Які аналізи можна зробити безкоштовно у сімейній медицині

Які аналізи можна зробити безкоштовно у сімейній медицині
  • У Козятинському центрі первинної медико-санітарної допомоги проводять різні види досліджень.
  • Це не лише звичний для нас розгорнутий аналіз крові, а й аналізи, які допомагають слідкувати за станом жіночого та чоловічого здоров’я.
  • Розповідаємо, що це за дослідження і як їх пройти

Для того, аби бути здоровим, важливо проходити профілактичний огляд. Саме це допомагає запобігти багатьом захворюванням або виявити їх ще на ранній стадії, аби вчасно надати медичну допомогу. Один із важливих методів, який дозволяє діагностувати чи запобігти захворюванню — лабораторні дослідження.
— Саме з профілактичною метою в Козятинській амбулаторії сімейної медицини та в наших структурних підрозділах (Кордишівецькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини, фельдшерських пунктах сіл Флоріанівка, Махаринці, Сестринівка, Іванківці, Сигнал, Титусівка, Сокілець) безкоштовно виконується загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, визначається рівень глюкози в крові (цукор) і визначається рівень холестерину, — розповідає Юлія Радогощина, директорка Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.
Це не єдині аналізи, які можна зробити в Центрі первинної медико-санітарної допомоги. У грудні минулого року медичний заклад запровадив обстеження чоловіків, старших 45 років, на ПСА. Це — простат-специфічний антиген. Такий аналіз дозволяє виявити доброякісні і злоякісні захворювання передміхурової залози на ранніх стадіях. Це обстеження також проводиться безкоштовно.
— Для того, аби пройти обстеження на простат-специфічний антиген, беруть на дослідження кров, — пояснює Юлія Радогощина. — Перед здачею крові на ПСА не можна мати статевої близькості щонайменше 24 години, а також не можна робити ультразвукову діагностику або масаж простати впродовж 2-3 діб. Це може вплинути на рівень ПСА. За період із грудня 2022 по квітень 2023 року у нашому центрі пройшли обстеження 838 чоловіків. У 26 випадках виявлено зміни в результатах, вони направлені на дообстеження.
Зауважимо, що забір крові для проведення усіх перерахованих вище досліджень проводять не лише у Козятинській та Кордишівський амбулаторії, а й у фельдшерських пунктах громади під час прийому сімейного лікаря відповідно до графіка виїзду:
Ірина Олексюк щочетверга веде прийом у Сигналі, у перший вівторок місяця — в Сокільці, у другий вівторок місяця — в Титусівці та третій вівторок — у Пиковці;
Олег Гнатишин веде прийом кожен перший та третій четвер місяця у фельдшерському пункті Сестринівки, кожен другий та четвертий четвер місяця — у фельдшерському пункті Махаринець;
Альона Раснянська веде прийом у кожну першу середу місяця у фельдшерському пункті в Іванківцях, та кожну третю середу місяця — у фельдшерському пункті Флоріанівки.
— Звичайно, не забуваємо і про жіноче здоров’я, — продовжує Радогощина. — Із метою скринінгу захворювань шийки матки, у Козятинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги кваліфікована акушерка виконує мазок для подальшого цитологічного дослідження. Відібраний біологічний матеріал відправляють до лабораторії Подільського регіонального центру онкології, де власне і проводиться дослідження. Цей аналіз також безкоштовний. Для його проведення Козятинський центр первинної медико-санітарної допомоги закупив цитологічні набори. Тож всі умови для вчасного проходження цього обстеження створено. Потрібне лише свідоме ставлення жінок: слідкувати за своїм жіночим здоров’ям, регулярно обстежуватися і вчасно звертатися до лікаря, якщо виникли проблеми.
Щоб пройти усі ці аналізи, необхідно спершу записатися на прийом до сімейного лікаря. Саме сімейний лікар визначить, чи є потреба у проходженні обстеження і дасть направлення на аналізи. Адміністрація закладу просить записуватися на прийом завчасно. Для цього можна звернутися безпосередньо до реєстратури, або зателефонувати до кол-центру за номерами: (063) 635-67-77, (096) 008-40-85, (04342) 2-22-44.
— Під час повітряної тривоги кол-центр не працює, — наголошує Юлія Радогощина. — Просимо поставитися до цього з розумінням.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up