Волонтерка Яна Матвійчук: готується чергова ІПСО від росіян. Головна ціль — українські волонтери (Новини компаній)

Волонтерка Яна Матвійчук: готується чергова ІПСО від росіян. Головна ціль — українські волонтери (Новини компаній)

Підприємиця та волонтерка Яна Матвійчук, яка з лютого 2022 року надає активну допомогу армії, повідомила про  підготовку масованої інформаційної атаки проти українських громадських активістів. За її словами, ворог вперше застосує нову тактику: персоналізовані кампанії проти декількох осіб з метою погіршення їх репутації. Якщо російським спецслужбам вдасться здійснити задумане, волонтерський рух в Україні може бути знищений.

Яна Матвійчук: чому ворог сконцентрувався на волонтерах?

За інформацією Яни Матвійчук, персоналізовані атаки — дійсно нова тактика від ворожих спецслужб. Таким чином, вони відходять від принципу поширення загальних фейкових новин через підконтрольних спікерів та ЗМІ до тактики знищення довіри людей до активних громадян: в тому числі волонтерів.

«Вони не отримали швидкої перемоги під Авдіївкою. Вони чудово розуміють, що стійкість Збройних сил України на багато відсотків залежить від активної допомоги простих українців. Бо саме волонтери здатні закрити термінові потреби війська: без багатомісячних конкурсів, папірців, закупівельних процесів. Дрони, автівки, ліки, обладнання: все це значною мірою надходить бійцям завдяки небайдужим громадянам та їх представникам — волонтерам. Ось чому росіяни прагнуть нас позбутися», — стверджує Яна Матвійчук.

Зараз ворог активно готується очорнювати репутацію волонтерів (в тому числі Яни Матвійчук) шляхом просування через ЗМІ провокаційних заяв та «журналістських розслідувань».

Яна Матвійчук розповідає, що кілька редакторів центральних ЗМІ України вже отримали пропозиції щодо публікації таких матеріалів. Замовники не скупляться: пропонують великі гроші. Тож рано чи пізно статті, які дискредитують українських волонтерів, стануть доступними в медійному просторі нашої країни.

Варто окремо сказати, що ворожі спецслужби змістили акцент з публічних відомих осіб на так званих активістів «середньої ланки»: людей, які активно та суттєво допомагають війську та цивільним, але не мають потужної медіапідтримки. Яна Матвійчук пояснює: знищити репутацію таких людей простіше. Для дискредитації умовного Сергія Притули знадобляться сотні замовних статей та дорога масова кампанія. А щоб оголосити маловідомого волонтера шахраєм, достатньо поширити кілька публікацій. 

Яна Матвійчук каже, що навіть волонтери з регіонів можуть стати жертвами російських інформаційних атак. Це стосується і представників волонтерського руху з Козятина. 

Яна Матвійчук: від вміння людей розрізняти фейки та правду залежить стійкість ЗСУ

На жаль, більшість ворожих ІПСО влучно потрапляють в аудиторію. Яна Матвійчук нагадує недавню історію зі «звільненням Залужного». Нардеп Володимир Ар’єв поширив чутку про подання документів на відставку Головнокомандуючого. Через кілька годин він зізнався, що інформація неправдива. Але було пізно — вигідні росіянам тези активно поширили ЗМІ та інформаційні канали, спричинивши розкол в українському суспільстві. І вже було неважливо, правда це чи ні: почалися дискусії та розбрат.

Подібним чином можуть діяти публікації, які дискредитують українських волонтерів. Втрата довіри людей до одного активного громадського діяча, можливо, не вплине суттєво на підтримку війська. Але якщо очорнення волонтерів набуде масового характеру, волонтерському руху загрожує велика небезпека. Які ризики це несе для ЗСУ, можна зрозуміти без додаткових пояснень.

Тому Яна Матвійчук закликає суспільство критично ставитися до гучних заяв, розвінчань, розслідувань та інших «смажених фактів», перевіряти джерела та в жодному разі не поширювати фейки. Від цього зараз залежить безпека країни.

keyboard_arrow_up