На восьмий раз роботу сесії розблокували

На восьмий раз роботу сесії розблокували
  • Три місяці депутати не могли зібратися в сесійній залі і нарешті це сталося.
  • Позачергова 33 сесія Козятинської міської ради відбулася після семи невдалих спроб.
  • Розповідаємо, про що говорили на засіданні

Політична криза, що сталася вперше в історії Козятина, тривала довгих три місяці. Рівно стільки не могли провести сесію, яку скликали сім разів. Половина обранців не відвідувала засідання, або ж депутати приходили, але не реєструвалися. 

Остання невдала спроба провести сесію була два тижні тому. Тоді до Козятина приїжджало навіть телебачення. Опозиційні депутати вимагали, аби секретар ради Тетяна Римша та керуюча справами виконкому прозвітували про свою роботу і пішли з посад. Одну з цих умов виконали — звіти опублікували на сайті міської ради. І сталося чудо — 33 позачергова сесія нарешті відбулася.

У п’ятницю, 9 червня у залі засідань зібралося саме стільки обранців, скільки має бути для того, щоб робота сесії почалася. Перед тим, як стартувало засідання, до трибуни вийшла міський голова. Із виступу Тетяни Єрмолаєвої стало відомо, що частина опозиційних депутатів вимагає, аби вона публічно попросила у них вибачення за те, що звернулася до СБУ із проханням перевірити їх на наявність співпраці з російською федерацією. 

Відео дня

— Я не звинувачувала в листі нікого, я просто констатувала сам факт, що ви не голосуєте за питання військових і це викликає підозру, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Якщо ви готові голосувати за питання військових, за нагальні питання, які ми винесли, я готова заради інтересів громади просити вибачення і навіть написати листа про те, що порозуміння знайдено, депутати працюють, дякую за вашу роботу.

— Я розумію, що це була ваша позиція, — висловив свою думку Євгеній Малащук, один із депутатів, кого міський голова у листі до СБУ просила перевірити на наявність співпраці з росією. — Не стоїть питання того, що ми будемо голосувати за ті питання, які ви подасте, коли ви вибачитесь, а стоїть питання того, що після висловлення на загал вашої позиції деякі відомі в Козятині депутати, яких поважає велика частина громади, власноруч написали заяви і склали повноваження, тому що їм це образливо.

— Я знаю, про кого ви зараз говорите, — підключилася до обговорення Тетяна Римша, секретар ради. — Я особисто спілкувалася з тим депутатом. Ми дійсно його поважаємо і дуже цінуємо його працю, але коли я з ним почала на цю тему говорити, він сказав: «Це питання у мене було дуже давно, я довго вагався і зрозумів, що мені зараз важливо більше приділяти своєї уваги хворим». Він показав мені журнал, скільки він в день проводить операцій. Я сказала — якщо ми може образили вас, я перед вами прошу вибачення. Він сказав: «Ні, це питання визрівало дуже давно. Дійсно важко зараз працювати».

— Є ще багато депутатів і я в тому числі. Я це сприйняв як особисту образу, — зауважив Малащук.

— Восьмий раз не збирається сесія по правоохоронному блоку і я не знаю, що відповісти тим людям, які чекають цих коштів, які уже пішли на схід, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Я не знаю, як пояснити, що ми всі тут сидимо, в мирному Козятині, п’ємо каву і не заходимо в сесійну залу. Через це вибачте, але мені треба розуміти — це позиція по відношенню до армії, до ЗСУ, до тероборони, до поліції, до патрульної служби чи це позиція до мене.

— Це позиція до порядку денного відповідно до чинного законодавства, — сказав Євгеній Малащук.

— Жодних порушень порядку денного немає. якби були порушення порядку денного, ви б давно подали на суд і виграли суд. У нас немає позовів в суд по порядку денному, порушень немає, — зауважила міський голова.

— Прирівнювати нас до російської федерації під час війни — це дуже неетично, — підключилася до обговорення депутатка Наталія Щербатюк. — Є люди, які на сьогоднішній день вибрали мене і коли говорять, що мене звинувачують в тому, що я допомагаю російській федерації, знаючи, що ми вкладаємо величезні сили, величезні кошти на підтримку наших військових — це дуже негарно з вашого боку. Ми не є працівниками російської федерації, ми це хотіли б чути.

— У моєму зверненні слів звинувачення немає, — сказала Тетяна Єрмолаєва.

— Всі ж читали, — сказала на це Щербатюк.

— Є констатація факту: якщо люди не голосують за питання військового блоку — це вже викликає занепокоєння, — сказала Тетяна Єрмолаєва.

— Поясніть людям, будь ласка, тому що так негарно, — сказала Наталія Щербатюк.

— Можна пояснювати, але коли немає депутатів в залі стільки часу, людям важко пояснювати, — знову підключилася до обговорення секретар ради Тетяна Римша.

— Я підготуюся і точно мешканцям це донесу, — сказала Тетяна Єрмолаєва.

Після цієї дискусії сесію нарешті відкрили. Спочатку цілих двадцять хвилин не могли прийняти порядок денний: проголосували руками за один варіант, потім довго сперечалися, чи виключати деякі питання. У кінцевому результаті оголосили перерву і прийняли порядок денний по-новому.

Під час засідання депутати розглянули дев’ять питань. Виділили кошти для поліції, 85 тисяч гривень на центр пробації, із вільних залишків минулорічного бюджету 1,2 мільйони вирішили спрямувати на допомогу мешканцям Білозерської громади Херсонської області, яка постраждала через підрив Каховської гідроелектростанції. Ще 800 тисяч спрямують на багатовартісне лікування для чотирьох мешканців Козятинської громади. Зауважимо, що деякі люди чекають на ці кошти ще з квітня. 

Півмільйона гривень з цьогорічного бюджету виділили на поховання військових. Передали Службі безпеки України автомобіль із правом користування. Прийняли рішення про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на кладовищі. Наостанок обранці проголосували за дострокове припинення повноважень депутата від «Європейської солідарності» Володимира Шавлюка. Тож наступного разу в сесійній залі ми побачимо нове обличчя.

 

Читайте також:

На слайдах все супер, а насправді? Як міський голова перед громадськістю звітувала

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Олександрович

    а санька міхур не обідився? він такий тупий шо ним навіть кацапи погребували?

keyboard_arrow_up