«За УЗД з мене здерли 250 гривень»

«За УЗД з мене здерли 250 гривень»
Фото ілюстративне
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася козятинчанка.
  • Жінка каже, проходила в лікарні УЗД. «Із вас 250 гривень», — сказала після огляду лікар. І це не приватний, а комунальний заклад.
  • Виявилося, що такий випадок не один. Як це пояснюють в адміністрації Козятинської ЦРЛ?

Цю історію нам розповіла Валентина (ім’я змінене на прохання жінки). Козятинчанці нещодавно потрібно було пройти УЗД молочних залоз та жіночих органів. Як і має бути, жінка спершу звернулася до свого сімейного лікаря, отримала направлення і тільки після цього пішла до Центральної районної лікарні. Дочекавшись своєї черги, зайшла до кабінету лікаря. Валентину оглянули, сказали, що все добре. Але є одне але. За словами козятинчанки, виявилося, що УЗД — процедура не зовсім безкоштовна.

— Із мене здерли 250 гривень, — розповідає Валентина. — Мовляв, для УЗД треба і гель, і серветки. Лікарка сказала, що вони все це купують за свої гроші. Але хіба не держава це має забезпечувати?! Є ж спеціальні програми. І я пішла з направленням. Я ще розумію, якби я не через сімейного лікаря пішла робити УЗД, а сама. А так я взяла направлення. І, наскільки мені відомо, з направленням ця процедура має бути безкоштовною.

Виявилося, що Валентина не одна, кому довелося заплатити гроші. Поспілкувавшись з іншими жінками, що стояли в черзі під кабінетом, козятинчанка здивувалася, тому що не тільки їй сказали платити. Найбільше нашу читачку приголомшило те, що сума була не одна і та ж. Із кожної пацієнтки брали іншу «таксу».

Відео дня

— Жінка, яка була на огляді переді мною, заплатила лікарю 150 гривень, — продовжує Валентина. — Вона виглядала дуже бідно, може через це їй сказали заплатити трохи менше, ніж мені. Ще одній жінці у тому ж самому кабінеті взагалі сказали платити 350 гривень. Вона розповіла мені, що почала сперечатися з лікарем, сказала, що держава гарантує все безкоштовно. Тоді лікар сказала: «Ну добре, давайте 200». Жінка дістала з гаманця 500 гривень, у лікаря не було 300 гривень, щоб дати решту. Вона дала 200 зі словами: «Ні по-вашому, ні по-моєму».

Коли Валентина пішла проходити огляд гінеколога, виявилося, що там все також не зовсім безкоштовно. Щоправда, там із жінки взяли значно меншу суму — лише 40 гривень. За стерильний оглядовий пакет. Додамо, що в аптеках нашого міста вартість такого набору коливається в межах від 27 до 43 гривень, залежно від аптеки. Та ті 40 гривень — то півбіди, каже Валентина. Найбільше її дивує, чому в кабінеті УЗД з неї та з інших жінок взяли такі гроші.

— Дуже дивний відбір ціни залежно від статків людини, — каже Валентина. — Той гель і серветки не коштують таких грошей, це я даю сто відсотків. Ще одна жінка, яка була з нами в черзі, мало не плакала, бо не мала грошей. Їй сказали: «Потім донесете». Якби ще ціна фіксована була, я б не звернула увагу. Але погодьтеся: з однієї хотіли взяти 350, з іншої взяли 150, з мене 250 — це якось дивно. Була жінка, яка розвернулася і пішла, навіть не пройшовши УЗД, коли почула про гроші, бо в неї зовсім скрутно з грошима було. Махнула рукою і пішла. При пенсіях до 3 тисяч гривень навіть 150-200 за огляд — це багато.

Того ж дня Валентина проходила УЗД щитоподібної залози. За словами жінки, там із неї не взяли ні копійки, хоча так само використовували і серветки, і гель.

Наостанок додамо, що у приватній клініці УЗД жіночих органів можна пройти за 350 гривень. А заклад, куди звернулася Валентина з направленням від сімейного лікаря, нагадаємо, комунальний і працює за програмою медичних гарантій, а, отже, отримує фінансування на послуги з державного бюджету за договорами із Національною службою здоров’я України. А гель для УЗД справді не коштує таких грошей, як взяли із нашої читачки — пакет на 40 грамів у місцевих аптеках можна придбати за 5-10 гривень. А найдорожчі паперові рушники коштують 95, хоча можна купити і за 30. І лікарка за одне обстеження точно не використовує обидва рулони.

Якщо є направлення — УЗД безкоштовне

За коментарем ми звернулися до Оксани Забазнової, директорки Козятинської центральної районної лікарні. Вона каже — ультразвукова діагностика за наявності електронного направлення від сімейного лікаря безкоштовна, а розхідними матеріалами, такими як гель чи паперові рушники, медичний заклад забезпечений. Тому у пацієнток не повинні були просити гроші.

— Ми маємо за 15% наших надходжень від НСЗУ (Національної служби здоров’я України — авт.) закуповувати розхідні матеріали, медзасоби, медикаменти тощо, — пояснює Оксана Забазнова. — Ми з цих коштів закуповуємо всі необхідні медикаменти та матеріали, які передбачені умовами НСЗУ. Додатково у нас ще є гуманітарна допомога і в її рамках є і рушники, і серветки. Гель для УЗД ми закуповуємо самостійно. Є лише єдиний нюанс — якщо це вагінальне обстеження, потрібні презервативи. Такого предмета немає в гарантійному списку, але їх потрібно використовувати і для того, щоб апарат вберегти, і з метою гігієни пацієнтки. Тому якщо жінка має проходити вагінальне УЗД, лікар може звернутися до пацієнтки для того, щоб вона прийшла зі своїм презервативом. Але зараз ми намагаємося знайти механізм, щоб їх придбати. Зв’язалися з аптекою і ведемо переговори.

В адміністрації Козятинської центральної районної лікарні наголошують — якщо ви зіштовхуєтеся з подібними випадками, коли з вас просять гроші і ви маєте сумніви, чи та чи інша процедура дійсно безкоштовна, одразу звертайтеся до директора або до медичного директора лікарні.

— Ми просимо звертатися безпосередньо в адміністрацію і писати заяву, — каже Оксана Забазнова. — За наявності письмових звернень подібні питання будуть вирішуватися. Тому що коли це на словах, це не є та ситуація, яку ми можемо вичерпно вирішити. Повинен бути факт офіційного письмового звернення.

 

Читайте також:

Попереду практика та етап супервізії. Козятинські лікарі та медсестри на тренінгу у Вінниці

Вісім медзакладів Вінницької області отримали апарати ШВЛ. Чи є в списку Козятинська

Пологові будинки області отримали повний комплект «пакунків малюка»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (15)
  • Tetyana Kostyuk

    Якщо лікарня вимагає оплату за послугу, яка вже оплачена державою, це може бути приводом для скарги до НСЗУ. Українські лікарні й поліклініки отримують кошти у різний спосіб: наприклад, від НСЗУ за надані населенню послуги або у вигляді дотацій із державного та місцевого бюджетів.  Коли медсестра каже, що зробити УЗД коштує 250 грн, це вже не схоже на благодійність. Це вимога оплати процедури, яка, найімовірніше, уже оплачена НСЗУ.  Крім того, лікарня не може отримувати оплату за послуги, яких немає у ДОГОВОРІ з НСЗУ.
  • Meni Mamont

    Після цього розголосу вони на УЗД почали приймати тільки своїх і вагітних. Відкрито так  в очі кажуть .
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    ❗Брали б приклад зі свого ,,легендарного" колеги Дорошкевича , у того десятиліттями відпрацьована схема , а сума  фіксована і для всіх однакова , не враховуючи особливості пацієнтки.
  • Читач15

    Не давайте і не будуть брати. Якщо вимагають, то не до редакції треба йти , а фіксується факт і в прокуратуру.

keyboard_arrow_up