«Це так потрібно, щоб вночі весь клуб освітлювався?»

«Це так потрібно, щоб вночі весь клуб освітлювався?»
Спершу увімкнули ліхтарі у місті. Тепер почали відновлювати вуличне освітлення і в селах
  • На гарячу лінію газети «RIA-Козятин» звернулася Наталія. Жінку турбує те, що в темну пору доби в селі Козятині освітлюються не лише вулиці, а й територія сільського клубу.
  • «Страшно. Все вночі світиться, як не знати що», — каже читачка.
  • Чи безпечно освітлювати подібні об’єкти вночі — розбиралися наші журналісти

Раніше нас страшенно дратували проблеми із вуличним освітленням. Не раз наше видання про це писало. Адже були випадки, коли ліхтарі на деяких вулицях навіть у центрі міста не працювали тижнями, а коли лінію нарешті лагодили, вкотре щось ламалося і вуличне освітлення вимикалося знову. Та повномасштабна війна, яка триває вже третій місяць, змінила наше ставлення навіть до таких речей як увімкнені вночі ліхтарі. І, схоже, поки вони не працювали півтора місяці, козятинчанам було дещо спокійніше.

Щойно почали вмикати вуличне освітлення, люди стали питати в соцмережах, чому ліхтарі світять знову, адже повномасштабна війна ще не закінчилася? І ми вже пояснювали, з якої причини увімкнули і вуличне освітлення, і освітлення на залізниці. Залізниця вночі працює, а вулиці патрулюють поліція та тероборона. І залізничникам, і правоохоронцям з військовими потрібне світло вночі для роботи.

Попри це, тему із поверненням вуличного освітлення продовжують обговорювати досі. Після того, як 25 квітня в об’єкт інфраструктури поблизу Козятина влучили ворожі ракети, один із читачів залишив коментар на нашому сайті такого змісту: «Добились таки наші «керманичі» міста і станції обстрілу. «Молодці». Розсвітили місто як Новорічну ялинку. Правила маскування не для них». Зауважимо, що ракетний обстріл трапився не вночі, а о 8 годині ранку. Тоді на вулиці вже було видно.

Відео дня

«Ворожі дрони вночі не дрімають, все фіксують і координати теж. От і досвітилися, що люди загинули і постраждали. А віднедавна і наші вулиці, станція, залізничні підприємства сяють. Незрозуміло для чого, чи для кого? Чогось чекаємо? Добре, що хоч жителі міста розуміють, зашторюють вікна», — писали в одній із козятинських груп у фейсбук.

Вуличне освітлення поступово почали вмикати спершу у місті, тепер його стали відновлювати і по селах громади. Минулого вівторка ліхтарі вже запрацювали у селі Козятині. Наступного дня до нашої редакції надійшов дзвінок від місцевої мешканки Наталії.

— Ви мені скажіть, це так потрібно, щоб вночі весь клуб в селі Козятині освітлювався? — запитала жінка. — Я розумію, тероборона по дорозі ходить, їм треба, щоб було видно, а клуб? Навіщо такі приміщення мають світитися цілу ніч? Оце почали вмикати світло і зараз цілу ніч там світиться, як не знати що. Все освітлення там працює буквально: і за клубом, і перед клубом, все це місце, де клуб, спортмайданчик, там де діти гуляють. Нащо це таке робиться? І так не мало цих проблем. Будь ласка, відреагуйте якось. Страшно. 

Ми запитали, чи освітлювалася територія біля клубу увесь цей час? Наталія відповіла, що ні. Поки не працювали ліхтарі, біля клубу вночі теж було темно.

— Може так треба, щоб теробороні було видно на вулицях, але вулиці — це зовсім інша справа, — додає наостанок читачка. — А саме, де ця будівля, там повністю все світиться як на долоні. Цілу ніч. Мені здається, що так нерозумно робити.

«Це не Друга світова війна»

За коментарем ми звернулися до Георгія Липовецького, начальника відділу з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи Козятинської міської ради. За його словами, накази щодо світломаскування віддає Вінницька обласна державна адміністрація, а не міська рада. Відповідно до наказу очільника Вінницької ОДА Сергія Борзова, на території області заборонено освітлення (підсвічування) антен, труб, антенно-щоглових споруд, опор, веж, щогл, будівель, інших інженерних споруд. Позаяк закладів культури у переліку немає, то немає і прямої заборони вмикати вуличне освітлення на їх території в нічну пору доби.

— Суто з військової точки зору зараз якщо здійснюється обстріли ракетами, то вони не дивляться, у кого світить лампочка в клубі чи в будинку, — пояснює Георгій Липовецький. — Ракети наводяться за координатами, не залежно від того, світиться об’єкт чи не світиться. Це не Друга світова війна, як в кіно показують, що кидають руками бомби з літака. Це зовсім інша війна і ми не в зоні безпосередніх бойових дій, щоб артилерія наводилася. У нас тільки ракетні обстріли.

Водночас у деяких містах, таких, як до прикладу сусідня з нами Калинівка, вуличне освітлення взагалі не вимикали.

 

Читайте також:

Чому ввімкнули вуличне освітлення?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (11)
  • Алёна Бугрийчук Прухницкая

    Вже не вперше читаю за освітлення вулиць саме нашого міста і постійно проходила повз.Люди в країні війна,чому ви так агресивно налаштовані один проти одного?Чому вам аби за щось посваритися?Аби зробити когось крайнім?
    Освітлюється не тільки наше місто,а всі міста України,і в порівнянні з більш великими містами наше місто ще зовсім не освітлюється.
    Так склалися обставини, що вимушена читати новини не тільки місцеві,а й ще деяких міст нашої країни,і чомусь тільки у нас люди налаштовані агресивно🥺
    Будьте добрішими,живіть поки є така можливість,не засуджуйте один одного,просто живіть.
    Дякую за увагу,нікого не хотіла образити,це чисто моя думка і побажання.
    Всім мирного неба та здоров'я.

    Ирина Драй reply Алёна Бугрийчук Прухницкая

    Алёна Бугрийчук Прухницкая лучшая,  молодец!!!
  • Меланія Нікітчина

    В нас вулиці темні,навіть  в будинку світло після 21,00, виключають саміж хазяї,а це  таке велике місто і освітлене,,,дивно,,,
  • Ірен Стоцька

    До війни такого освітлення не було🙄
  • Ирина Орлова

    Роз'яснень з цього приводу вже було чимало.

keyboard_arrow_up