«Екіпажі мають бути ближче до людей — допомагати і дивитися за правопорядком»

«Екіпажі мають бути ближче до людей — допомагати і дивитися за правопорядком»
Знайомтесь — Юрій Осадчук — капітан поліції, командир новоствореного батальйону патрульної поліції Хмільницького району. Каже: «Працюємо комплексно. Потроху будемо все відпрацьовувати»
  • Інтерв’ю. Минув тиждень, як на варту заступили працівники новоствореного батальйону патрульної поліції. Його центр локалізується у Козятині, а територія обслуговування — весь район.
  • Розповідаємо, які порушення фіксували у перший тиждень роботи та знайомимо вас з командиром батальйону  — капітаном поліції Юрієм Осадчуком

Спочатку розповімо про злочини та правопорушення, які фіксували патрульні поліцейські протягом тижня. Так, за цей період, вони отримали більше 100 викликів та звернень, склали понад 300 постанов на порушення громадської безпеки та правил дорожнього руху, розкрили 5 кримінальних справ, зокрема підробки документів та наркозлочин. Окрім цього, патрульні виїжджали на домашнє насильство, ДТП, хуліганство, конфлікти, порушення тиші, аварійні ділянки доріг тощо.

Це все дані по всьому району. Що стосується Козятина, то у нас сталося три ДТП без травмованих, чотири порушення ПДР,  стільки ж випадків хуліганства, п’ять конфліктів, два адмінправопорушення, одне виявлення боєприпасів та ін.

Як відбувається саме патрулювання, яка ситуація з безпекою дорожнього руху на Козятинщині, на які порушення правил дорожнього руху патрульні звертають увагу в першу чергу? Ці та інші питання ми адресували командиру батальйону патрульної поліції Хмільницького району, капітану поліції Юрію Осадчуку 

Відео дня

 — У першу чергу у нас є 357 наказ МВС — це реагування на повідомлення, які надходять на лінію «102» із 100% прибуттям на кожен виклик, — каже Юрій Осадчук. — Ми поставили завдання, що екіпажі мають бути ближче до людей, допомагати їм, дивитися за правопорядком. Водій має бути пристебнутий за кермом і діти мають перебувати в дитячих кріслах. Чому в нас є зростання ДТП з потерпілими? Основна проблема — наші водії не хочуть пристібатися ременями безпеки. Статистика показує, що краще водій буде пристебнутий і в нього будуть синці на тілі від ременів, але в нього не буде переломів чи інших серйозних травмувань у випадку ДТП. До речі, щодо штрафів — за те, що водій їздить без пасків безпеки — 510 гривень. Щодо дитячого автокрісла, то воно має бути, якщо дитина менше 145 см зростом або їй 12 років. Штраф за його відсутність — перший раз 510 гривень, якщо повторно протягом року — 850.

— А як із дорожніми знаками у Козятині? 

— У нашому батальйоні є група безпеки дорожнього руху. Працівники виїжджають систематично по всьому району, фіксують і дають відповідно приписи на усунення правопорушень. До прикладу, в Глухівцях є зупинка громадського транспорту і немає відповідного дорожнього знаку. Ми поспілкувалися з головою громади. Він запевнив, що встановить. Це питання в нас на контролі. У кожної ділянки дороги є свій власник, є свій паспорт, який відповідає за дорожні знаки, за розмітку. Ми проговорювали з міською головою стосовно цієї проблематики. Хочемо створити безпечне середовище для всіх учасників дорожнього руху — чи це є пішохід, чи це водій. Водій, який керує транспортним засобом, має розуміти всі знаки, які його інформують — про зміну напрямку руху,  про обмеження, ямковість, пішохідні переходи, світлофорний об'єкт…

— До речі, стосовно світлофорів. У Козятині — їх немає. Чому?

— Для встановлення світлофорних об’єктів потрібно створити проєктну документацію. Він  має бути обгрунтований, якщо є аварійна небезпечна ділянка дороги і дорожні знаки не можуть врегулювати це питання на перехресті.

— Водії пасажирських автобусів нарікають на запаркованість поблизу зупинок громадського транспорту. Як бути з цим питанням?

— Так, наразі ми відпрацьовуємо цю проблему біля ЦРЛ. Туди виїжджають наряди, виписують постанови. Стосовно цього, біля ЦРЛ було ДТП з автобусом. Автомобіль припаркувався за 5 метрів до зупинки, автобус габаритний, йому потрібно мінімум 30 метрів, щоб заїхати і взяти пасажирів. А вийшла така ситуація, що автобус заїжджає і водій автомобіля у цей момент вирішив поїхати і зачепив автобус. Загалом, таке адміністративне правопорушення карається штрафом —  510 гривень. Ми також можемо евакуювати транспортний засіб, якщо дозволяє технічна можливість евакуатора.

— Серед козятинчан є багато нарікань стосовно порушення тиші (ревуть двигуни мотоциклів), особливо в центрі міста, біля парку. Як з ними?

— На жаль, у нас немає приладу, який би виміряв шум. У чинному законодавстві вимірювання шуму мають проводити в лабораторних умовах. У Вінниці, наприклад, є такий прилад, але законодавець не прописав відповідальності. Тобто, ми зупиняємо, спілкуємось з водіями, пояснюємо, що це шкодить загальному фону громадян — хтось відпочиває після роботи, хтось гуляє з дитиною. Це більша проблема з молоддю, вони змінюють вихлопну систему. Ми будемо їх зупиняти в будь-якому випадку і спілкуватися. Взагалі, хочу пояснити мешканцям — ми працюємо комплексно. Це означає, що не буде відразу такого ефекту, щоб все і відразу. На те, щоб перевиховати водіїв, пішоходів, потрібно багато часу. Потроху будемо все відпрацьовувати. У нас працюють командири рот, взводів, вони всі на вулиці, не сидять у кабінетах, звертають увагу на проблематику. Кожного тижня проводять наради, аналіз. Екіпажів достатньо для того, щоб реагувати на правопорушення. Але ми і превентивні заходи проводимо, як і спілкування з водіями, дивимось на соціальний статус, вік, пояснюємо санкцію штрафу. Поліцейський має комунікувати з людиною на всі 100%.

— До речі, як з автопарком у батальйоні? Вистачає автівок?

— У нас 20 автомобілів, які нам надав Департамент патрульної поліції. Всі вони — нові. У цьому питанні також важлива підтримка європейських країн, міжнародних партнерів — США, Канади. Вони допомагають технічним обладнанням, фінансуванням не тільки Нацполіції, а й Нацгвардії, ЗСУ, СБУ та інших органів, які йдуть у комплексі по обороні країни. Хочу сказати, що патрульна поліція не є органом, який не забезпечує оборону країни. З нашого підрозділу три працівники  наразі виконують бойові завдання в Донецькій та Харківській областях. Вони одягли піксель і нищать ворога. Зараз створюється стрілецький батальйон і є бажаючі, їх багато. Так само є учасники бойових дій, які проходили АТО — захищаємо країну, щоб загарбники не прийшли сюди. Адже всі ми бачили Бучу, Ірпінь — згвалтування, катування, вбивства…

— А як з приладом для вимірювання швидкості?

— Так, у нас такий є. Департамент патрульної поліції виділив поки що один TruCAM, за допомогою якого ми фіксуємо швидкість. Зараз він знаходиться на автомобільній дорозі М-21, це дорога державного значення — від села Жежелева (від кордону з Житомирською областю) до села Дорожнє. Водій попереджається дорожнім знаком, аби не перевищувати швидкість.

— У дільничних офіцерів громади в автівках є бензопили, набір ключів. А як з комплектацією авто патрульних?

— Бензопил у нас нема. Є конуса, якими огороджується місце пригоди, є троси, знак «ДТП», є пускові кабелі для автомобілів. Є набір, щоб замінити колесо, є компресор. Тобто, якщо поліцейський бачить, що водію потрібна допомога — зупиняємось і допомагаємо. 

— Розкажіть трішки про колектив, чи триває ще набір?

— Наш колектив дуже потужний. Патрульні завоювали довіру у містах, і прийняли рішення у МВС розширити повноваження до районів і завойовувати далі довіру, показувати приклад, навести лад в забезпеченні безпеки дорожнього руху, громадського порядку, але основне — комунікація людей з поліцією. Щоб поліції довіряли. У нас є працівники, які працюють у школі, так як зараз діють при школах дитячі табори. Вони виїжджають і спілкуються з дітьми, показують амуніцію, автівку. Дитина — це основа нашого майбутнього. Вона має не боятись поліцейського. Лякати поліцією не потрібно. Зараз запроваджується проєкт, що поліцейський буде знаходитися в школах. З нашого колективу від 17 червня направляється на навчання 5 працівників. Там, де у школі більше 200 осіб — буде поліцейський. Стосовно набору — у нас є постійний рекрутинг, постійний набір у Вінницю, Вінницький район та Хмільницький. Ми запрошуємо всіх бажаючих пройти конкурс та приєднатись до команди патрульної поліції.

— Маєте побажання для козятинчан?

— Люди мають бути правосвідомими, звертатися до працівників поліції. У нас багато молодих людей, які вийшли на вулицю допомогти і вони хочуть бачити зворотний зв'язок. Хочу, щоб громадяни розуміли, що поліція може бути сервісним органом, а не тільки карати і виписувати штрафи. І як казав наш президент: «Життя кожної людини є безцінним». Тож бережіть себе, пристібайтеся ременями безпеки, возіть діток у автокріслах, бо діти —  це святе. 

Досьє

Юрій Осадчук, 33 роки. Народився у Вінниці. Після закінчення школи №8, вступив у політехнічний коледж. Отримав спеціальність «Інженер механік по транспортним засобам». Закінчив Аграрний університет, Харківський національний університет Внутрішніх справ за освітою «Право». З 2010 по 2011 роки проходив військову службу у внутрішніх військах. З 2012 по 2015 працював у міліції, в патрульно-постовій службі. Після цього пройшов на загальних засадах конкурс нової патрульної поліції, став інспектором патрульної поліції та отримав офіцерське звання лейтенанта поліції. Виконував обов'язки заступника командира роти патрульної поліції Вінницької області, був командиром роти, виконував обов'язки командира батальйону патрульної поліції Вінницької області. Приймав участь в АТО з 2014 року, є учасником бойових дій

Читайте:

Поліцейські у школах: розповіли про проєкт «Офіцери Служби освітньої безпеки»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (39)
  • Lana Qiqoxa

    Скільки коштує щоб працювати у ваші комаді. Тільки правда якщо збрешете можна не відповідти я зрозумію
  • Ірина Бухманюк

    В міг би керувати на фронті, особистість підходяща.
  • Наталья Ладнюк

    Жах, іх би на передову захищати країну. Це безглуздя під час війни.
  • Андрей Шэвцов

    Мрази. Вас и ваших детей-за ноги и головой об столб.....чтоб другим неповадно было!!!

keyboard_arrow_up