Чому потрібно робити щеплення від кору — пояснює лікар-педіатр Ольга Радецька

Чому потрібно робити щеплення від кору — пояснює лікар-педіатр Ольга Радецька
Фото ілюстративне
  • Цього року на Вінниччині очікують спалах кору.

  • Це небезпечне інфекційне захворювання, яке швидко передається і викликає ускладнення у дітей віком до 5 років та дорослих, старше 20 років.

  • Дієвий метод профілактики від кору — щеплення

Чому вкрай важливо вакцинуватися проти кору — розповідає Ольга Радецька, завідувачка амбулаторії, лікар-педіатр:

«Кір є вкрай заразною важкою хворобою вірусного походження. Незважаючи на наявність безпечної і ефективної вакцини, кір і сьогодні залишається однією з головних причин смерті серед дітей раннього віку у всьому світі. Найбільшому ризику захворіти на кір піддаються не щеплені діти раннього віку.   

Захворіти на кір може будь-яка людина, яка не має специфічного імунітету, тобто та, яка не була вакцинована.  

Відео дня

Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень залишається проведення дітям профілактичних щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби. Захворювання дуже швидко поширюється – вірус кору передається при кашлі, чханні або під час розмови з хворою людиною. Вірус потрапляє до організму через слизову оболонку верхніх дихальних шляхів або кон’юнктиву (слизову оболонку, яка покриває поверхню ока і внутрішню сторону повіки — авт.).  .

Важливо пам'ятати, що хвороба починається не з появи висипання, а з симптомів застуди: температура 38-40 градусів, різка слабкість, відсутність апетиту, сухий кашель, нежить. І вже в цей період людина є джерелом поширення вірусу. Лише на 3-5 день з’являється висипання, яке характеризує захворювання.  

Кір небезпечний своїми ускладненнями. Зокрема, може спричинити запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до п'яти років або у дорослих людей старших 20 років. Специфічного лікування проти кору не існує. 

У 2018-2019 роках Україна пережила черговий спалах кору, Вінниччина теж мала високі показники захворюваності та смертельні випадки. Цьогоріч очікується черговий спалах цієї небезпечної інфекційної хвороби. При появі перших ознак захворювання треба негайно звертатися до лікаря і виконувати його призначення.

Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини. Зверніться за консультацією до лікаря, з яким ви підписали декларацію і перевірте вакцинальний статус своєї дитини. Якщо з якихось причин дитина не була вакцинована відповідно до календаря профілактичних щеплень, обов’язково надолужте це. 

Не довіряйте фейковій інформації з невідомих джерел про небезпечність вакцин і недоцільність проведення щеплень! Всі вакцини в Україні безпечні, зареєстровані, схвалені до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міністерством охорони здоров’я України. Вакцина КПК захистить вашу дитину не тільки від кору, а й від епідемічного паротиту та краснухи».

 

Читайте також:

В нашому районі зафіксували дирофіляріоз. З тіла жінки дістали паразита довжиною у 8 сантиметрів

Безоплатні лише невідкладні, а планові — лише за гроші? Розвіяли міфи про операції

Безкоштовне КТ: як безоплатно пройти обстеження

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віра Олійник

    Не є доречним розголошувати незмістовну інформацію.На разі кращим було би те,що є вакцина для профілактики і уникнення скупчення на разі виявлення розповсюдження Кору.
  • Olesia Ryasna

    Ух як знаєте. Буде не буде.  З вересня випустите
  • Анна Чамор

    Очікують чи планують?

    Елена Стецюк reply Анна Чамор

    Анна Чамор дуже влучний коментар

keyboard_arrow_up