Що відомо про рейтинг, до якого потрапило «Чисте місто»?

Що відомо про рейтинг, до якого потрапило «Чисте місто»?
  • Комунальне підприємство «Чисте місто» визнали кращим за результатами Національного рейтингу якості товарів та послуг «Зірка якості» — гучно повідомили на сторінці Козятинської громади у Фейсбук.
  • Козятинчани миттєво відреагували на цю новину, деякі навіть почали кепкувати. А ми вирішили розібратися, що це за рейтинг і знайшли таке, що здивувало нас самих

Днями на Офіційній сторінці Козятинської громади у Фейсбук повідомили, що комунальне підприємство «Чисте місто» потрапило до Національного рейтингу якості товарів та послуг «Зірка якості» і стало кращим підприємством країни 2023 року. 

«За результатами роботи за 2023 рік КП «Чисте місто» отримало прибуток у сумі 3,093 мільйона гривень», — йшлося в дописі.

Ми не могли оминути увагою цю новину і розмістили на нашому сайті. А також запитали читачів на наших ресурсах, як вони оцінюють роботу «Чистого міста» за шкалою від одного до п’яти. Найактивніше голосували в Телеграмі. До опитування станом на 21 годину вівторка, 9 квітня, долучилося 244 користувачі. Із них 26% поставили комунальному підприємству одиницю, 21% вважає, що воно працює на тверду п’ятірочку. У вайбер-групі станом на ту ж годину проголосував 81 користувач. Більше половини, а саме 45 людей, оцінюють роботу «Чистого міста» на одиницю, п’ятірку поставили сім користувачів.

Відео дня

На нашому сайті koziatyn.info станом на 9 ранку середи, 10 квітня, проголосували 90 читачів. Половина з них, а саме 46, оцінили роботу комунального підприємства на одиницю, п’ятірку поставило п’ять користувачів. Читачі не лише голосували, а й коментували новину, та про це трохи згодом. Спершу розповімо, що це за рейтинг, до якого потрапило комунальне підприємство з Козятина.

Оцінюють фінансові показники

В інтернеті ми знайшли сайт Національного рейтингу якості товарів та послуг «Зірка якості». Наше «Чисте місто» справді є в переліку переможців. Загалом у цьому списку 48 позицій. Це компанії різного спрямування, серед яких є страхові, медичні, інжинірингові, охоронні фірми, магазини і не тільки, словом, доволі різноманітний перелік. І серед переможців, разом із козятинським «Чистим містом» є ще два комунальних підприємства — «Водоканал Білопілля», що на Сумщині, та Лубенський міський центр первинної медико-санітарної допомоги.

На сайті рейтингу вказано, що оргкомітет складають міжнародна організація зі штаб-квартирою в США Колегія з’їздів та Комітет економічного розвитку, що є частиною вищевказаної Колегії. Ранжують компанії, оцінюючи їх фінансово-економічні показники: статутний капітал, довгострокові активи, загальний сукупний прибуток, рентабельність поточного періоду, показники ліквідності та інші. Загалом 13 різних показників на три номінації. Простіше кажучи, визначають, наскільки підприємство є прибутковим. Щодо оцінки якості роботи компанії у методиці визначення переможця не вказано жодного слова.

Жодної інформації про умови участі і як подати заявку ми на сайті не знайшли. Зате прочитали, що підприємство, яке потрапило на лідируюче місце рейтингу, отримує право використовувати символіку «Зірки якості» з метою маркетингу в різний спосіб. Це і електронні носії (на сайтах та інформаційних ресурсах), і паперові носії на канцтоварах, візитівках тощо, для зовнішнього використання на вивісках, білбордах та інших видах зовнішньої реклами, упаковках, на полицях магазинів у вигляді POS-матеріалів (наклейки, картонні конструкції з логотипом тощо). Також на сайті розміщена схема, яка показує, як маркування впливає на покупців. Тож можемо зробити припущення, що фірми беруть участь у рейтингу з маркетинговою метою. Та й у головному завданні на сайті рейтингу вказано, цитуємо, «надання маркетингових інструментів для подальшого просування найбільш сумлінним компаніям України».

Натрапили на російський сайт

Детальніше про сам Національний рейтинг якості товарів та послуг «Зірка якості», зокрема, коли і ким він заснований, ми з сайту не дізналися. Там вказано лиш, що він існує на ринку понад сім років. Тож ми звернулися за допомогою до пошукової системи Google і натрапили на сайт «всеросійський рейтинг якості товарів та послуг». Назву він має таку саму — «Зірка якості», але російською мовою. І логотип аналогічний логотипу, що ми бачили на сайті українського рейтингу — п’ятикутна зірка у таких же кольорах і такої самої форми.

Жодної детальної інформації на тому сайті немає — ані методики визначення переможців, ані членів оргкомітету, лише форма для пошуку підприємства за реєстраційним кодом організації. Нижче кнопка «Перейти на головний сайт», де певно мала б бути більш детальна інформація, втім при спробі відкрити сторінку з’явилася табличка «Немає зв’язку з сайтом». Пробували зайти на сторінку і через програму VPN, яка змінює IP-адресу, адже російські сайти в Україні закриті, втім це теж не дало результатів — сторінка не відкрилася.

Знайшли в інтернеті ми ще один сайт — «Національний рейтинг якості товарів та послуг «Зірка якості», але у Республіці Казахстан. Логотип той самий, що й на двох попередніх сайтах — п’ятикутна зірка у таких же кольорах, аналогічної форми.

Оргкомітет той самий, що й на українському сайті — Комітет економічного розвитку та Колегія з’їздів. Натомість переможців у казахському рейтингу значно менше — всього 13 підприємств.

Ми не стверджуємо, що «Національний рейтинг якості товарів та послуг «Зірка якості» має стосунок до російської федерації чи Республіки Казахстан, просто вказуємо на збіги, які помітили.

Що кажуть люди

Як козятинчани відреагували на новину про те, що «Чисте місто» стало кращим підприємством країни 2023 року — публікуємо коментарі наших читачів з сайту koziatyn.info

Ірина Малковська:

«Міська влада що, насміхається над мешканцями? Нехай члени комісії пройшлися б по вулиці Винниченка, а особливо після дощу!!!»

Читач 96:

«Чи не парадокс, що в «зас*аному» місті «Чисте місто» є найкращим підприємством в Україні? Маючи понад три мільйони прибутку, підприємство не в змозі прибрати гілля обрізаних дерев, яке лежить вздовж майже всіх вулиць громади та подрібнити його на щепу, як це роблять у Глухівецькій громаді. З цього приводу виникає питання — для чого тоді існує «Чисте місто», якщо воно не в змозі забезпечити прибирання вулиць населених пунктів громади?»

Валентина Кравчук:

«Якщо у нас краще, то боюсь уявити, як виглядає гірше»

Тая Радіна:

«О, то наше комунальне підприємство випередило комунальне підприємство міста Іллінці, у нас налагоджено 100% сортування твердих побутових відходів, чи хоча б розділяються побутові відходи мокрі від сухих? А комісія була на сміттєвій лінії і бачила, в яких умовах працюють там жінки сортувальники і які копійки вони отримують за свою рабську працю?!»

Геннадій Ткачук:

«Чудовий рейтинг… У мене таке враження, що в громаді і далі продовжують малювати віртуальне місце щастя — «Цюрих», а найсправді люди бачать інше. І воно їм не дуже подобається. У мене одне лише виникає запитання, чому при таких колосальних доходах цього підприємства в простих робітників така мала зарплата?»

 

Читайте також:

Козятинське «Чисте місто» отримало звання «Краще підприємство країни 2023 року» (ОПИТУВАННЯ)

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (14)
  • кирилюк

    Нормальок нормальок все ок.)))👍
  • Аделина Даби

    Пані голодра нашої громади ви щось вживаєте???? Чи покуруєте?? Чи понюхуєте??? Чи нас всіх за дурнів тримаєте. Ви дограєтесь!!! Вже не жінки ваших коханців до вас прийдуть. А ми люди громади!!!!! Поліція.....

    Otto Halepa reply Аделина Даби

    а як вас не тримати за дурнів, якщо ви не здатні сформулювати свою думку? Поліція...
  • Виталий Васечко

    Брехня😡
  • Петро Сушко

    А чому мовчать "переможці"? Хотілось би почути членів "домкому", хто ж їм вручив оті зірки, на новій пошті отримали, чи де?

keyboard_arrow_up