«Забрати в нас район і позакривати відділення в лікарні — що далі?»

«Забрати в нас район і позакривати відділення в лікарні — що далі?»
  • Козятинська ЦРЛ знову на порядку денному.
  • Минулого тижня відбулися збори громади, на яких обговорювали скорочення працівників. У фінансовому плані закладу на 2023 рік на цілих 72 посади менше.
  • Та і це ще не все, бо виявилося, що поліклініці пакет НСЗУ продовжують поки лише на три місяці.
  • Про що говорили на зборах і що вирішили — читайте у нашій публікації

Козятинська центральна районна лікарня вже пережила декілька хвиль скорочень і, схоже, на черзі ще одне. У середу, 6 грудня відбулося засідання бюджетної комісії міської ради. Серед питань, які обговорювали — виділити лікарні 5 мільйонів з міської скарбниці на погашення боргу по заробітній платі. Остаточного рішення з приводу коштів того дня не прийняли, тому засідання бюджетної комісії відтермінували. Також депутатам показали фінансовий план ЦРЛ на 2023 рік. Згідно з документом, у штаті закладу буде 352 посади, тоді як цьогоріч їх 424. Наступного дня група депутатів на чолі із Сергієм Матвіюком ініціювала збори громади, аби дізнатися у фахівців, яка доля чекає на нашу лікарню.

— Я вважаю, що такої лікарні, як у нас, немає ні в Калинівці, ні в Хмільнику, — сказав Сергій Матвіюк. — Забрати в нас район і позакривати відділення в лікарні — що далі?

Щоб зібрання мало силу, ініціатор зустрічі запропонував обрати голову та секретаря. Головою присутні призначили Геннадія Ткачука, який свого часу очолював районний відділ поліції.

Відео дня

— Я, звісно, не медик, але цю лікарню чудово знаю, бо довелося мені тривалий час хворіти, вона мене ставила на ноги, тому до цієї лікарні мені не байдуже, — звернувся до присутніх Геннадій Ткачук. — Я вирішив для себе, чи може душа моя вирішила за цю лікарню боротися до кінця, тому що я думаю, що ці процеси, які тут відбуваються, незворотні і якщо ми їх не зупинимо, ми втратимо цю лікарню. Чому мені здається, що ми можемо щось зробити, зупинити? Така сама лікарня є в Калинівці, і вона чудово розвивається і процвітає, а в нас чомусь не так.

Записи не вводилися, тому недоотримували кошти

Представників від керівного апарату міської ради на зборах не було, натомість була тимчасово виконуюча обов’язки директора лікарні Оксана Забвзнова. Перше, що запитав Геннадій Ткачук — скільки міська рада виділила цьогоріч коштів на лікарню. Головний бухгалтер Оксана Наумець озвучила цифру в 16,9 мільйонів гривень.

До присутніх в залі звернулася тимчасово виконуюча обов’язки директора лікарні. Вона повідомила, що основним джерелом надходження коштів для лікарні є Національна служба здоров’я України. Наразі Козятинська ЦРЛ має 16 пакетів, підписаних із НСЗУ. Відповідно до цих договорів, цьогоріч заклад отримав 55,9 мільйонів гривень, а середнє місячне фінансування складає 4,6 мільйонів.

— Ще з листопада минулого року наша громада взяла участь у конкурсі і виграла проект «Ефективне управління мережею закладів охорони здоров’я в умовах децентралізації» від організації U-LEAD з Європою, — сказала Оксана Забазнова. — Лише п’ять громад України взяли участь у цьому проекті. Всі експерти цього проекту є експертами Національної служби здоров’я України і МОЗ. Тобто, це досить кваліфіковані й авторитетні особи, які проводять роботи в рамках цього проекту і надають рекомендації для НСЗУ. В рамках проведеного проекту, який почав працювати з листопада, але у зв’язку з воєнними діями завершив свою роботу в серпні цього року, були задіяні як КП Козятинська ЦРЛ, так і первинка. Бралася аналітична інформація, статистика, проводилася аналітика і так далі.

— Я перепрошую, жінку не можна перебивати, у нас же питання не до вас, — перервав Геннадій Ткачук.

— Запитайте у громади, чи ми це слухаємо, чи ми далі продовжуємо, — запропонував Сергій Матвіюк.

— Далі, — почали вигукувати люди з залу.

— Ми розуміємо, ви працюєте в тих умовах, в яких вас поставили, — сказав Геннадій Ткачук.

— Якщо люди не розуміються на ситуації, які можуть бути питання про фінансування, скорочення, оптимізацію, — сказала Забазнова.

— Ви ж звернулися до преси, преса опублікує те, що ви підготували, — відповів на це Ткачук.

— Я хочу звернутися до громади, — взяв слово Матвіюк. — Ми багата громада. У нас бюджет виконаний на 105 %. Залізниця трохи надходження зменшила, а наш батальйон, ті хлопці, які воюють, ризикують своїм життям, податки з їхньої заробітної плати перераховуються нам. Надходження вже більше 30 мільйонів. А нам тільки 5 виділяється на нашу лікарню. Я думаю, що більше можна коштів виділити.

— Давайте я вже тоді коротко поясню, — сказала Забазнова. — Основне резюме роботи даного проекту, який висновок дали по нашій центральній районній лікарні: перше було питання — неадекватне і неефективне введення записів до медичної інформаційної системи НСЗУ. Тобто записи не вводилися і ми недоотримували кошти.

Скільки мають скоротити людей

Як повідомила на зборах головний бухгалтер, наразі заборгованість лікарні по заробітній платі становить майже 10 мільйонів. Із кінця вересня працівники сидять без зарплати.

— Ви зверталися до міської ради, щоб вони погасили вам заборгованість? — запитав Геннадій Ткачук.

На що Оксана Забазнова відповіла, що основне нарахування заробітної плати здійснюється за кошти НСЗУ.

— Чому не може цю заборгованість погасити міська влада? У мене питання до колишнього головного лікаря, — звернувся Геннадій Ткачук до депутата міської ради Олександра Євтушка, який очолював лікарню до того, як тимчасово виконуючою обов’язки директора призначили Оксану Забазнову.

— Бюджет лікарні формується наступним чином: є кошти заплановані і звичайно ніхто не забороняв позабюджетні надходження, — відповів Євтушок. — Це пожертви, благодійні внески і дофінансування з міського бюджету. Можна хоч сто мільйонів отримати, питання виключно в обгрунтуванні і в волі безпосередньо самого власника. На сьогоднішній день власником хто є?

— Міська рада, — відповів Ткачук і звернувся до Оксани Забазнової. — Може засновник погасити заборгованість?

— Однозначно не можна дати відповідь на це питання, — відповіла Забазнова.

— Що призвело до того, що таку кількість людей мають скоротити? — прозвучало питання з залу.

— Є обгрунтовані розрахунки необхідної кількості працівників для забезпечення послуг, — відповіла Оксана Забазнова. — Загалом по області наша лікарня має досить завеликий штат. В інших районах такого штату немає. Це перший момент. Другий момент, що гроші, які нами заробляються в НСЗУ ми будемо бачити тільки наступного року.

— Ми вчора вас запитували, чи вирішить проблему лікарні ваше скорочення людей? І питали, скільки ви насправді плануєте скоротити людей? Ви не дали вчора відповідь, — сказала Наталія Щербатюк, депутка міської ради.

— Я вам сказала вчора, що має засідати комісія, але ми сьогодні підрахували, що приблизна кількість людей, які потраплять під скорочення — це осіб орієнтовно 15–20, — відповіла Забазнова.

— Депутати створили комунальне підприємство Козятинська центральна районна лікарня і якщо вас турбує, чи буде ваша лікарня існувати, я вам можу сказати авторитетно — буде, — взяла слово депутатка Аліна Діденко. — Тому що ніхто з депутатів на себе не візьме таку відповідальність, щоб проголосувати за те, щоб вашу лікарню або передати, або закрити, або скоротити.

Підняли питання, чи виплачувалися премії.

Головний бухгалтер відповіла, що виконувалися накази керівника. Колишній виконуючий обов’язки головного лікаря Олександр Євтушок сказав що всі премії, які виплачувалися при ньому, були з метою вирівняти заробітну плату і їх отримували всі окрім адміністрації.

«Не треба голосувати за знищення, НСЗУ зробить все саме»

Заслухали на зборах і медичних працівників. Лікар Георгій Григорук сказав, що Національна служба здоров’я України фінансує підписані пакети не у повному обсязі, а за глобальним бюджетом. Як приклад навів відділення реабілітаційної медицини, де фактична потреба у заробітній платі становить 323 тисячі на місяць, а за глобальним бюджетом надходить лише 98 тисяч. Аналогічна ситуація і з поліклінікою, і з відділенням паліативної допомоги, тому і виникає заборгованість по заробітній платі, навіть якщо кошти від НСЗУ й надходять вчасно.

— Я розумію, що це все від того, що в державі немає коштів і НСЗУ має якось викручуватися, — сказав Григорук. — Але, знову ж на прикладі відділення фізичної реабілітаційної медицини. Рік працювали на тих вимогах, які НСЗУ надало на 22 рік. Все задовольняло. У листопаді отримуємо вимоги до нового пакету зі змінами, про які ніхто не знав, ми ніяким чином не заходимо на пакет. Це був проект. Тепер ми отримуємо ще один варіант і ми за цим варіантом не заходимо. Не треба голосувати за знищення, не треба нічого робити, НСЗУ зробить все саме і ніхто ні в чому не буде винен. Тому якщо ви засновники, ви, будь ласка, проаналізуйте ситуацію, проаналізуйте ризики, проаналізуйте можливі перспективи і разом з колективом давайте вирішувати це питання

— Ви на наступний 23 рік заходите на пакет? — перепитав Олександр Євтушок.

— Ні, — відповів Григорук. — Кадрові вимоги.

Сергій Матвіюк звернувся до завідуючих відділеннями, присутніх у залі, і запитав, чи підтримують вони ідею про скорочення. Зал проголосував одноголосно проти. Депутат нагадав, що на бюджетній комісії розглядали варіант виділити 5 мільйонів з міського бюджету на погашення заборгованості, але ця сума не покриє усю заборгованість, тож запропонував натомість порушити питання про виділення 9,6 мільйонів, а стоматполіклініку перевести у житловий фонд і зробити там службове житло для молодих спеціалістів. Обидві ініціативи учасники зборів підтримали.

По тому взяла слово Алла Пилипчук, завідуюча поліклінічним відділенням.

— На одній із нарад було заявлено про те, що амбулаторний пакет не заходить в ЦРЛ, через три місяці його не продовжують, — каже Пилипчук. — Або буде стаціонарна допомога, або поліклініка. Без стаціонара ми безумовно не можемо залишитись, тому що чекає поліклініку через три місяці? І це не тільки працівники, 70 осіб, це всі три громади наші, це всі наші жителі, комісії, мобілізація, це залізниця, яка проходить медогляд. Це дуже серйозне питання. Не кожен може поїхати в Хмільник, не кожен може піти в «П’ятий елемент», заплатити гроші. Люди повинні вдома в лікарні мати поліклініку, куди вони зможуть прийти і отримати елементарні послуги, той самий гострий зубний біль, і дитина, і неврологічні захворювання.

— Хто це питання може вирішити? — запитав Геннадій Ткачук.

— Поки що ніхто не знає — ні департамент, ні НСЗУ. Воно просто зависло, — відповіла Алла Пилипчук.

Сергій Матвіюк запросив завідуючу поліклінічним відділенням на найближчу сесію, щоб вона озвучила цю проблему на засіданні.

Депутатка Наталія Щербатюк запитала, чи можна буде уникнути скорочення, якщо з міського бюджету погасять заборгованість по зарплаті у повному обсязі. На що Оксана Забазнова відповіла, що це вирішить проблему лише станом на 1 січня 2023 року, натомість яке фінансування отримає лікарня наступного року, стане відомо щонайменше на початку січня, втім цьогоріч фінансування медицини скоротилося на 30 %.

Чим все завершилося

На зборах вирішили через депутатів, які ініціювали засідання, звернутися до міської ради із проханням погасити заборгованість лікарні по зарплаті у повному обсязі за кошти міського бюджету, заборонити скорочувати медичних працівників під час воєнного стану і запропонувати перевести стоматологічну поліклініку в житловий фонд з облаштуванням службового житла для молодих спеціалістів. Представляти інтереси учасників зборів у міській раді доручили Сергію Матвіюку.

— Масив проблем, який існує — значний, але спробуємо вирішити ці питання разом, — каже Матвіюк. — Перше, що потрібно зробити — це виділити кошти з міського бюджету на виплату заборгованості по заробітній платі працівникам, тим більше у такий важкий час. Адже, за наявності заборгованості не можливий розвиток та існування на належному рівні лікарні у Козятині. На цих зборах були присутні більше ста медичних працівників і небайдужих козятинчан. Майже дві години обговорювали питання та шляхом відкритого голосування визначили основні напрямки, що робити, аби зберегти лікарню в цілому. Не має бути скорочення працівників, не має бути 0,25 % ставки. На мою думку лікарня, це не тільки приміщення та обладнання, але і трудовий колектив, який має працювати злагоджено, як годинник. Проблема ще й в тому, що вже другий рік відсутній повноцінний керівник, який мав би організувати роботу закладу на належному рівні. А також депутати і посадовці міської ради мають всебічно допомагати в організації такої роботи, щоб наша лікарня відповідала всім вимогам сьогодення. Адже лікарня в першу чергу виконує соціальну функцію, яка направлена саме на лікування людей.

 

Читайте також:

«Ми не закриваємо лікарню, скорочуємо тих, кого не можна перенавчити»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (25)
  • Елена Анисимова

    Юрчишин втілить свої задуми і нічого ми не змінимо ,вони все вже вирішили.
  • Альоша Капніст

    Пізно батьку! Яка різниця вже ! Де ми були? Де були ті , хто зараз дає тупенькі запитання? Чи не козиряли названим гандонам та місцевим керівникам злодійських прайдів ? Прочитайте ще раз відповідь   Забазнової там вердикт який частково винесли собі керівники лікарні Там де пройшлася іванчук все гине Сорок тисяч отримувала кожен місяць а євтушок?
  • Arsen Anisimov

    Але докамандувались, один ліцей просрав, інший район, а Танюша лікарню, блять, уйобки кончені, зробили з міста канаву, гандон юрчишин, при Катеринчуку такої хуйні не було

    Загоруйко Володимир reply Arsen Anisimov

    Згоден
  • Юра Медвідь

    Молодим спеціалістам роботи нема пенціонери в почоті

keyboard_arrow_up