Козятинський благодійний фонд отримав від американського 25 тисяч доларів

Козятинський благодійний фонд отримав від американського 25 тисяч доларів
Команда волонтерів. Зліва направо — Ярослав Путишин, Сергій Сиваківський та Юрій Кирій. Фото зроблене біля відремонтованої автівки воїну з 38 бригади Ільхану Радулову
  • Підтримка. «У мене був маленький шок», — каже волонтер Сергій Сиваківський, коли дізнався про допомогу від американського благодійного фонду «Генрі А Девіса».
  • Днями від цієї організації надійшло $25000.
  • Хто допоміг отримати фінансування та куди розподілили гроші — волонтер розповів нашим журналістам

Зазвичай, ми пишемо статті про те, як волонтери реагують на потреби для фронту,  оголошують збір коштів, продуктів харчування, гігієни чи інших необхідних матеріалів та інструментів. Та на цей раз не про це. Поговоримо про те, як наша Козятинська потужна «волонтерська фабрика», яка і шиє одяг, і плете маскувальні сітки, і закуповує запчастини для авто, дрони чи тепловізори, і допомагає з сушарками для сухих борщів зуміла вийти на заокеанських меценатів та неабияк забезпечити наших ЗСУ.

 — Сьогодні ми просимо вас не допомогти знову зібрати кошти, а відзвітувати та подякувати, — каже Сергій Сиваківський. — Ви знаєте, наш благодійний фонд «Паросток добра» давно виступає з пропозиціями щодо створення та підтримки мереж волонтерських виробництв, створення волонтерських фабрик. Ми офіційно зверталися з такими пропозиціями до всі рівнів виконавчої влади, однак це нікого не зацікавило. Ми звертались і до урядів декількох країн ЄС, також безрезультатно. Махнувши на це рукою, ми намагались справлятися самі. Однак, як кажуть, Бог дав нам на поміч гарних людей.

Декілька місяців тому до Сергія зателефонувала працівниця Козятинського м'ясокомбінату Марина Жмурко і від імені керівництва запропонувала надати пропозиції наших волонтерів, потреби та плани по розвитку волонтерського виробництва Козятинщини. 

Відео дня

Приємною новиною став той факт, що компанія OSI Group виявила бажання надати допомогу на волонтерські потреби України, зокрема, керівництво запропонувало обрати для фінансування місцевий фонд. 

— Ми все підготували, відправили та просто працювали далі, як завжди. Особливо, не вірили в успіх усього цього, — продовжує Сергій. — Адже коли десятки разів звертаєшся за допомогою до різних організацій, то вже особливо і не сподіваєшся.

Однак, одного дня мені зателефонували з проханням перевірити, чи не надходили кошти від американського благодійного фонду «Генрі А Девіса». Це був робочий день, я відкрив на робочому комп'ютері банківський кабінет фонду, подивився і застиг. Потер очі, потім одягнув окуляри і подивився ще раз, все правильно — $25000. У мене був маленький  шок. Я пішов випив склянку води, заспокоївся, зателефонував та підтвердив отримання. Подякував за таку велику допомогу.

Наступного дня команда волонтерів склала план витрат та передала проєкт спонсорам.

За словами Сергія, кошти отак просто не надійшли, як здається на перший погляд. Він ще тиждень «грався» з паперовою роботою: заповнював та надсилав різні анкети, документи для підтвердження законності коштів, які надійшли.

— Оскільки у нас немає бухгалтера та досвіду роботи з фінансовим документообігом, бухгалтерськими програмами, це було важкувато, — продовжує Сергій і  пригадав конфуз із цифрами, який з ним трапився.

— Недогледівши, я пропустив цифру, на старенькому ноуті заїдають клавіші, та і я вже гірше бачу, тому чимала сума коштів зависла на три доби між банками, — пригадує Сергій. — Зараз то вже я знаю, що це не страшно, а от тоді я мало не посивів. Отримавши кошти від американського фонду, головним завданням волонтерів стало забезпечення виробництва сировиною. І звісно ж, допомогти ЗСУ. Зокрема, для роти вогневої підтримки 57-ї бригади придбали сучасний прилад нічного бачення PVS 14-51.

Для земляків-військовослужбоців 59-ї бригади та 15 окремого загону «Сталевий кордон» придбали два якісних тепловізори PATRIOT від першого українського виробника тепловізорів компанії NVECTECH, каску та бронежилет.

Для козятинців з 59 бригади придбали вітчизняну зарядну станцію «BANDERA POWER  180». Закупили запчастини та відремонтували автомобілі для 38, 61 та 124 бригад.

— Також маємо на залишку 74 тис. грн для цих потреб. Надамо спонсорам докладний письмовий звіт із випискою руху коштів по рахунках, а також відзвітуємо на нашій сторінці у Фейсбук про всі наші проєкти, — продовжує Сергій.

З наданих коштів профінансували пошив 200 комплектів одягу-трансформера для важкопоранених, 100 спортивних костюмів-трансформерів та 20 спортивних костюмів-трансформерів для поранених з ампутаціями ніг (куртка та дві пари штанів, короткі та довгі). Разом з цим волонтери взялися за список таких поранених, щоб знати про потреби та виготовити їм одяг під індивідуальні розміри. І вже мають перших трьох замовників. Це  Ярослав Лопатюк, Олександр Захарчук та Віталій Заїчко.

Окрім цього, придбали 400 чоловічих футболок та 400 трусів, які теж у подальшому перетворять на комплекти-трансформери. Також закупили необхідні матеріали для пошиву 250 медичних нош, які безкоштовно, у вільний час, виготовлять працівники одного із залізничних підприємств.

Не забули і про маскувальні сітки. Нагадаємо, у наших волонтерів напрямки допомоги на фронт багатосторонні. Для цього придбали 12 рулонів тканини для виготовлення і проплатили закупівлю 12 комплектів (мішків) сіток-основи. Це орієнтовно 6300 квадратних метрів сітки. Тридцять бобін ниток для плетіння основ вистачить на кілька десятків сіток.

— Попит на сітки шалений, за місяць у нас пішла трикратна норма сировини, тому нашим майстриням потрібні матеріали, — уточнює Сергій. — Також придбали та передали волонтерам Церкви Спасіння для збільшення виробництва сухих борщів дві професійні сушарки та додаткові 20 піддонів до них. До них додатково придбали вакууматор. Щоб наші воїни отримували ще більше гарячих страв.

Тож, як бачимо, робота кипить, гроші пішли в потрібне русло, а головне — продовжують рухатись далі і на цьому не зупинятимуться, набиратимуть темп до переможного кінця.

— Хочу ще раз від усіх волонтерів Козятинщини подякувати першим меценатам нашої «Волонтерської фабрики» голові благодійного фонду пану Генрі Девісу, а також директору Козятинського м'ясокомбінату пану Зікраню, — каже Сергій Сиваківський. — Ви надали не тільки потужну допомогу, але й приклад того, скільки гарних справ може здійснити волонтерський рух із меценатською підтримкою. Ми хочемо побажати всім нашим волонтерам міцного здоров'я та наполегливості, а нашому народу заслуженої Перемоги.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Татьяна Пашковская

    Велика подяка  всім хто  забезпечує під час війни матеріальні потреби фронту .🇺🇦
  • Читач00

    Чому всі найменування пишуться не УКРАІНСЬКИМИ літерами ?
  • Инга Мельничук

    І саме головне,що ці кошти пішли цілеспрямовано на потреби військових,і що вони потрапили до чесних рук пана Сергія Сиваківського.
  • Tetiana Skovrunska

    Окрема подяка від нашої родини! Ярослав дуже допоміг моєму братові військовому з ремонтом машини. Запчастини в подарунок! А скільки випадків коли навіть не розповідають про допомогу? Щиро дякуємо!!!

keyboard_arrow_up