Скільки коштуватиме пробне ЗНО?

Скільки коштуватиме пробне ЗНО?
До підготовки до ЗНО у школі № 2 комплексний підхід. Учителі самі розробляють тести, які учні складають, починаючи з дев’ятого класу
  • Майбутні випускники шкіл потроху готуються до здачі зовнішнього-незалежного оцінювання.
  • Один з етапів підготовки — пробне тестування, яке є платним.
  • Регіональні центри оцінювання якості освіти вже визначилися з ціною за послугу.
  • Ми поцікавилися у козятинських школярів, чи будуть вони здавати пробне, а також запитали викладача, чи варто реєструватися на пробні тести

На сайті Українського центру оцінювання якості освіти з’явилася інформація про те, що регіональні центри визначилися з вартістю проведення пробного тестування. Ціну встановили у діапазоні від 138 до 150-ти гривень. Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти серед тих, де пробне ЗНО буде найдорожчим — 150 гривень.

«Вартість послуги залежить від витрат, пов’язаних з друком і комплектуванням тестових матеріалів, транспортних витрат (доставка матеріалів, послуги спецзв’язку), оплати праці працівникам, залучених до організації та проведення пробного ЗНО, тому ціна проведення одного пробного тестування дещо різниться в регіональних центрах», — йдеться на сайті Центру.

Реєстрація на пробне тестування почнеться 3 січня і триватиме до 24 січня. Тож майбутні випускники вже мають визначитися, чи будуть його здавати.

Відео дня

Серед тих, хто проходитиме пробне тестування, — Богдана Браніцька. Дівчина навчається у Міжрегіональному вищому професійному училищі залізничного транспорту за спеціальністю «оператор комп’ютерного набору, агент з постачання».

Нині вона третьокурсниця, бо прийшла навчатися після 9 класу. Оскільки зараз випускники закладів профтехосвіти, які вступали після 9 класу, мають обов’язково складати тестування, Богдана, так само, як і її одногрупники, готується до ЗНО. Тим паче, збирається вступати до Державного університету інфраструктури та технологій у Києві.

— Здаватиму з української мови та літератури (це обов’язковий тест), географії, математики, історії, англійської, біології, — каже дівчина. — Вибирала усі різні. А пробне у мене українська мова і література та історія. Щоб спробувати, чи буде страшно, чи ні.

Про те, що пробне тестування — процедура платна, Богдана знає. За два тести їй треба буде заплатити 300 гривень.

Ольга Аксьонова, учениця 11 класу школи № 2, планує вступати до Київського національного лінгвістичного університету на перекладача англійської і німецької. Вже почала готуватися до складання тестів.

— Готуюся складати англійську, українську, історію, — каже дівчина. — На пробне йду з української мови та, напевно, з англійської. Для того, щоб перевірити свої сили, свої знання і якщо я побачу, що щось не так, щоб я змогла підтягнути.

Про те, що ця процедура платна, Ольга також знає. Її однокласниця, Катерина Комаринська складатиме ЗНО з української мови, математики, географії та англійської. Із університетом ще поки не визначилася.

— Напевно в Київ, — каже дівчина. — Університет буде залежати від балів ЗНО. Можливо, на міжнародні відносини. На пробне йду з української і англійської, або математики. Хочу спробувати, подивитися, як буде проходити цей процес, щоб я була готова до нього. Перевірити, чи я візьму всі документи, чи нічого не забуду. І подивитися, як я напишу.

Анастасія Біда, теж одинадцятикласниця школи № 2 планує вступати на філолога-германіста, хоче поглиблено вивчати англійську та німецьку мови. Тому складатиме тестування з української, математики, історії та англійської мови. Теж планує реєструватися на два пробних тести — з математики та української.

— Цього року трохи змінили математику. Там додали декілька завдань і забрали бали з попередніх. Тому хочу подивитися, як буде проходити по-новому. Українська мова в окремий день, тому треба її вибрати, а математика — тому що це єдине ЗНО, яке змінили, — пояснює школярка.

У школі, де навчаються дівчата, до складання зовнішнього незалежного оцінювання взагалі підходять комплексно. За словами Наталії Міськової, заступниці директора з навчально-виховної роботи, вчителі розробляють для учнів тести з тих тем, які йдуть у програмах ЗНО. Тож починаючи з дев’ятого класу, майбутні випускники готуються до реального тестування. Таким чином вони вчаться правильно розраховувати час і налаштовують себе психологічно.

«Діти мають орієнтуватися»

Галина Мельничук, вчитель української мови та літератури і зарубіжної літератури каже, що пробне оцінювання здавати потрібно. Але лише з одного предмета. Для того, аби майбутні випускники побачили, як проходить процедура тестування.

— Щоб діти побачили, як зайти, як сісти, що їм роздають, що їм потрібно робити, з точки зору технічної, а не з точки зору знань, — пояснює педагог. — Тому що з точки зору знань пробне не перевіряється. Діти пишуть, зошити беруть із собою додому і самі вдома перевіряють, коли виставляють результати уже в інтернеті.

На думку Галини Мельничук, пробне тестування — це не стрес. Більший стрес буде у дитини, якщо вона його не пройде.

— Не дай Боже, забудуть якийсь документ, і не будуть знати, як їх там пропускають — тоді буде для них додатковий стрес. А зараз зовсім ні. Ми коли вчимо дітей ходити і діти падають — то це теж для них додатковий стрес. То може не вчити їх ходити? Діти мають орієнтуватися, — додає вчитель.

Опитування

Як ви вважаєте, чи варто майбутнім випускникам проходити пробне тестування?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:20 Як у Козятині байкерський сезон відкривали photo_camera 13:07 Минула річниця, як від важкої хвороби зупинилося серце Воїна Михайла Юрчука 12:01 Церква Святої Параскеви давно не бачила стільки радості в очах прихожан 11:00 Разом з військовими і відомими вінничанами встановили Рекорд України Від читача 17:26 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 10:05 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 10:00 Козятинські легкоатлети змагалися у Білій Церкві. Є перші місця photo_camera 09:02 Герою з Козятина Дмитру Іванову присвоїли орден «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) 08:18 Козятинчанка Марія Шпатківська та військовослужбовець Євген поєднали свої серця 19:01 Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає photo_camera 17:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:09 Останній дзвоник: дати випускних та екзаменів у 2024 році
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up