Де логіка?»
  • Восени та навесні роблять обрізку дерев. Більшість садівників роблять це з кінця лютого і в березні.
  • Це той період коли вже не так холодно, дерево ще спить і бруньки на його гілках ще не сформувалися.
  • Проте виникає питання куди дівати гілки після обрізки дерев?

Останнім часом на вулицях нашого міста — купи зрізаного гілля. В кожному мікрорайоні міста спостерігається однакова картина — до сміттєвих баків люди тягнуть гілля обрізаних дерев. Іноді це навіть не просто гілка, а майже половина дерева. 

Коли ми фотографували купу хмизу на тротуарі вулиці Стуса до нас підійшов працівник «Чистого міста» і розпов, як воно на практиці буває.

Відео дня

— Гілки дерев вважаються великогабаритними відходами і в обов’язки «Чистого міста»  щоб ми забирали на прицеп трактора не входить, —  пояснює комунальник. — Вони гілля вивозять від сміттєвих баків кожного дня і на другий день на тому ж місці виростає трохи менша, або ще більша купа. 

За словами комунальника на вивіз гілля його власники мають скласти з комунальною службою договір та ніхто його не спішить це робити. Люди вважають, що для них краще по тихому притягти гілля до сміттєвого баку. Те, що гілля стягують до сміттєвих баків, то половина проблеми. Біда, коли люди, не думаючи за наслідки, гілки кидають в середину сміттєвого бака.

— Гілки з бака ми викидаємо, а коли вони присипані сміттям, то доводиться сміттєвий бак опускати донизу та витягати гілля з середини. Якщо гілля потрапляє до сміттєвоза, то може призвести до поломки пресового обладнання, яким оснащений сміттєвоз. Коли все ж гілля потрапляє до сортувальної станції, то це призводять до зупинки рухомої стрічки транспортера чи виходу його з ладу. Ми наполегливо просимо не кидати гілля дерев у сміттєвий бак, — каже комунальник. 

З тих пір як законодавець в ст 77 кодексу України про адміністративні порушення не розділяє злісних паліїв залишків рослинності від власників домогосподарств які наводять лад на своїй земельній ділянці, то однакове покарання може отримати той хто підпалив суху траву біля лісу і той хто підпалив обрізане гілля з власного саду.

Щоб не нарватися на штраф, люди залишки городини і гілля дерев стали вивозити куди попало. І лежить воно там до тих пір, поки не прийде комусь в голову його підпалити. 

Пан Євгеній наводить наводить приклад:

— Я в минулому році підчистив дерева в садку, відніс гілля до сміттєвого бака. Влітку на дворі змурував плиту. Підпалив би я гілля на купі — то порушення. Порубати те гілля і спалити в плиті — цілком законно. Де логіка? Може від гілля, яке згоріло в плиті, менше диму пішло в атмосферу? Візьмемо другий приклад. Не можна палити — окей. Склав договір, гілля вивезли. Не думаю, що на тих полігонах, куди його вивезли його роздрібнюють. Сама машина дорого обходиться в експлуатації. Гілля в кращому випадку там спалюють, коли воно висохне. Якщо я помиляюся, то повірте, що не набагато, — сказав на завершення нашої розмови пан Євген.

Наостанок нас привабив стиль кронування плодових дерев на вулиці Шевченка. Там ми помітили нашого знайомого Юрія і запитали його:

— Юро, хто це над деревами так познущався?

— Це Міша трохи перестарався, — відповів двірник

Нащодавно активні мешканці вулиці Васютинських засукали рукава та взялися наводити лад біля Водокачки. Вони скаржилися на комунальників, які не тільки не долучаються до благоустрою, а й не вивозять те, що розчистити самі люди. Ось що на це відповів директор «Чистого міста» Володимир Добржанський:

— Комунальне підприємство надає послуги на договірних засадах. Ми вивозимо тверді побутові відходи на підставі укладених договорів. Але гілля — це не тверді побутові відходи. Щоб його вивезти, потрібно відправити автомобіль. І за паливно-мастильні матеріали, і за амортизацію автомобіля повинен хтось заплатити, тому що на підприємстві кошти для таких робіт не передбачені. Потрібно, щоб люди замовили транспорт і заплатили кошти, тоді підприємство зможе відправити машину. 











 

 

 

 






 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Mila

    Якщо немає логіки, то є закон. Якого ніхто не дотримається, бо ніхто не контролю і не наказує.
    Наприклад, в мене є сусідка (стара бабка) все життя палить бур'яни і гілля, восени і навесні. І коли сусіди викликали до неї поліцію, вона сказала, що вже стара, нічого не розуміє...  і нічого поліція не зробила. А мені каже, ну а що, я завжди палю, і буду палити, нічого страшного не буде... ось так, дихаємо і хворіємо далі...
  • Місцевий

    а що чисте місто порушило? платіть за свої гилляки, а не з бюджета підприємства чи міського.
  • кирилюк

    А ви що хотіли? Яка тут може бути логіка? Якщо ви люди в яких немає людінясті до всього живого і мертвого несоблюдаєте закони і невраховуєте свою совість свою думку своє я із іншими несчитаєтеся до де тут може бути логіка якщо її немає і все.👍

keyboard_arrow_up