«Дозволили на дві хвилини відкрити труну і попрощатися»: Марієтта Лісова розповіла, як через ковід втратила маму

«Дозволили на дві хвилини відкрити труну і попрощатися»: Марієтта Лісова розповіла, як через ковід втратила маму
  • Смертельний вірус. Родину Лісових спіткало непоправне горе. У розквіті сил на 45-році життя пішла у вічність любляча матуся, дружина, подруга Елеонора Лісова.
  • Її донька Марієтта ледь стримує сльози. Каже, що в той день, коли мама помирала, вона їй наснилася. Усміхнена та щаслива. Хвороба сильно змучила жінку, не дала право на життя.
  • Де заразилася смертельною недугою Елеонора, як лікували, скільки витратили грошей аби врятувати життя та як проводжали в останню путь?

У цю неділю, 21 листопада мине 9 днів, як нещадний Ковід забрав життя молодої козятинчани Елеонори Лісової. Жінку знало чимало козятинців, позаяк вона декілька років працювала на «хитрому базарчику», постійно брала участь у різноманітних благодійництвах, допомогала людям, церкві, для багатьох була другою мамою, доброю та класною людиною. Вже нема… Єдина донька Марієтта поділилася з нами важкою історією втрати, яку вона наразі переживає. 

► На фото Елеонора з чоловіком Віталієм. У понеділок, 15 листопада в них була річниця з вінчання

Відео дня

Будь-хто може кашлянути і передати вірус

Все сталося 19 жовтня. В перші дні, як вірус потрапив до організму, в Елеонори піднялась висока температура більше 38 градусів, почала дуже боліти голова. Варіантів, де підчепила корону багато — чи десь хтось зайшов без маски у магазин, в якому працювала жінка, чи десь у дорозі, як їхала на день народження — точно невідомо і не важливо зовсім. Адже нині вірус можна знайти де завгодно. На жаль.

— З урахуванням того, що наші люди апріорі не хочуть носити захисні маски, то будь-хто міг кашлянути, пчихнути і передати вірус, — розповідає Марієтта. — А в кого здоров’я потріпане, то він може більше зловити і гірше перенести.

До лікаря звернулися відразу, як з’явилися перші симптоми. Марієтта каже, що ніхто нічого не чекав. Все йшло по процедурі — хвору Елеонору направили на ПЛР-тест, почали лікуватися за призначенням. Амбулаторно.

— Всі наші знайомі, родичі, всі лікуються вдома і одужують вдома, —  каже Марієтта. — У мами відразу була велика інтоксикація, організм не справлявся. Так лікувалися сім днів. Потім їй стало важче, почала задихатися. Викликали швидку  і її госпіталізували у Калинівську лікарню.

► Калинівська лікарня. Сюди везуть хворих з коронавірусом

Тиждень в терапії, десять днів у комі

За словами дівчини спочатку її мама була на кисневій підтримці, дихала з допомогою маски. Потім стан погіршився. Жінку перевели на дихальний апарат. В терапії Елеонора перебувала тиждень. Стан був важкий, але вона ще могла спілкуватися з донькою через мобільний телефон. Вони переписувалися, донька щораз підтримувала матусю і говорила, що вона сильна, все буде добре, бачитися вони не могли. В ковідне відділення нікого з рідних не пускають. Страшно...

— Передостанній раз коли мама подзвонила, вона не могла говорити, задихалася, — ледь стримуючи сльози каже Марієтта. — Дуже сильно кашляла. Хвороба прогресувала, спочатку вірус вразив одну легеню, а потім і другу. Вона нічого не могла ні їсти, ні пити. Пролежала тиждень в терапії. Останнє, що я почула він мами — прохання привезти їй резинки, на голову пов’язку, заколочки. Хотіла бути красивою. А потім в неї стався нервовий зрив. Через постійну нестачу кисню до мозку та через не одне із кращих відносин медперсоналу, мама стала неврівноважена. Пам’ятаю, як вона зранку, о 6.00 мені подзвонила і я зрозуміла, що щось не те. Мама була наче не в своєму розумі. І після того її перевели в реанімацію, ввели в штучну кому, підключили до апарату штучної вентиляції легень. Щоб вона сама собі не нашкодила і могла дихати.

Пішло більше 30 тисяч гривень

День за днем Елеонора боролась за своє життя. Рідні приїздили до медзакладу, щоб купити і передати ліки. Рятували матусю як могли. За словами Марієтти на лікування пішло багато, більше 30 тисяч гривень. З безкоштовного — кисень та деякі симптоматичні препарати. Антибіотики, вітаміни, спеціальні ліки, які виписують по протоколу на боротьбу з Ковідом — все купляли самотужки.

— Взагалі лікування безкоштовне, але ми кожен день докупляли ліки, — говорить Марієтта. — Нам сказали придбати препарат, який допомогає організму боротися з вірусом. Ми забрали шість останніх флаконів з Вінницької області. Один коштує три тисячі. Але це їй не допомогло. Ускладнення були ще і в тому, що в мами був порок серця на два клапани. Я розуміла, що вона в будь-яку секунду може померти. 

У комі Елеонора прожила десять днів. Потім рідним повідомили, що пішло запалення центральної нервової системи. А це означало,що з дня на день їй ставатиме гірше і гірше. У п’ятницю, 12 листопада її серце зупинилося

— В той день, коли мама померла, вона мені наснилася, — пригадує дівчина. — Була дуже усміхнена і дуже щаслива. Якщо це так, то я рада. Намучилась вона з цим ковідом.

Прощалися на вулиці

Про те, що втратила маму, Марієтта написана на своїй сторінці у фейсбуці. Близько 500 осіб під постом висловлювали свої співчуття. Там же ж дівчина розмістила інформацію про місце і час похоронної процесії. Та прощатися з Елеонорою прийшли не всі.

— Дуже багато хто боявся і я їх розумію, — каже Марієтта. — Але самим ковідом мама вже перехворіла, а от постковід пережити не змогла. Ті хто прийшов, я знаю, що більшість з них встиг подолати недугу. Всі трималися на дистанції, в масках, були на відстані. 

Труну з покійною Елеонорою до хати занести заборонили, тільки на вулиці. В церкву теж ні. Прощання відбувалося на території храму. 

— Добре, що  на кладовищі нам дозволили на дві хвилини відкрити труну і попрощатися.

У розмові з Марієттою ми не могли не запитати чи вакцинована була її, на жаль, уже покійна мама. Виявилось, що ні. У жінки було багато супутніх хвороб, однією з яких і порок серця. А ще дівчина сказала фразу, від якої по шкірі побігли мурахи.

— Мама десь ще у вересні сказала мені — якщо їй доля померти від коронавірусу, то вона помре. Вона наче відчувала, наче знала…

Легше зробити щеплення, ніж бачити ці страждання

Натомість дівчина вже зробила першу дозу щеплення чого і всім бажає. Адже переживши пекучий біль втрати, розуміє всю реальність і серйозність цієї недуги. Каже, що побачивши, як страждає і як помирає її найрідніша людина — легше зробити щеплення, ніж ходити і розповідати, що цього немає.

— Я, наприклад, можу перенести хворобу безсимптомно, або у легкій формі і когось заразити. Так само і її хтось заразив, — говорить Марієтта. — Чого люди цього не можуть зрозуміти? Чому не всі носять маски? Якщо навіть цей вірус і потрапить, то з меншою дозою. Ця хвороба дуже страшна і вона може прийти до кожного.  Щоб ви розуміли, коли вона перший день попала в реанімацію, люди з базару вже понапридумували, що вона вже померла і це було від вакцини. Ні, неправда. Люди зараз несправжні, злобні. Люди сходять з розуму. І ви знаєте, мені і не дивно, що кінець світу десь наближається. От серйозно.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Владислава Босняк

    Дуже шкода що таки люди вмирають Хай спочивае зБогом
  • Angela Malinovski

    Мені дуже шкода....
  • Людмила Колісник

    Царство небесне, вічний спокій, дай їй Господи.
  • Читач78

    ахаха отам будуть і всі антивакси, чим швидше, тим краще!

    Руся Лісова reply Читач78

    Ти не людина,а  безбожник....,якщо бажаєш комусь таке....Молишся тим "богам",яким молиться єрмолаєва???..

    Руся Лісова reply Руся Лісова

    Які люди стали хворі на голову...Чим скоріш втопити,вбити,побажати,проклясти...Що з вами???? Побійтесь Бога....

keyboard_arrow_up