Як козятинчанин на Говерлу сходив

Як козятинчанин на Говерлу сходив
  • Андрій Гончарук вже кілька років займається альпінізмом.
  • Цього разу він разом із сім’єю вирушив у похід на найвищу точку України.
  • Як все було і що завадило підкорити вершину?

Локдаун — не привід для нашого земляка Андрія Гончарука нудьгувати вдома. Активний та енергійний, він обожнює подорожувати і ніколи не сидить на місці. Тож не дивно, що у перші тижні 2021 року молодий чоловік вирушив до засніжених Українських Карпат.

Альпінізм — одне із захоплень Андрія. Він далеко не новачок у цій сфері. Його можна назвати підкорювачем гір зі стажем. Майже два роки тому, на початку березня 2019-го він разом із другом Іллею зійшов на гору Петрос. Це — одна із найвищих точок Українських Карпат. То був досить екстремальний підйом — здійнявся сильний вітер, температура була -23, тож для того, аби дійти до вершини, довелося перервати сходження і шукати місце для ночівлі просто на горі. До речі, про це ми вже розповідали. Якщо ви пропустили цю публікацію, радимо почитати:

Цього разу Андрій Гончарук обрав іншу точку — Говерлу. Ця гора добре знайома усім нам зі шкільних підручників географії. Це — найвища точка нашої країни. Її висота, якщо вірити даним з Вікіпедії, становить 2 061 метр над рівнем моря. Розміщена вона в гірському масиві Чорногора. Тому самому, де й гора Петрос, яку Андрій разом з другом підкорив майже два роки тому.

Відео дня

Це був не перший похід нашого земляка на Говерлу. За рахунком це уже було шосте сходження. І втретє, коли Андрій підіймався на найвищу точку Українських Карпат саме взимку.

— Взимку потрібне інше спорядження і певні навики. І мати трохи хоч досвіду, — пояснює козятинчанин.

Позаяк Говерла — гора для Андрія добре знайома, підготовкою він особливо не переймався. У переддень сходження він катався на лижах у Буковелі. А наступного дня рушив на вершину.

Цей похід у гори був сімейний. Разом з Андрієм на Говерлу підіймалися його дівчина, мама та вітчим. До слова, для них це було перше сходження саме взимку.

Для того, щоб зійти на гору, довелося вставати, як кажуть, з першими півнями. Рушили о 6:30, ще затемна, коли навколо були суцільні сутінки і тріщав під ногами на морозі сніг.

— Потрібно завжди підніматися зранку, — каже Андрій. — У горах буває всяке. За форс-мажорних обставин краще орієнтуватися при денному світлі.

Невелику частину шляху проїхали машиною. Далі йшли пішки, бо дорога вся була покрита льодом, тож продовжувати їхати транспортом було небезпечно.

До спортивної бази «Заросляк», що розташована біля підніжжя Говерли, було ще чотири кілометри. Цей шлях Андрій із сім’єю подолали всього за годину. Звідти рушили на гору.

— Внизу було хмарно, але без вітру, — продовжує наш співрозмовник. — За прогнозом після другої години мав бути сніг. Ближче до вершини він почався значно раніше.

Далі почали повільно сходити на вершину. Увесь процес Андрій фільмував на мобільний телефон. Але до вершини вони так і не дійшли. Цього разу підкорити Говерлу завадили погодні умови.

— Ми йшли за краєвидами, — пояснює козятинчанин. — А видимість була максимум метрів 20, тому і сенсу далі не було йти. Все рівно нічого б не побачили.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Любовь Федорчук

    Екстримали! Молодці!
  • Наталия Мышко

    Молодец
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:00 Елегантні та вишукані вечірні сукні: як обрати плаття на вечір (Новини компаній) 14:00 Нові автоклави, стерилізатори: у баклабораторії ЦРЛ замінили обладнання, майже 20-річної давнини 12:35 У нашому районі у ДТП загинула 20-річна дівчина 11:00 Який вигляд матимуть Алеї Слави на цвинтарях Козятинської громади Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 10:17 Проігнорував сигнал світлофора та виїхав на переїзд: обставини смертельної ДТП 09:28 У турнірі дружин юних рятувальників-пожежних перемогла команда «Блискавка» play_circle_filled photo_camera 08:25 На період Великодніх свят на Вінниччині посилять заходи безпеки 21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up