«Дві доби ночували з дітьми в супермаркеті». Розповідь козятинчанки, яка втекла від війни за кордон

«Дві доби ночували з дітьми в супермаркеті». Розповідь козятинчанки, яка втекла від війни за кордон
  • Через наступ росії багато українських жінок із дітьми їдуть з України.

  • Ми поспілкувалися із козятинчанкою, яка на початку березня виїхала за кордон разом із донечками.

  • Про те, як довелося дві ночі спати на підлозі в торгівельному центрі, про гостинних поляків, які задарували малечу іграшками і про те, як українців приймають у Скандинавських країнах читайте у нашій публікації

Олена — молода мама двох дітей. Зараз козятинчанка перебуває у Данії, куди приїхала разом із донечками 6 березня. Щоб туди дістатися, жінці довелося спершу потрапити до Польщі.

— Мій чоловік працював у Данії, його начальник сказав, щоб всі працівники везли свої сім’ї, — розповідає наша землячка. — Ми знайшли маршрутку і їхали до пішого кордону Польщі. Нас їхало семеро дорослих і десять дітей.

Понад дванадцять годин козятинчанка разом із дітьми їхала маршруткою, перш ніж їм вдалося дістатися до кордону із Польщею. Коли вони туди нарешті приїхали, була вже глибока ніч.

Відео дня

— Ми були близько від кордону, за метрів 200, — продовжує Олена. — Потім наші діти почали плакати, було маленьких багато (4, 5, 6 років). Підійшов працівник митниці, посвітив на нас ліхтариком і сказав: «Жінки з малими дітьми, йдіть за нами». І ми пішли. Пройшли все дуже швидко, і наш, і польський кордон за дві години.

Жінка каже, що у Польщі їх зустріли чудово. Польські прикордонники, побачивши, що жінки з України йдуть із дітьми, дали дітлахам кіндер-сюрприз, аби порадувати малечу. Видали по два покривала, щоб діти не мерзли, бо ж була ніч і дуже холодно. А ще поляки безкоштовно роздали їжу та сім-карти із безкоштовним інтернетом та хвилинами.

Коли наші земляки вийшли з польського кордону, треба було шукати, де переночувати. Найближче місце ночівлі у Пшемишлі. Пішки туди не дійдеш, треба чимось їхати. Вдень на Пшемишль часто їздить автобус, вночі — в кращому випадку раз на годину. А людей зібралося зо три сотні. Дорослих охопила паніка, але вдалося опанувати себе, щоб знайти вихід із ситуації.

— Ми підійшли до волонтерів, запитали, але нам відповіли, що доїхати можна автобусом, — каже Олена. — І підійшла до нас ще одна жіночка-волонтер і сказала, що у нас багато дітей і вона нам допоможе. До неї саме приїхав чоловік на машині і він може нас завести в Пшемишль тільки по 5 людей, бо більше в машину не влізе. Ми погодились. Цей чоловік казав, що покажи, що ти з України, тобі допоможуть чим завгодно. Транспорт безкоштовно, їжа, дають житло. А якщо ти живеш десь в родичів, знімаєш житло, байдуже, повішай прапор чи дай знати, що ти з України — тобі будуть носити допомогу, навіть якщо ти її не просив.

Козятинчани їхали до Пшемишля 10–15 хвилин. Їх привезли у пустий торгівельний центр, де було дуже багато людей. Праворуч була облаштована кухня із великою кількістю гарячих страв (супи, каші), а також гарячими напоями (чай, кава і какао). На прилавках — товари першої необхідності (памперси, серветки, дитяче харчування, молоко, хліб та багато іншого). Як безкоштовний супермаркет.

— У старшої дочки порвалося взуття, я підійшла спитати чи є клей, один поляк подивився і сказав, що клей не дасть, а дасть взуття і приніс на вибір чотири пари, — каже жінка. — Ми вибрали одну. Безкоштовно роздавали павер-банки. Ходили ще волонтери, роздавали піцу, желе, шоколад, сосиски в тісті. Дітям подарунки. У молодшої дочки чотири барбі, розмальовки, олівці, пластилін. Дітям дали вітальну листівку з іграшкою Мікі-Мауса. Матраци, спальні мішки, подушки, ковдри — все давали, щоб не було холодно. Постійно ходили і запитували чи нам щось потрібно.

У цьому торгівельному центрі Олена з дітьми провела дві доби. Спати довелося на підлозі. Але наші друзі з Польщі зробили усе можливе для того, щоб перебування українських біженців було якомога комфортнішим. Нарешті через дві доби козятинчанка сіла в автобус, який попрямував до Данії.

— Добу їхали в автобусі до Данії, через всю Польщу, Німеччину, — продовжує жінка. — Автобус супер, там був туалет. Нас годували в автобусі, давали фрукти, мівіну, моркву (данці люблять моркву). Сік, чай, каву, воду.

— Як діти перенесли таку довготривалу поїздку? — запитуємо нашу співрозмовницю.

— Менші нормально, їм було весело, — відповідає Олена. — Ми їм розказували, що їдемо в гості, там гарно.

У Данії нашу землячку з дітьми теж зустріли добре, як і в Польщі. Вона оселилася у будинку, де її чоловік робив ремонт. Каже, ще коли вони з дітьми були в Польщі, чоловікові написала господиня будинку і запитала, як він і яка ситуація в Україні. Чоловік розповів, що Олена з дітьми поїхали в Данію і господиня будинку одразу запропонувала, щоб наші козятинчани оселилися в неї.

— Тут тихо, спокійно, класно, як маленьке село, — каже Олена. — Чотири конячки, собака, четверо котів. Ми допомагаємо господині будинку з конячками, малеча гуляє з собакою.

— А як ви спілкуєтеся? Як доводиться долати мовний бар’єр? — запитуємо козятинчанку.

— Я англійську знаю 50 на 50, а гугл-перекладач — суперова штука, — відповідає жінка. — Ми навчили готувати наш борщ. Наліпили вареників. Знайшли сало, але копчене, навчили їсти з цибулею і борщем. Оселедець тут не смачний, солодкий.

Олена розповідає, що на відміну від українців, у данців не прийнято готувати вдома. Вони харчуються переважно фаст-фудом. Тому господиня будинку дуже здивувалася, побачивши, що наші жінки готують. А ще мешканці Данії економно використовують воду.

— Посуд треба ставити в посудомийку, а я за звичкою поїла і мию, нам роблять зауваження. А нас тут шестеро, тай шість тарілок і чашок (я з дружиною чоловікового брата і четверо дітей), — додає наостанок козятинчанка.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Георгий Комар

    Слава Героям!!!👍
  • Lesya Kesarchuk

    Гарна стаття!

keyboard_arrow_up