Чи планують у Козятині відкривати простір для військових

Чи планують у Козятині відкривати простір для військових
  • Повномасштабна війна триває вже третій рік, а в нашому місті досі немає осередку підтримки військовослужбовців.
  • Хоча в Україні такі організації почали створювати задовго до 24 лютого 2022 року.
  • До прикладу, у Вінниці є Ветеранський простір. Був такий осередок і в Хмільнику. Чи буде Козятин у цьому списку — з'ясовували наші журналісти

Чотири роки тому у Вінниці відкрили «Ветеранський простір». Він працює із ветеранами та ветеранками, учасниками та учасницями бойових дій, їх рідними, а також із родинами полеглих Героїв та зниклих безвісти. Це спільний проєкт Вінницької міської ради та громадської спілки «Вінницький аналітично-просвітницький центр «Ветеранський простір». Функціонує за підтримки Європейського Союзу та міжнародного фонду «Відродження». Журналісти нашого видання відвідали «Ветеранський простір» на початку червня у рамках тренінгу «ЄС: Просто про складне. Вінниччина», який організувало Представництво Європейського Союзу в Україні для регіональних медіа.

«Ветеранський простір» має різні напрямки роботи, серед яких — правова підтримка. Організація надає юридичні консультації ветеранам війни та діючим військовим. Минулого року почали проводити ще й виїзні прийоми у медичні заклади, де проходять лікування поранені бійці. Під час перших відвідин представники організації проводять опитування серед захисників, вдруге приїжджають із інформацією відповідно до запитів. При цьому залучають не лише фахівців юридичної сфери, а й соціального менеджера, який має досвід служби. Створили у «Ветеранському просторі» також посібник для поранених військових.

Ще один напрям роботи — психологічна підтримка. Зокрема, для дружин та матерів полеглих захисників і зниклих безвісти проводять заходи, спрямовані на психологічне розвантаження. Представники «Ветеранського простору» влаштовують кількаденні ретрити для батьків полеглих захисників. Впродовж минулого року в організації провели вісім груп психологічної підтримки, шість арт-терапій та сім екскурсій. За словами директорки Марії Довжик, найбільший ефект мають саме різнопланові групові заходи, коли сеанси арт-терапії чередуються з екскурсіями. У 2023 році запровадили також хібукі-терапію для дітей, які втратили на війні батьків. Це методика, розроблена в Ізраїлі, під час якої психолог використовує при роботі з дитиною м’яку іграшку.

Відео дня

«Ветеранський простір» — не єдина організація подібного спрямування у нашій області. Є також «Veteran Hub», який працює у Вінниці. А відповідно до брошури «Ветеранські простори України», є ще й третій — «Спортивно-оздоровчий реабілітаційний центр у Хмільнику «4.5.0». Його відкрили у 2018 році за ініціативи громадської організації «Спілка учасників АТО міста Хмільника та Хмільницького району». Простір облаштували в колишньому приміщенні ЖЕКу. На його облаштування пішло майже два мільйони гривень — півмільйона виділив міський бюджет, 1,2 мільйони пішло з державної казни. Центр обладнали для фізичної та психологічної реабілітації. Там упорядкували тренувальний та фітнес-зали, масажний кабінет, кабінет лікувальної фізкультури та психолога.

На той момент «Спортивно-оздоровчий реабілітаційний центр у Хмільнику «4.5.0» спеціалізувався не лише на фізичній, а й на психологічній реабілітації. Також там відкрили групи із зендокай та карате-до, проводили спортивні змагання, тренінги з тактичної медицини, уроки національно-патріотичного виховання для дітей та молоді і запровадили «Школу виживання», де дітей навчали основам зеленого туризму. Однак чи функціонує досі центр у Хмільнику саме як ветеранський простір — стовідсотково сказати не можемо. Фейсбук-сторінка закладу виглядає як звичайна тренажерна зала, у якій проводять йогу та фітнес.

Чи планують відкривати ветеранський простір у Козятині — із цим питанням ми звернулися до міського голови Тетяни Єрмолаєвої.

— Так, ми плануємо відкривати простір для ветеранів, — каже очільниця громади. — Приміщення у нас для цього є. Ми обговорюємо наші напрацювання з військовими, пишемо гранти. Цей процес триває вже понад чотири місяці.

 

Читайте також:

500 тисяч на власну справу: ветерани з Вінниччини отримують гранти від держави

Родинам полонених та зниклих безвісти надсилатимуть сповіщення через Дію

Call-центру військомату: допомога, евакуація полеглих та повідомлення про порушення

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up